BG дефиницията за сексуално насилие: Допир, шега... секс, но не сега

Експерт: Така всяко нещо може да се приеме като посегателство!
15 ное 2017 10:45,
101

Сексскандалите в Холивуд застигна редица именити актьори и известни личности. Как, обаче, изглежда действителността на сексуалното посегателство у нас?

"Дефиницията за сексуално насилие е прекалено широка. Така всяко нещо може да се приеме като посегателство. Толкова е неконкретно определението, че всеки българин може да бъде осъден за оказване на сексуално насилие", отбеляза сексологът проф. Станка Маркова.

Още по темата

По нейни думи дефиницията за сексуално насилие е "неприемливо поведение свързано с пола, което е възприето негативно от отсрещната страна". Това включва:

Цинични шеги
Намеци за външността, които карат жената да се чувства неудобно
Нежелано докосване (без специфика от какъв сорт)
Нежелано сексуално внимание (всеки нежелан флирт)
Обиди или подигравки от сексуално естество
Прекалено фамилиарничене
Показване на порнографски материали
Предложение за интимничене с цел повишаване в кариерата
Принуда за сексуални контакти
Изнасилване

"Ако аз искам да си отмъстя, мога да Ви съдя, че сте ми стиснали ръката без моето съгласие. Начинът за интерпретация, за кое е сексуално насилие и кое не е, зависи от народопсихологията и културата на обществото. Тревожа се, защото за два месеца минаха 3 съдебни експертизи за блудство с деца. Ние дори не можем да е справим с истинските случаи на насилие", посочи проф. Маркова в студиото на "Денят ON AIR".

Според общественика Виктор Лилов говоренето за сексуалното насилие е от голяма обществена важност, тъй като навремето това било тема табу.

"Всяко неконсенсусно общуване е причина за насилие. Но понякога тези фактори се преекспонират до степен, в която невинни стават насилници. Ние имаме друга култура, която е доста по-толерантна в негативен смисъл. В България има жертви на сексуално насилие, които няма къде да се оплачат и няма кой да ги защити", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
6
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Има например много такива случаи да речем на учителки осъдени за изнасилване на техни ученици.Води се "statutory rape". Един такъв известен случай е със Стефания Рагуса, осъдена за изнасилване на неин ученик, който е непълнолетен. А де факто са правили секс и тя отрича да го е изнасилвала. Но, законът си е закон. И няма значение дали е мъж или жена. Всеки може да бъде съден за тормоз или изнасилване.
41
6
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 41Обяснявам специално и на теб. Както вече казах, законите са добри, справедливи и не са дискриминиращи по никакъв начин.Съвсем друг е въпросът за тяхното прилагане, защото още битуват предразсъдъци, според които да, правилно отбелязваш, че ако момиче направи нещо на момче обикновено няма да го съдят защото съдът е предубеден и няма да приеме целия случай сериозно. И това е не само в България, има го и в САЩ и в други държави.
40
7
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 39 (Дръндер)Казах вече, и пак ще повторя, никъде в текста а и в други документи няма текст посочващ мъжа като извършител на сексуален тормоз а жената като жертва.Може да бъде и обратното. Например ако си мъж и имаш жена шеф, тогава ако тя те закача ти ще си жертвата на тормоз и също можеш да се оплачеш.Друг е въпросът, че дори и на Запад все още има предразсъдъци и се смята, че мъжът не може да бъде тормозен. А пък и самите мъже ги е срам и не си признават ако са жертви.
39
4
 
7
 
! Отговори
САЩ преди 6 години
време е мъжете да се чустват, като жени!Феминизиране на мъжете, омъжествяване на жените, голямо шоу е демокрацията и свободата, вервайте!
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако заговорите момиче - ще ви съдятако заговорите момче - няма да ви съдятако докоснете момиче - съд, ако погледнете момиче - съдвреме е най-демократично да минем на мъже хахаха
37
6
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Познавам проф. Маркова. Много добър специалист и човек.И тъй като в момента се занимавам с подобна материя, има един европейски стандарт наречен OHSAS 18001. В него е дефинирано точно какво може и какво не може.Но правилният термин е "сексуален тормоз" (на английски: "sexual harassment").И наистина, дори един жест може да бъде тормоз.Не разбирам, защо някои мъже се чувстват цензурирани?Никъде в текста не се посочва, че тормозът е от мъж към жена нали?Всеки може да бъде жертва на тормоз.
36
2
 
4
 
! Отговори
Дръндер преди 6 години
И в случая говорим само за жените. В случая ако един мъж е тормозен може и да е осъден? Жената да се чувства неудобно? А мъжа? Това е пълна простотия!
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цензорът на този сайт е жена. Написах за криминализирането стремежа на мъжа към жената и мнението на сериозна жена-учен в авторитетен френски и европейски вестник в защита на мъжете, но то бе изтрито. Какво по-вече да кажа. Простотията ни залива от всякъде. Повтарям.Четете интервюто на Elisabeth Lévy: Toutes victimes, tous coupables: tel est le credo du néo-féminisme във в-к Фигаро от 11.11.2017г.
34
3
 
6
 
! Отговори
Миусу Какура преди 6 години
Отчита ли се че има "културни особености", или тия правила вАжат у всека точка на планетата? Има много недоизказани неща. На досещане ли ще трее да го караме?
33
8
 
5
 
! Отговори
Митко помачето преди 6 години
ох,най ми е кеф да чукамм жените на такива онлайн Мъже като вас!
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говоренето за сексуално насилие, също е сексуално насилие:)
31
5
 
12
 
! Отговори
Rationale man преди 6 години
От началото на сексуалната революция срещу мъжката природа се води феминистка война. Добре е, че повече мъже проглеждат и не влизат в рамката на феминистките. Дано да обърнем тенденцията преди да изчезнем като западна цивилизация. Мнението ми не е женомразко. Положението сега е най-тежки за самите тях.
30
8
 
14
 
! Отговори
Грую преди 6 години
Айде,чиба!Погледнете си мутрите в огледалото,гурливите очи и косматото шкембе!Спрете да лъскате мекия локум по съседката от третия етаж с клинчето,и се връщайте в хола на дивана,където ви чака омразната ви лоена топка,жена ви!
29
6
 
15
 
! Отговори
Против човешкия род преди 6 години
Посегателство върху възпроизвеждането на човеците са тези дивотии за "сексуално посегателство"! Как човеците биха могли да се възпроизвеждат без "сексуално посегателство" от страна на жена и мъж, може ли някой да ми обясни?Кой иска да изтрие от лицето на земята Божието творение- човек? Само сатаната. Тия с идиотиите си са слуги на сатаната! Борят се против най-висшето творение на Бог-Човекът. Искат да правят хора вместо Бог, по свой мизерен сатанински образ и подобие!
28
6
 
13
 
! Отговори
Рукавишников преди 6 години
Винаги когато отивам до тоалетната казвам на дамата която е с мен "Извинете ме за момент, отивам да се ръкувам с един приятел с когото ще Ви запозная по-късно" Никакво сексуално насилие и контекст няма в ръкостискането.
27
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Куренцо ЛапасАбе, то...комплиментите са едно...но...жената, ако не иска да има общо с някой, а той продължава да и се предлага и притиска...май вече говорим за съвсем друго.И много ми е интересно, как българина усмива всичко и го принизява и омаловажава...но ако някой дори погледне малко по-дълго приятелката му или и направи комплимент...веднага се хвърля на бой. Нали това било "нищо"? Нали било "нормално"?Сбъркана нация.
26
2
 
27
 
! Отговори
Луд преди 6 години
Всеки флирт вече ще започва с подписване не двустранен договор, за необвинение в сексуално насилие и точните граници на флирта
25
2
 
23
 
! Отговори
Куренцо Лапас преди 6 години
Аман от простотии бе! Ако има нормална жена която да каже, че не желае да бъде харесвана и ухажвана и обект на внимание и желание от страна на мъжетете, както и такава която не иска да чуе думите "изглеждаш страхотно или много си красива", аз ще си направя публично ритуално харакири на площад Народно събрание пред всички български медии.
24
12
 
5
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Айде,селските бекове,надървени и от кравата Цонка пишат ли ,пишат!Къде сте видели жена,бе?А?Че да знаете как се облича,как се говори с нея,как да се държиш!От кое село сте,от коя махала?
23
4
 
8
 
! Отговори
До Хасан Помака преди 6 години
На маикатиии в миризливата минджа ага. Смърт за теб и цялата ти помашка семка ...