Как да възпитаме успешни и щастливи деца?

Казват, че милосърдието започва от възпитанието у дома
Обновена: 27 окт 2017 18:37 | 27 окт 2017 17:15, Илияна Николова
8
Как да възпитаме успешни и щастливи деца?
Снимка: pexels

Казват, че милосърдието започва от възпитанието у дома. Там децата се учат на първите добродетели, които ще ги изградят като стойностни и съпричастни човешки същества.

За да бъдат способни обаче родителите да помогнат в изграждането на ценностната система на децата си, първо трябва да се погрижат атмосферата вкъщи да е позитивна. Само така ще стимулират децата си да бъдат успешни и щастливи личности.
 
Ще ви дадем няколко съвета, които според психолозите, помагат в изграждането на щастлив дом.
 
В дома ви трябва често да се чуват похвали
 
Не безразборно, разбира се, за щяло и нещяло, но похвалата, когато детето се е справило добре с дадена задача, не бива да се пропуска никога. Поощрявайте децата, окуражавайте ги достатъчно често, така че да не губят желание и мотивация, а да продължават със своите любими занимания.
 
Показвайте им любов и нежност
 
Няма по-мотивиращо нещо за децата от любовта на родителите им, нежността и прегръдката на мама и татко. Не се свенете да прегръщате децата си и да ги обгрижвате. Тази обич и нежност ще ги превърне в добри и човечни хора.
 
Забранете негативизма
 
По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, така е. Но е и реалистично, стига да имате желание и силна мотивация. На всички ни се случва да имаме лоши дни, да потъваме в униние, да изпитваме отчаяние, но е важно тези моменти да са редки или невидими за децата. Изключете грозните думи у дома. Разбира се, децата ще ги чуят, било в училище, на улицата, от някое приятелче. Но ако вие успеете да изградите безопасна атмосфера вкъщи, където грозните думи са табу, това може да е само от полза на детето за неговото развитие като добър и милосърден човек.
 
Бъдете добър пример за децата.
 
Това, което говорите на децата си не бива да са само празни думи за пред тях. Високопарни слова, които обаче вие самите не следвате. Действията и думите ви трябва да са в синхрон. Само така ще бъдете истински пример за децата си и не забравяйте, че те са вашето огледало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Политиката на интеграция лишава семействата от правата им да формират добра среда за своите деца. Децата са принудени да живеят сред деца от много различни семейства, в които няма възпитание и няма правила. Самото училище също не възпитава, понеже те не знаели, че трябва. Така вашето дете е насилено да уж интегрира невъзпитаните деца и да им дава пример, като се очаква да издържи на натиск, какъвто не е допустим за дете. Травмите от детството често се лекуват цял живот.
6
0
 
4
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Направо е връх на безочието да се твърди, че детската градина и училището дават само образование и те са задължителни за посещение, защото образованието е задължително. Те дават и възпитанието и не по стандартите на българското семейство, а по политическите стандарти за формиране на определен тип електорат. Всичко, което детето преживява, което го наранява, което има власт в живота му, е причината то да стане такова, каквото става. Затова добрите семейства навремето са търсели добрата среда.
5
1
 
4
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Това е вярно, но децата не правят ДНК тест, за да проверят кой им е родител. Семейството за тях е интуитивно средата, в която прекарват по-голямата част от времето си, където се полагат грижи за тях и където им се изисква и вземат пример. Родителите днес имат нужда да оставят децата си за 8 часа, по-възможност за без пари и не са особено взискателни. Но децата се формират там и училището и градината трябва да се считат продължение на семейството и да се контролират от него, а не от чиновниците.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като прочета думата 'успешни' и се обривам. Господи, прибери си вересиите, моля те!
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рецепта за всеобщо щастие няма...
2
0
 
9
 
! Отговори
Обаче преди 6 години
Според свекървата, "Дете се гали, само когато спи!"Ако имате зълва или някоя друга роднина стара мома, тя усърдно повтаря същото правило и прави всичко възможно, за да накара съпруга ви да се чувства виновен, смешен и жалък, когато прояви нежност към детето си или към вас.Нямате отделно жилище и някой от онези, с които вашата семейна двойка съжителства, винаги "гледа на кръв" и порицава някого, най-често жертва е детето.Е, поне опитайте да давате положителен пример.За мили ритуали забравете.
1
0
 
9
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
На първо време е добре да се казвате Цецка Цачева или Корнелия Нинова,още по добре Бойко Борисов .В последно време разбрахме ,че е кофти да сте Ангел Бончев