Булка плаче, дъжд вали... Суеверия за сватби

Защо булката трябва да се пренесе през прага на дома?
18 сеп 2017 08:00, Михаела Лазарова
0
Булка плаче, дъжд вали... Суеверия за сватби
Снимка: unsplash

Сватбите са прекрасни! Харесва ни, когато сме част от тях и тайничко си представяме каква би била нашата сватба. Знаем, че сватбеният ден е свързан с традиции, някои от които са характерни само за нашите сватбени обичаи, но все повече западни суеверия стават част от най-специалния ден в живота ни.

Така например, на влизане в ресторанта булката трябва да ритне менче пълно с вода и с две цветчета. Ако по-напред излезе бялото цветче, първата им рожба ще е момче, ако е червено – момиче. Разчупването на погачата от младоженците пък показва кой ще командва в дома и кой ще носи повече пари.

Споделяме някои рядко срещани сватбени традиции и суеверия и какво означават те.

Нещо старо, нещо ново, назаем и синьо

Всички сме чували за тези неща от филмите, но какво означават? Носенето на „нещо старо“ представлява миналото на булката, докато "нещо ново" символизира щастливото бъдеще на двойката.

Булката трябва да носи нещо "назаем" от някого, който има щастлив брак, с надеждата, че част от щастието на този човек ще отиде при новото семейство. "Нещо синьо" означава вярност и любов.

Носенето на воал

Според някои исторически източници, този обичай възниква в Рим. Булката носи воал пред лицето си, за да се прикрие от злите духове, от всички, които завиждат на щастието ѝ.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари