BG дефиницията за сексуално насилие: Допир, шега... секс, но не сега

Експерт: Така всяко нещо може да се приеме като посегателство!
15 ное 2017 10:45,
101

Сексскандалите в Холивуд застигна редица именити актьори и известни личности. Как, обаче, изглежда действителността на сексуалното посегателство у нас?

"Дефиницията за сексуално насилие е прекалено широка. Така всяко нещо може да се приеме като посегателство. Толкова е неконкретно определението, че всеки българин може да бъде осъден за оказване на сексуално насилие", отбеляза сексологът проф. Станка Маркова.

Още по темата

По нейни думи дефиницията за сексуално насилие е "неприемливо поведение свързано с пола, което е възприето негативно от отсрещната страна". Това включва:

Цинични шеги
Намеци за външността, които карат жената да се чувства неудобно
Нежелано докосване (без специфика от какъв сорт)
Нежелано сексуално внимание (всеки нежелан флирт)
Обиди или подигравки от сексуално естество
Прекалено фамилиарничене
Показване на порнографски материали
Предложение за интимничене с цел повишаване в кариерата
Принуда за сексуални контакти
Изнасилване

"Ако аз искам да си отмъстя, мога да Ви съдя, че сте ми стиснали ръката без моето съгласие. Начинът за интерпретация, за кое е сексуално насилие и кое не е, зависи от народопсихологията и културата на обществото. Тревожа се, защото за два месеца минаха 3 съдебни експертизи за блудство с деца. Ние дори не можем да е справим с истинските случаи на насилие", посочи проф. Маркова в студиото на "Денят ON AIR".

Според общественика Виктор Лилов говоренето за сексуалното насилие е от голяма обществена важност, тъй като навремето това било тема табу.

"Всяко неконсенсусно общуване е причина за насилие. Но понякога тези фактори се преекспонират до степен, в която невинни стават насилници. Ние имаме друга култура, която е доста по-толерантна в негативен смисъл. В България има жертви на сексуално насилие, които няма къде да се оплачат и няма кой да ги защити", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
10
 
! Отговори
Много моля, преди 6 години
НПО тpoловетe да не се обаждат!
21
3
 
19
 
! Отговори
Мюмюн преди 6 години
Николета упражнява през ден сексуално насилие над мен с голите си снимки!Моля,реагирайте,отслабнал съм с 10 килограма!Айшето ревнува,плаче само и не дава в задния двор да копая!
20
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приличие се иска и от двете страни! По-въздържано в облеклото от дамите и по-въздържано от господата в реакциите им. Не е трудно!
19
2
 
12
 
! Отговори
.Q. преди 6 години
Имаме застаряващо население. Ще го преборим като преустановим всички контакти между мъже и жени.
18
32
 
7
 
! Отговори
Хасан преди 6 години
Българите сте прости ,много прости!Разбирания,манталитет...всичко!Живеете още в XIVвек!Пет века не можаха да ви направят хора турците,45 години руснаците ,и 25 американците!Коне с капаци,миризливи,ограничени,мързеливи,злобни завистливи!Българската жена затова все чужденец гледа се омъжи,да не му пере чорапите и готви шкембе чорба!
17
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изперкахте съвсем с тези сексуални тормози!!!Какво сега, ако кажа на една жена, че изглежда елегантно, това от нея като намек да я вкарам в леглото ли ще се възприеме и аз ще бъде ли сексуален тормоз?Аман от западни простотии!!!!
16
4
 
22
 
! Отговори
Долу САЩ преди 6 години
Да живее Свободата! Да живее Любовта! Да живеят нормалните отношения между нормалните мъже и жени!
15
19
 
12
 
! Отговори
Румен преди 6 години
ей,баси простите българиедна жена се облякла еди как си и веднага да в гепим за газо!излезте от село поне веднъж,беведнъж на 25 години,стига
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мой познат, работещ в САЩ от дълги години си взе жена от България. В САЩ дори да кажеш на жена,че е красива с дадена дреха, прическа или грим това може да ксе смята за сексуално насилие-твърди той. Ако й кажеш,че не й отива- насилието ти е сигурно.
13
7
 
21
 
! Отговори
Долу САЩ преди 6 години
Тия дивотии са ни грант от старшите атлантически партньори САЩ. В Империята на Злото всякакви нормални контакти между мъж и жена са сексуален тормоз освен ако мъжа не е много богат. Тогава всичко му е позволено до момента в който не сглупи да се ожени. След това глупакът разбира що е то финансов тормиз и се прощава с половината от имуществото си. Изобщо един ционистки чифутоматриархатен рай ***. От тая "държава" светът е видял само изродщини, мъка и смъърт. Долу САЩ, да живее БългАрия!
12
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми който не му харесва да го гледат да се увива в чаршафите и да слага бурката, Най-добре да идат и в гората да живеят, могат да станат амазонки и да вземат няколко гейове и вегани със себе си.
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О извинете, забравих, че сме най-романитчната нация на планетата, че едва си ъдържаме "любовта"...
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ...Гладна кокошко ... мадами сънувала.
9
10
 
17
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи навремето имаше един виц: "Няква натокана мадама в автобуса казва Моля ви господине махнете си ръката от мен, ама не вие господине и не тази ръка и не от там!" Та как да разбереш какво иска дадена жена след като тя се е облякла така и се държи така, че е ясно точно какво иска, но не е ясно от кой! Епа при всяко действие има последствия!
8
6
 
24
 
! Отговори
Антифеминист преди 6 години
Като изключим пускането на ръка и намеците за секс срещу повишение, предложенията ще доведат до дела с-у 100% от хетеросексуалните мъже! Може би това е целта на НПО-та?
7
7
 
15
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Значи САЩ признават предимствата на шeриата. жените трябва да ходят забулени и увити с чаршафи така никой няма да ги закача. САЩ са комунистическа държава от ислямски тип. Значи ако кажа на една жена, че е красива и това е сексуален намек ? САЩ да заминават да служат на Ислямска държава където и без туй служат и да оставят нормалните хора на мира
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А като си на улицата и 5 цигоини ти подсвиркват и те дърпат, къде да се оплачиш ? И ако се оплачиш, да не кажат "расист" ?
5
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Нежелано докосване (без специфика от какъв сорт)"Каквото и да е. Не сме животни, че "да се бараме" едни други. Стискане на ръце, китки, глезени е недопостимо за цивилизовано човешко същество. Като толкова ви се стиска - *** има навсякъде. Стискайте си ги, бийте си ги, душете си ги ... Но нормалните хора, оставете намира.
4
20
 
6
 
! Отговори
ние сме ги учили преди 6 години
Да ви светна феминистите, как стоят нещата в БГ по отношение наемния персонал. Жена, особена ако е сгодна, където и да започне работа в БГ минава на задължително панелно интервю - мисионерската, или ездачка, по нейн избор.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като оглеждам колежките колко секунди мога да си задържам погледа върху ... тях?