BG дефиницията за сексуално насилие: Допир, шега... секс, но не сега

Експерт: Така всяко нещо може да се приеме като посегателство!
15 ное 2017 10:45,
101

Сексскандалите в Холивуд застигна редица именити актьори и известни личности. Как, обаче, изглежда действителността на сексуалното посегателство у нас?

"Дефиницията за сексуално насилие е прекалено широка. Така всяко нещо може да се приеме като посегателство. Толкова е неконкретно определението, че всеки българин може да бъде осъден за оказване на сексуално насилие", отбеляза сексологът проф. Станка Маркова.

Още по темата

По нейни думи дефиницията за сексуално насилие е "неприемливо поведение свързано с пола, което е възприето негативно от отсрещната страна". Това включва:

Цинични шеги
Намеци за външността, които карат жената да се чувства неудобно
Нежелано докосване (без специфика от какъв сорт)
Нежелано сексуално внимание (всеки нежелан флирт)
Обиди или подигравки от сексуално естество
Прекалено фамилиарничене
Показване на порнографски материали
Предложение за интимничене с цел повишаване в кариерата
Принуда за сексуални контакти
Изнасилване

"Ако аз искам да си отмъстя, мога да Ви съдя, че сте ми стиснали ръката без моето съгласие. Начинът за интерпретация, за кое е сексуално насилие и кое не е, зависи от народопсихологията и културата на обществото. Тревожа се, защото за два месеца минаха 3 съдебни експертизи за блудство с деца. Ние дори не можем да е справим с истинските случаи на насилие", посочи проф. Маркова в студиото на "Денят ON AIR".

Според общественика Виктор Лилов говоренето за сексуалното насилие е от голяма обществена важност, тъй като навремето това било тема табу.

"Всяко неконсенсусно общуване е причина за насилие. Но понякога тези фактори се преекспонират до степен, в която невинни стават насилници. Ние имаме друга култура, която е доста по-толерантна в негативен смисъл. В България има жертви на сексуално насилие, които няма къде да се оплачат и няма кой да ги защити", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 60Ми защото един тук изяви желание да избяга в Русия или в Китай. Затова.А тролът си ти май?
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
58 има разлика между нашият и западният модел за разбиране на сексуален тормоз. Да не кажа ОГРОМНА разлика. Само по това изказване разбирам че си нямаш и на идея какво е на запад. Ще ти дам друг пример, жените подразбират изнасилване като им свирнеш или и викнеш ей сладурано. И затова докалдват в полицията като изнасилване. Ти лъсваш по медиите 2 месеца в ареста, докато не докажеш че си невинен. От нея не взимат проби за семенна течност или тн. Приема се за истина, а ти за виновен.
60
2
 
4
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
И до там ли стигнахме? Да вземем от краварите и големия им опит от това да търсят под вола теле? Не стига другите ценности които ни ги натрисат либерастите отвън океана ами сега и това. Не казвам че тук няма тормоз и изнасилвания но това което се случва в кравария е повече от побъркано. Оти всички знаем че най-големия сексуален тормоз е ако хвърлиш поглед към деколтето на някоя жена независимо дали случайно или нарочно. И не, не става въпрос за зяпане а за случаен поглед. Аман от истерици!
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то и Макрон трябва да го съдят. Нали е заявил на учителката си по френски: Разберете! По един или друг начин Вие ще бъдете моя жена някой ден!
58
2
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 57Проф. Маркова явно не е запозната с международните стандарти. Никъде в официални документи не е записано конкретен пол (жената). Това е нейна интерпретация, спокойно, не се косете.Абе хора, много сте сериозни бе, гледайте по-весело на живота.Тук по този повод се сещам за един стар виц, какво казал Йосип Броз Тито за новата си секретарка: "Као секретарица je дy*e, али као дy*e je фантастична!"Тогава в бивша Югославия не е имало такъв стандарт, сега може и да го има и в Сърбия.
57
0
 
5
 
! Отговори
До Един българин преди 6 години
Какво намесваш Русия в разговора бе, *** такъв?
56
1
 
1
 
! Отговори
До Един българин преди 6 години
А подобни стандарти според теб под чий натиск са направени?
55
7
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
За тези, които искат да бягат в Русия (прав им път, на добър час и т.н.), мога да им покажа следния текст от руски сайт:"Сертификация OHSAS 18001 в России менеджмент безопасности на производстве от 15 000 руб.сделаем за 3 часа"И там няма измъкване, да знаете! В стандарта например е описано детайлно кое представлява сексуален тормоз на работното място и той не се толерира по никакъв начин. Виж, не знам как е в Китай, а и да има нещо на китайски няма да мога да го прочета. Ходете там.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не знам защо "Намеци за външността, които карат жената да се чувства неудобно" е сексуално насилие и защо се споменава само "жена"? Това е полова дискриминация, защото намеци от страна на жените за външността, които карат мъже да се чувстват неудобно са много повече по мои наблюдения и в този смисъл сексуалното насилие на жени над мъже са много повече, само че не им се обръща абсолютно никакво внимание. И да попитам още, има ли еквивалент на феминистките, само че от страна на мъжете?
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
53 Българска традиция имах предвид като обичай. Като имена, като традиции. Кукерите може да изплашат децата. Георги е мъжко име, следователно не става. Всичко което ни отличава от другите и ни прави българи в този нов шарен свят ще бъде забранено като расистко, сексистко, и тн. и тн.
52
0
 
2
 
! Отговори
Какъв българин си ти преди 6 години
Един българин, ама друг път. Най обикновен НПО шорошоидд грантаджия!
51
2
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 53Аз ти говоря за държавен стандарт OHSAS 18001, който е международен държавен стандарт за здравословни и безопасни условия на труд.Той ми говори за НПО-та. Къде тук ти се привидяха НПО-та?А виж, ако отидеш в Китай, там може да използваш десетина малолетни китайчета да ти работят в шивашко предприятие например, да ги експлоатираш и на техен гръб да станеш милионер. Твоя си работа, но да знаеш, че аз не ти го пожелавам лично.И ако сънуваш НПО-та *** на психиатър.
50
6
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
После българинът се чуди защо живее толкова бедно и мизepнo. Еми така ще живее, докато спазва неизкоренимата българска традиция водеща се от принципа: "Ти на мене aкъл не ми давай, пари ми дай."Ми никой няма да ви налее aкъл в главите мили българи, ако сте се родили без него.Аз ви обяснявам, че има дискриминация, но тя не се дължи на закона а на прилагането му, а вие не четете какво пиша.Никъде не съм казал, че всичко е прекрасно, проблем има разбира се. Но вие не четете явно.
49
2
 
4
 
! Отговори
До Един българин преди 6 години
Напротив, на вашето му се вика на запад "културен марксизъм", а работещите в НПО-та са новите "партийни секретари".
48
1
 
3
 
! Отговори
Един НПО грантаджия преди 6 години
Праскайте яко минуси на шорошшките ***!
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
47 По добре да плямпам на корейски и да седя при корейците, отколкото да гледам тези мизерии които идат и ще унищожат българската традиция и манталитет. А ти се готви, защото скоро обръщението тя и той ще е подсъдно ако не знаеш че мъжът пред теб не се определя като мъж, а като жена в мъжко тяло, която харесва жени. Този Mindfuck е просто 1 пример от останалите 76 пола с коитоскоро ще се сблъскате. Желая ви успех и по леко да преживеете страха да не обидите някой, който ще ви съди.
46
5
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 48Аз не се опитвам да убеждавам никого в нищо. Нямам лична идеология.Само обяснявам какви са законите. А ти не разбра ли, че в момента се занимавам с материали в тази област и не е въпрос на идеология или мнения а на задължения и спазване на законите.Все едно да те убеждавам да не ходиш в банката с бурка (ако си жена) и с *** за цигулка без да се знае какво има в него.Просто нямаш избор. Закон. Това е.
45
0
 
2
 
! Отговори
До Един българин преди 6 години
Не разбра ли, че няма да убедиш никого в идеологическата си "правота"!
44
3
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 46По-добре научи корейски. В Северна Корея го говорят.
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хайде западните политическо коректни разбирания пристигнаха. Млякото е бяло, следователно расистко, белият мъж е виновен за всичко и трябва да се таксува допълнително. Да учим момчетата да не са момчета. 76 пола и организации за защита на педофилите. Феминистики да крещят, да те съдят за дискриминация, защото си отказал полово сношение с изнежен мъж. Да ни са честити евро-атлантическите ценности, почвам да уча руски, или китайски, или корейски и далеч от тая лудница.