BG дефиницията за сексуално насилие: Допир, шега... секс, но не сега

Експерт: Така всяко нещо може да се приеме като посегателство!
15 ное 2017 10:45,
101

Сексскандалите в Холивуд застигна редица именити актьори и известни личности. Как, обаче, изглежда действителността на сексуалното посегателство у нас?

"Дефиницията за сексуално насилие е прекалено широка. Така всяко нещо може да се приеме като посегателство. Толкова е неконкретно определението, че всеки българин може да бъде осъден за оказване на сексуално насилие", отбеляза сексологът проф. Станка Маркова.

Още по темата

По нейни думи дефиницията за сексуално насилие е "неприемливо поведение свързано с пола, което е възприето негативно от отсрещната страна". Това включва:

Цинични шеги
Намеци за външността, които карат жената да се чувства неудобно
Нежелано докосване (без специфика от какъв сорт)
Нежелано сексуално внимание (всеки нежелан флирт)
Обиди или подигравки от сексуално естество
Прекалено фамилиарничене
Показване на порнографски материали
Предложение за интимничене с цел повишаване в кариерата
Принуда за сексуални контакти
Изнасилване

"Ако аз искам да си отмъстя, мога да Ви съдя, че сте ми стиснали ръката без моето съгласие. Начинът за интерпретация, за кое е сексуално насилие и кое не е, зависи от народопсихологията и културата на обществото. Тревожа се, защото за два месеца минаха 3 съдебни експертизи за блудство с деца. Ние дори не можем да е справим с истинските случаи на насилие", посочи проф. Маркова в студиото на "Денят ON AIR".

Според общественика Виктор Лилов говоренето за сексуалното насилие е от голяма обществена важност, тъй като навремето това било тема табу.

"Всяко неконсенсусно общуване е причина за насилие. Но понякога тези фактори се преекспонират до степен, в която невинни стават насилници. Ние имаме друга култура, която е доста по-толерантна в негативен смисъл. В България има жертви на сексуално насилие, които няма къде да се оплачат и няма кой да ги защити", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
1
 
! Отговори
Обаче преди 6 години
НПО кадрите продължават да тролят под темата!
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 80Аааа, чакай малко!Откъде накъде ще санкционират само жени за носенето на секси дрешки?А мъжете? Сложил такива дънки, че да изпъква пакетът му, облякъл тениска с къси ръкави, за да се виждат мускулите на ръцете му и да се очертават раменете му ...Като го види някоя млада женичка, цял ден ще си мисли за него и няма да може да се съсредоточи, докато върши служебната си работа. Може и да я уволнят за това!И мъжът трябва да е с бурка, за да не изкушава жените!
80
2
 
2
 
! Отговори
Цинични шеги, преди 6 години
намеци за външността, които карат жената да се чувства неудобно,нежелано сексуално внимание,обиди или подигравки от сексуално естество,прекалено фамилиарничене -всички това е част от манталитета на поне 95% от българските мъже!И те си мислят, че това е нещо съвсем естествено.Много нашенци, не само мъже, но и повечето възрастни и непривлекателни жени, ако чуят за сексуален тормоз, казват "Тя си го е търсила!", без дари да знаят подробности.Да натопят невинен - и това се случва понякога.
79
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жената, разбира се. Тя започва първа.
78
0
 
3
 
! Отговори
v преди 6 години
До АнонименА ако не носиш никакви разголени дрехи, нито предизвикваш по какъвто и да е начин и пак тормоза е налице, тогава кой е виновен?
77
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сексуалното докосване не предизвиква физическа, а емоциуонална болка. Не се усеща като физическо, а като емоционално насилие. По мое мнение, найстина трянбва да се криминализира носенето на секси дрехи. Също и задължително трябва да се глобяват всекидневно секси мацките на плажа за емоционално и ментално насилие срещу мъжете. При това насилие със сексуален привкус ;)-
76
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то по тая логика трябва да се въведе и закон срещу носенето на секси дрехи от жени. Да предизвикваш сексуално желание без намерение да го удовлетвориш си е насилие от най - висша и нечовешка проба. Струва ми се, по света започва въвеждане на женски шериат ;)-
75
2
 
4
 
! Отговори
v преди 6 години
До Един българинАз не мога да разбера, защо винаги, когато се оплачат жени от зло и несправедливост към тях винаги ги наричате феминистки. Не можете ли малко поне да се поставите на тяхно място. Не виждат ли така вие ни правите робини?Защо намесвате демографията или комплиментите? Много добре знаете, че не може всеки с всеки, неморално е рисково, не сме животни а е и грях. Това, че вие сте възпитани в грях не означава, че трябва да ви се угажда. Не бъдете жестоки към жените!
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами коригирайте го в закона, това Ви е работата в крайна сметка!!! Сексуално насилие е насилие над противоположния или същия пол с цел задоволяване на сексуално желание против волята на отсрещната страна. Ето Ви го чисто, кратко и ясно. Законът е за да помага, а не за да пречи! Ако не можете да го направите ефективен си вървете!!!
73
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сексуално насилие е, ако я вържа и и бия главата у стената преди акта. Всичко друго е платонически флирт и викторианско "faire la cour". Иначе ще измрем, поради липса на коитуси.
72
1
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 71Ако визираш така наречения войнстващ феминизъм, то разбира се това е много, ама много сбъркано мислене, подобно на мисленето на така наричащите себе си вегани и други.Това не значи че настоящите закони са лоши. Както не значи че всички ние, българите, трябва да сме дебелоглави като шопи и упорито да отказваме да се променим.Едно време, по турско, Захарий Стоянов пише че хората са се женили масово на по 18 години, а сега никой не те гледа странно ако не си женен на 20.
71
0
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 71Аз те разбирам прекрасно, както и тези споделящи твоето мнение, но май вие не ме разбирате. Не оспорвам "сбърканите феминистки тези".Има много сбъркани неща както у нас, така и в Западна Европа, така и в САЩ.Но за целта все пак трябва да има както закони, така и тези закони трябва да са добре измислени, а още повече трябва добре да се прилагат.И разбира се законите са измислени от хора, хората не са богове така че е нормално да не са перфектни.
70
1
 
3
 
! Отговори
redordead преди 6 години
хората трябва да се съобразяват със страната, в която са на гости и ако там е неприемливо да се ходи с минижуп, по-добре да не го правят...
69
0
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 72Ами ще ти кажа накратко, ако това ще те успокои:Та, накратко, политическата "коректност" се оказа некоректна.Само един пример ще дам, бившия президент на САЩ, Барак Обама (някои ще си спомнят с умиление за него), един път не знам как беше сниман, май в частен разговор да казва, че расовите проблеми няма да се изгладят само ако наричаме *** "афроамериканци", защото проблемите са много повече вкоренени от векове в обществото на САЩ. И е прав.
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
68 Това какво имаше общо с темата не знам. Я щом си ходил толкова пъти до Европа какво можеш да кажеш за политическата коректност? Ето във Франция кмета на един град събрал всички и задължава момичетата им да са пакетирани от глава до пети, за да не обиждат мигрантите и да не ги изнасилят. Защо полицаите на Нова година в Кьолн нищо не правиха? Пешеходните светофари в Австралия дето изобразят мъж а не жена не беше ли голям скандал дето погълна 4 милиарда за подмяна? Да продължавам ли с примери?
67
1
 
5
 
! Отговори
До Един българин преди 6 години
Анонимен 65 говори за т.нар. "вербално изнacилване". Една от многото сбъркани феминистки тези.
66
0
 
3
 
! Отговори
До Един българин преди 6 години
Пак повтарям, този "стандарт", както ти му викаш, е повлиян от културният марксизъм, налаган на запад, а сега и при нас. Потърси в интернет кой е Хърберт Маркузе!
65
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекалено фамилиарничене - леле, ох Боже. Ами идете в една фирма със 100 души персонал, да видите какво лигавене пада. Че то по тези дефиници всички са за джендема немедлено.
64
1
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 65Добре, аз пък ще ти дам обратния пример:Мои колеги навремето (преди 1989 г., по време на комунизма) са ходили на работа в Либия.Там имало тяхна колежка, която обичала да се разхожда по минижуп, да си показва дългите хубави крака в помещенията на българските специалисти.А отвън на прозорците местните араби накацали като мухи на мед - гледат, пулят се...Не виждали голи крака.Значи според теб жената трябва да носи бурка, за да не се изкушават мъжете да я заглеждат ли, какво ли?
63
0
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 65Аз много добре съм запознат как е в западния свят защото много пъти съм пътувал и съм наясно, че няма нищо страшно. А от твоя коментар някой човек който наистина не е запознат ще си направи погрешния извод, че едва ли не е някакъв кошмар да пътуваш на Запад, което е чиста лъжа.Абе хора, вие *** ли сте или просто нямате мозък?Защо правите от мухата слон? Съвсем обикновена тема я превръщате в политически дебат? Защо се заяждате безсмислено за дреболии?