Защо боят не възпитава децата?

Уплашени са толкова, че това изключва част от мозъка им
30 авг 2017 10:00, Михаела Лазарова
33
Защо боят не възпитава децата?
Снимка: pixabay

Има родители, които вярват, че боят възпитава по-добре от думите и личния пример. Че физическото насилие е единственият начин да възпитат детето, без да осъзнават, че боят само временно коригира поведението, но за сметка на това, създава нелечими комплекси за цял живот.

Ако и вие ползвате този метод на възпитание, добре е да знаете, че според психолозите нанасяте много повече вреди, отколкото си представяте. Запознайте се с 8 неща, които детето научава от поредната порция физически наказания. Неща, които едва ли искате то да научи точно от вас.

По-силният решава какво е правилно

Когато използвате физическа форма на наказание при възпитанието на детето, вие всъщност му показвате, че който е по-силен, той решава какво е правилно и какво не. Това значи ли, че вашето дете ще прави същото, когато порасне и стане по-силно от вас? Ще решава всеки проблем с юмруци или ще има усещането, че е безгрешно, само защото е по-силно в дадена ситуация.

Насилието решава проблеми

Може би едно от най-опасните послания, които изпращате на детето чрез посягането е, че насилието решава житейските проблеми. Все едно казвате на детето: „Ако не харесвам това, което правиш, ще те ударя.“.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
0
 
! Отговори
nina преди 1 година
#Един българин

Това,от което едно дете,/всяко дете/има нужда е 1.любов 2.търпение.Всичко останало е глупаво извинение за нашето несправяне със ситуацията.
31
4
 
1
 
! Отговори
nina преди 1 година
Дали шамарът е един,няколко или цял бой-не мисля че има същественна разлика-това е опит за налагане на нещо от позицията на силата.Опитайте се да намерите друг начин.Не мога да оправдая и един шамар.Все едно утре като се скараме с мъжът ми и той да ме зашлеви,защото е по-силен физически от мен?Защото зашлевявайки детето си точно, това му покзавате. Отговаря ли това на въпроса ви?
30
2
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: номер 30 (nina)

Пак повтарям, и досега не получих отговор на лесния ми въпрос: Какво разбирате под "бой", "физическо наказание", "агресия" и прочие? И смятате ли че няколко шамара или издърпани уши са "агресия" или "бой"?
Защото аз определено не смятам че е така.
29
1
 
3
 
! Отговори
nina преди 1 година
# 28 Един българин
..бой от бабите и дядовците си никога не съм получавала като наказание за извършените бели.За да накарате едно дете да направи това,което искате,да ви послуша,то трябва да ви уважава.Уважение с бой не се печели.Така мисля аз от базата на своя опит. :)
28
1
 
2
 
! Отговори
nina преди 1 година
Вижте,свекърва ми е отгледала мъжа ми като самотна майка,никога не е бил удрян.Свекърва ми е датчанка,мъжът ми също.Баба ми Нина,на която съм кръстена,е отгледала 2ма сина,баща ми и чичо ми.Баба ми също никога не е удряла децата си,до последно и двамата страшно я уважаваха.Така че явно може.Уважението не се гради с бой или заплахи.Аз не съм била по-послушно или по-малко активно дете,когато ме оставяха цяло лято на бабите,нито пък съм правила по-малко бели,бой от бабите и дядовците си никога
27
0
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: номер 25 (nina)

В заключение, и предвид всичко приведено като примери дотук искам да кажа, че не на последно място трябва да отчитаме и фактора време. Когато имаме време се впускаме в безкрайни обяснения, кое е добро, кое е лошо, как трябва да постъпва детето в дадени случаи. То (уж) си взима поука, и така до следващия път.
А ние все пак ходим на работа. И двамата. Имаме нужда и от почивка, а имаме и други, домашни задължения. И като ти свърши времето, тогава?
26
0
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: номер 25 (nina)

Предвид безкрайната ми търпеливост, и въпреки нея, нещата понякога (повтарям понякога, много рядко всъщност) просто не стават без шамари (или дърпане на уши).
Само ще дам един пример: Когато тотално отказва да слуша какво му говоря (колкото и кротко и спокойно да го правя), накрая се ядосва и ми вика: "Бе остави ме да си играя и да се усамотя, престани да ми дyдняш на главата!"
Е питам аз, какъв е правилния (нефизически) подход тогава?
Ако му забраниш нещо настъпва истерия!
25
0
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: номер 25 (nina)

Ами защото понякога не става. Как да го обясня?
Значи пак повтарям, това не е норма на поведение/възпитание.
Аз по принцип съм по-търпелив, много рядко съм заплашвал сина си.
Но просто има моменти в които отказва да слуша изобщо!!!
От майка си е изял доста шамари защото за нея просто физически е невъзможно да намери време да се разправя.
Второто ми име е Търпеливко. На изпита пред КАТ за шофьорска книжка ми казаха че трябвало да стана инструктор, толкова съм търпелив.
24
1
 
0
 
! Отговори
nina преди 1 година
#23 Един българин
А защо вместо шамара не го прегърнете и го успокоите чрез търпение?И се опитате да му обясните че това,което прави е грешно и тнт.Колко голямо е всъщност детето?Моето е на 4 и е много добро дете,но от време на време също ми къса нервите.Търпение,това е начина. Не е лесно,признавам,не е лесно да си родител,но децата ни са хай-хубавото нещо на света,и затова си заслужават усилието.:)
23
0
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: nina (номер 20)

Прочетох коментара ти също под номер 20. Това което описваш вече е насилие.
Детето в никакъв случай не трябва да бъде удряно нито с пръчка, нито с какъвто и да е друг предмет. Но аз говоря за случаи в които един-два шамара са даже полезни бих казал. Разбира се, това също не бива да е норма за поведение.
Но ако трябва да обобщя, такива деца които "с пръст не са докосвани" стават криминални. В САЩ имаше случай с такива двама братя близнаци които бяха убили родителите си.
22
0
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: номер 22 (nina)

Аз пак настоявам да получа отговор на моя въпрос и съответно да разнищим поставения проблем: Какво разбираш под "агресия"?
Защото да удариш един шамар когато нищо друго не помага не може да е агресия а по-скоро терапия, бих казал!
Представи си дете което е изпаднало в истерия, и когато се опитваш "со кротце, со благо" да му обясняваш че примерно е наказан (без таблет и телефон за определен срок), истерията се увеличава в геометрична прогресия и детето почти обелва очи!?
21
0
 
1
 
! Отговори
nina преди 1 година
#16
Да знам,прекрасно какво начи хиперактивен,ащото съм била такова дете и имам такова дете.Децата се нуждаят от любов и търпение.Естествено и правила и норми за поведение,но те не бива да бъдат налагани чрез агресия,било то физическа или психична.
20
0
 
0
 
! Отговори
nina преди 1 година
#16
Това,което покавате на едно дете посредством бой е своето безсилие да се справите с проблема,освен от позицията на по-силен физически човек.Което е грешно.Защото утре това дете ще копира,съзнателно или несъзнателно този модел на поведение и ще си решава проблемите от поицията на силата.И ще бие по-слабите от него,а да докаже правотата си...И така се върти един порочен кръг на насилие,което рада жертви и още насилие.Замислете се малко над думите ми.
19
0
 
0
 
! Отговори
nina преди 1 година
#16
Като дете,бито системно ,мисля последният голям бой изядох на 13,една седмица ходих с дълъг ръкав по физическо за да си крия синините по ръцете,с дървото от пералнята-това беше една супер дебела пръчка,която нямаше чупене/който е ял бой с това,няма как да го забрави/,мога да ви кажа,че физическата болка бъро отминаваше,за ралика от обидите.И не,станах човек Въпреки боя,защото всъщност съм добър човек,и мога да правя разлика между доброто и злото. .Това,което покавате на едно дете посредством бой е своето безсилие да се справите с проблема,освен от позицията на по-силен физически човек.Кое
18
3
 
1
 
! Отговори
Явор преди 1 година
Повечето коментари тук са ясен симптом за това колко болно е обществото ни. Колко сме назад във всяко едно отношение. Бийте си децата, бийте се помежду си, така ще си решите всички проблеми.
17
1
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
Зависи какво се разбира под "бой", "побой", "физическо насилие" и "физическа форма на наказание".
Има огромна разлика. Ама ОГРОМНА!
И защо ли у мен остава неприятното чувство, че съвременните "мастити психолози" не правят много разлика?
Естествено е, че физическото насилие, побоят са недопустими.
Но не може ако забиеш един шамар на дете което е изпаднало в истерия и се смята за "водача на глутницата" да го окачествиш като "побой" и "физическо насилие".
16
1
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
А и когато Заплахите, Убеждаването, Наказанията и Подкупите/Наградите
НЕ РАБОТЯТ какво следва ако боят е забранен?
Отговарям:
Крясъците, Истерията и "тръскането"
За съжаление това са основните възпитателни методи които се наблюдават последните години по градинките и по улиците.
А и има огромна разлика м/у всяко едно дете, някой са си златни по рождение и на такива родителите им е лесно да говорят патетично.
Има и .. не знам как да ги нарека да не обидя някой, които само с бой стават хора.
15
2
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
До nina:
Ами противоречиш си: с бой си станала човек, макар и да не го признаваш и сега си мислиш, че щерка ти е като теб. Изобщо знаеш ли какво е "хиперактивна" та спряаш тази дума непрекъснато? Ако щерка ти е хиперактивна тя нямаше да "пробва" границите а щеше да ги ВЗРИВЯВА! Вярвай ми! Идея си нямаш какво е "хиперактивна"!
Консултирай се преди да говориш.
Просто имаш златно, нормално детенце и говориш глупости.
А и не бъркаите пребиването със бой или някой друг шамар - огромна разлика има!
14
6
 
1
 
! Отговори
nina преди 1 година
Сега съм майка и имам 4 годишна хиперактивна дъщеричка,същата,каквато бях и аз.Никога не съм посягала да я ударя,никога и няма да го направя.Както всяко едно дете и тя тества границите на търпението ми и понякога ми се налага да я наказвам с лишаване от гледане на детското филмче,стоене в нейната стая..Децата се учат от пример.Агресията и обидите не учат детето как да раличава добтрото и злото.
13
1
 
3
 
! Отговори
жалко, но факт! преди 1 година
Баща ми ме изгледа и ме изучи и работа ми намери, но това не го помня често!!!
Спомням си само побоите му от сутрин до вечер говорейки ми ОТ ТЕБЕ ЧОВЕК НЯМА...
Вечер го чаках да си дойде от работа с нещо сладко, а той кършеше по няколко пръчки.
Често ме караше аз да му нося пръчки с които да ме бие и аз му носех цели колове.
Майка ми го караше да ни бие и след това се правеше на добра - светица.
Всички съседски баби дето по цял ден стояха пред портите го информираха подробно

10 интимни обещания, които да си дадете през новата година
10 интимни обещания, които да си дадете през новата година

10 интимни обещания, които да си дадете през новата година

Рецепти за празничната трапеза на Бъдни вечер
Рецепти за празничната трапеза на Бъдни вечер

Рецепти за празничната трапеза на Бъдни вечер