4 неща, които се променят, когато се научим да казваме "Не"

"Не" определя граници, "Не" подрежда приоритети...
Обновена: 3 сеп 2017 22:07 | 3 сеп 2017 22:00, Михаела Лазарова
5
4 неща, които се променят, когато се научим да казваме "Не"
Снимка: pexels

Колко често ви се случва да кажете "Да", когато всъщност ви се е искало да кажете: "Не"? Да се научим да казваме не е важно и може би не ви се вярва, но едно "Не" може да ви направи по-щастливи. Как?

"Не" определя граници

Определянето на граници трябва да започне в ранна детска възраст. Въпреки това, родителите рядко възпитават точно тази черта на отказ в децата. Всъщност, да се научим да казваме "Не" още като деца, е един от първите начини, по които създаваме в себе си усещането за контрол. "Не" определя основна граница, която ви отличава като отделен човек с вашите собствени мисли, чувства и нужди.

"Не" помага да определите приоритетите си

Всички ние имаме ограничено време и енергия. Да казвате "Не" ви помага да определите най-ценните неща за вас. Когато отказвате нещо, вие казвате "Да" на нещо по-високо във вашия приоритетен списък.

"Не" ви предпазва от изтощение

Помислете какво би се случило с вашето емоционално и физическо здраве, ако всеки път, когато някой ви потърси за нещо, вие сте готови да откликнете. Ще се опитате да угодите на всички, това ще изчерпа ресурсите ви. В резултат ще бъдете напрегнати, нервни, неспособни да бъдете полезни на всеки и най-вече на себе си.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страхотна статия.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В училищните ми години много ме дразнеше, като кажа "не" и ми се сърдеха. После пораснах и си давам сметка, че хората са егоисти и винаги трябва да е на тяхната, в момента когато им откажеш вече ставаш лош .