Как да се възползвате от стреса?

Съсредоточете се върху емоционалния си растеж
26 фев 2018 20:15, Михаела Лазарова
4
Как да се възползвате от стреса?
Снимка: pixabay

Когато напрежението се натрупа в тялото ни, изпитваме силен стрес. Дори да не го осъзнаваме, той ни се отразява по много начини – повишаване на кръвното налягане, учестен пулс, умора, затруднение в съсредоточаването, влошаване на отношенията с близки и колеги.

Според психолога от Станфорд д-р Кели МакГонъгол, фокусирането върху това как да управляваме стреса всъщност може да ни помогне, пише realsimple.

В книгата си „The Upside of Stress“ тя описва, че стресът реално е токсичен за нас, когато повярваме, че това е така. Тоест нашата нагласа е определяща, не самото наличие на стрес, което е и неизбежно.

Изследванията, които психоложката провела със свои пациенти, констатирали, че при хората с повишени нива на стрес в организма, рискът от смърт бил с до 43% по-висок. Само че, това се отнасяло само за хората, които истински вярвали, че стресът съсипва здравето им.

Онези, които разглеждали стреса като предизвикателство, с което да се справят, имали много по-нисък риск от преждевременна смърт, а и били значително по-енергични.

Как да обърнете стреса във ваша полза?

Преобърнете тревогата в енергия

Резултатът от натрупването на стрес при повечето хора е нервност, пренапрежение, гняв. Чувстваме всички физически симптоми на тези промени – изпотяване, учестен сърдечен ритъм, висок адреналин и кортизол.

Когато почувствате тези симптоми в дадена ситуация, припомнете си, че явно стресът ви се е натрупал. Знаейки и разбирайки състоянието си, ще ви е много по-лесно да се овладеете. Например, ако дланите ви се изпотяват и пулсът ви се ускорява, когато ви предстои да изнасяте презентация.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вреден не е стресът, а дистресът.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Картинката е много хубава.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От стреса само може да научиш едно да ти не пука от нищо това е урок за цял живот