Знаете ли, че самотата буквално може да убива?

Можете да се чувствате самотни дори в голяма компания
24 мар 2018 17:43, Илияна Николова
46
Знаете ли, че самотата буквално може да убива?
Снимка: pixabay

Самотата е едно от най-страшните състояния, които могат да сполетят нечия душа. Тя води до наднормено тегло, редица болести, дълбока депресия, дори желание за самоубийство. 

Какво още не знаем за самотата?
 
Тя е заразна
 
Изследванията показват, че хората, които демонстрират чувството си на самотност пред близките си, могат да ги заразяват. 52% от приятелите и близките на чувстващи се самотно хора споделят, че и те започват да чувстват тягостна самота. Изследването е публикувано в Journal of Personality and Social Psychology. 
 
Да се чувстваш самотен е сигнал, че си гладен за повече социални връзки
 
Ето защо самотните хора са много по-склонни да преяждат и да посягат често към вредната храна, отколкото щастливо обвързаните и онези със задоволителни социални контакти.
 
Можете да се чувствате самотни дори в голяма компания
 
Да си самотен не означава непременно да няма с кого да си кажеш една дума. Социалната самота е феномен, при който въпреки контактите с други хора, човек не получава жизненонеобходимата приятелска интимност. Наслада от общуването няма.

С възрастта се чувстваме все по-самотни
 
В ранните години човек има повече социални контакти, които с времето драстично намаляват. Някои хора изживяват този процес драматично и изпадат в отчаяние. Приемете този плавен преход за нормален. Ще ви е по-лесно да го преживеете без да изпадате в депресия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: самотафактилюбопитно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз съм вече откачил, щото никоя ме не иска...бил съм бедно момче, нямал съм кинти. Най-много...алокохолът да ме затрие!
41
0
 
0
 
! Отговори
Самотен "жираф& преди 4 години
До DaniСамотата е гадна *** и прави човек на полу-побъркан индивид + банан за каката, ама това не е нормално !Аурата и на нея се отразява зле, ама трябва да се оправят работите, за да се живее смислено, а не като сън и магия , като странна стихия !
40
0
 
3
 
! Отговори
Dani преди 4 години
Az Sam samotna nezavisimo CE imam vsicko daje zajiviax na selo I stanax asocialna neznam kak the she varna predihnoto az
39
1
 
21
 
! Отговори
Препатила жена преди 6 години
По-добре е е да сте сами от колкото във връзка с човек който ви тормози или с лоши приятели. Човек трябва да се научи да си е самодостатъчен. Ако разчитате на някой друг да ви прави щастлив сте загубени. В живота ми съм срещала много малко истински хора, с които да имам какво да си кажа. През останалото време дружах с хора, с които нямах никакви допирни точки и беше наистина потискащо да съм в тяхната компания. За това по-добре сам от колкото зле придружен.
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не познавам по-интересен и забавен човек от себе си,- така, че никога не съм изпитвал самота, дори когато съм за дълго сам или в шумна многолюдна, и досадна компания.Човек се чувства самотен и тъжен, когато е безличен и роб на някакви измислени *** принципи и стандарти. Тогава и читавите хора го отбягват.Разбира се имам няколко интелигентни приятели, които дори и да не са понякога на моето мнение - ме зареждат положително.
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живота преминава в миги всеки болен или стар човекработник или политикнакрая го полагат във ковчегЗариват го със пръст и казват:Ах,колко беше мъдър и почтен!Забиват му във гроба кръсти го забравят в утрешния ден
36
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самотни са само ГЛУПАЦИТЕ.При перспективата да общувам с глупаците наоколо самотата е страхотен лукс който предпочитам.Не искам вече и бг медии да чета/гледам защото са *** глупави.*** са зомбирани.
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти си много разочерован? И защо така?!
34
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз съм на 34 години,от 9 години нямам връзка и съм сам-да,много ми е самотно.Но като гледам какви са жените в България се радвам че съм самотник и че нямам такова подобие на жена до себе си.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самотата търси другар. Да си сам е съвсем друго нещо!
32
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самотата е лошо нещо,но по лошо е да си с НЕПРАВИЛНИЯ човек..Това е по лошия вариант от самотата..А в България да намериш правилния човек шанса е едно към едно да спечелиш от джакпота...тоест 1 към милиард
31
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Попадат българина, американеца и французина самотен островът, обаче бил пълен с алкохол. И така цяла година тримата не спрели да пият. Но Господ ги съжалил и решил да им изпълни по едно желание. Американеца си пожелал да го върне вкъщи - така и станало. Французина си пожелал същото - и той бил върнат у дома. Накрая останал българина, които казал на господ - Искам да ги върнеш тия двамата да си допиеме.
30
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"За да не се чувствате самотни не се женете!" Антон Чехов
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз никога не съм сам. ГЕРБ е с мен
28
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато си мислиш, че никой не те разбира това не е самота.Това е егоизъмКогато ти се иска да закрещиш от безизходица това не е самота.Това е болкаКогато си мислиш, че не си нужен на никого това не е самота.Това е самозаблудаСамотата е това, което ние сами си измисляме, когато никой не ни казва онези две кратки думички: ОБИЧАМ ТЕ! - Неизвестен автор
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Диагноза: Самота!Когато телефонът ти мълчи това не е самота.Това са лоши приятели...Когато слушаш как тиктака часовникът това не е самота.Това е твърде много свободно времеКогато няма кого да чакаш това не е самота.Това е песимизъмКогато крадеш късчета чужд живот, за да запълниш своя това не е самота.Това е неувереност в себе сиКогато няма с кого да поговориш и започнеш да разговаряш със себе си това не е самота.Това е заболяванеКогато плачеш по цели дни в празния апартамент това не е самота.Това е депресияКогато си мислиш, че никой не те разбира т
26
1
 
23
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Аз съм свикнал 20-сет години да живея сам. Имало е и моменти в които съм мислил за най- лошото, но винаги съм си мислел, че това е най-голямото предателство което човек може да извърши спрямо себе си!
25
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 23Кое ти изпълва душата? Така, когато си с някой е прекрасно. Времето отлетяло. И трябва да си тръгнеш и ще се видите, следващия път. Обзема те страшна самота ти си без този човек, кога ще се видите не се знае. Това те убива два пъти повече. Губиш почва под краката си не ти се прави нищо сиво е без него, тягостно и самотно.
24
6
 
9
 
! Отговори
От личен опит преди 6 години
До Home AloneЯж каквото искаш докъм 13.00-13.30 ч. След това - нищо тестено, сладко или прекалено солено. Впрочем, прекалено солените неща изобщо ги забрави.След 18.00 ч., ако почувстваш глад - само плодове и най-много чаша кисело мляко.Изключения правя само на големи празници - Нова година и др. подобни, но те са само няколко пъти в годината.Така, съвсем спокойно и без усилия поддържам 50 кг/170 см. И други мои приятелки спазват това правило за храненето и нямат проблеми.
23
6
 
9
 
! Отговори
Home Alone преди 6 години
Наистина има нещо вярно. Чувствам потискаща самота последните 6 месеца и като се прибера вкъщи се тъпча постоянно с вредни храни и преяждам,и качих 25кг (: