Блокирате на интервю за работа? Как да излезете от ситуация?

Полезни съвети при кандидатстване за работна позиция
26 мар 2018 10:15, Илияна Николова
17
Блокирате на интервю за работа? Как да излезете от ситуация?
Снимка: pixabay

Интервюто за работа е притеснителен момент за всеки един човек, дори за тези, които са били на десетки срещи с потенциални работодатели. Едва ли има човек, който да се похвали, че никога не му се е случвало да блокира по време на интервю и не знае как да отговори на някой въпрос. Това е много конфузна ситуация и неловкото мълчание потиска още повече кандидата, който иска да се представи на ниво, но това не се получава.

В такива моменти има някои трикове, които могат да ви помогнат да запазите някак самообладание, да се стегнете или поне да се опитате да маскирате притеснението си.
 
Ето някои от тях.
 
Успокойте се
 
Едно от важните неща преди и по време на интервю е някак да запазите самообладание и да останете видимо спокойни. Самоувереният вид ще ви спечели няколко точки, ако успеете да го постигнете. Ако започнете да се паникьосвате, тялото ви ще ви издаде бързо. Например, когато сте притеснени, кръвното ви налягане започва да се вдига, сърцето да бие по-учестено. В момента, в който стресът ви завладее, няма да можете да мислите ясно, а това респективно ще попречи и на адекватността на отговорите ви. Гласът също може да ви подведе и да се разтрепери, показвайки на интервюиращия, че вие сте под огромно напрежение. А едва ли има работодател, който да мечтае за такъв притеснителен служител.
 
Не казвайте: "Не знам" и не си измисляйте умения
 
В момент, когато сте блокирали от притеснение, първичният отговор, който изхвърча от устата ви е "Не знам" или пък започвате да си измисляте отговори, които нямат общо с реалността. И двете са фатални грешки, които ще ви изиграят лоша шега на интервюто за работа.
 
Задавайте вие въпросите
 
Да, това е интервю за работа и целта е интервюиращият да разбере повече за вас и квалификацията ви. Но както той избира вас, също така и вие сте в позиция на избор. Усетите ли, че притеснението ви завладява и може да не отговорите много адекватно на някой въпрос, за да си дадете време и да се успокоите, задайте вие въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
до Работодател преди 6 години
разбира се, че ще опитам Тиу ако искаш си внасяй виетнамци и украинци. Много ща зарадват ;)))Иначе, ако си качествен работодател, ще имаш достъп до качествени кадри. Ако не, мога да ти кажа 1000 начина как служител си връща на работодател. Излиза мноого скъпо ;)))Загубени клиенти, загубени договори, некачествена продукция, върната стока, лошо обслужване... Всичко, разбиващо бизнеса тотално ;))) Дори умишлено разрушаване на екипа ти ;))) А да не говорим и за незаконните методи ;)))
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А като им кажа че очаквам поне половината на европейската заплата и на всички ни става толкова спокойно, че се разотиваме в мир и любов.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А какви осигуровки плащат, какво е работното време и заплащането за извънредни часове не се определя от работодателя а от закона"То и тук уж от законите се определя, ама кой ли ги спазва тия закони та затова да си питаме: "Вие законите спазвате ли ги?"
12
0
 
8
 
! Отговори
До ПРАВЯ преди 6 години
А на този какво му имаше? Това че не иска да работи нощни смени не е проблем за него. Просто си има някакви причини да не работи през ноща - цени си почивката, има семейство и т.н. Разберете че не само работодателите могат да изискват, но може да се случва и обратното. В моя екип кандидатства жена - страхотна квалификация. Тя си каза още на интервюто - имам малко дете работното време не ме устроива - мога да работя от 8 до 5 (стандартно работим от 10 до 7) - Сега имам добър служител от 8до5!
11
1
 
6
 
! Отговори
от двете страни преди 6 години
Ние сме уникален народ, и образи има както сред кандидатите, така и сред работодателите. Просто си правете сметка кого наемате, и при кого кандидатствате. Това е...
10
20
 
2
 
! Отговори
ПРАВЯ преди 6 години
Правя интервюта за работа , в голяма фирма и за моя отдел .Един кандидат ме разсмя - той каза какъв опит има , аз вече си мислех че съм намерил продуктивен работник .Обясних му че работата включва и график по смени - нощен труд . Той ми каза че не може да работи през нощта , защото най-много изкарвал до 23 часа и след това си лягал . Приключихме , намерих си нормален човек .
9
1
 
9
 
! Отговори
Никога преди 6 години
Не съм паднал толкова ниско та да ходя на интервю при някой *** в живота но забогатял по някакъв начин
8
2
 
6
 
! Отговори
Баш майстора преди 6 години
Кък си представате баш майстора да иде на интерву при некой недуразвит улиго фре н , а ?
7
3
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
До АнгелЛичи ти, че постоянно ходиш на интервюта и имаш голям опит, познати са ми такива като теб.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Започнете ли да задавате неудобните въпроси на работодателя и интервюто приключва бързо. Нашите чорбаджии не обичат да ги питат какви осигуровки плащат,..."Ами опитай да задаваш неудобни върпоси на интервю на западните цивилизовани чорбаджии и ще видиш какво ще ти се случи како. А какви осигуровки плащат, какво е работното време и заплащането за извънредни часове не се определя от работодателя а от закона, така в е за лошите наши чорбаджии и за добрите чорбаджии на запад.
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Започнете ли да задавате неудобните въпроси на работодателя и интервюто приключва бързо. Нашите чорбаджии не обичат да ги питат какви осигуровки плащат, какво е работното време, как се обезщетява извънредното работо време и такива въпроси от първостепенна важност за всеки кандидат.
4
1
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Аз малко заеквам и се притеснявам по подобни интервюта, но каааато чччовек се прииитсенява и не прави добро впечатление...просто трябва дддда сте спокойни
3
21
 
1
 
! Отговори
УниКредит Булбанк преди 6 години
Хубаеи съвети, но никъде не се споменава , че 90% от кандидатите се държат на интервюто, като умствено изостанали . Може и да са такива попринцип де.Повече от 700 лева не бих дала . Който има акъл си прави собствен бизнес.
2
3
 
9
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
"Задавайте вие въпросите"Ами опитайте, има достатъчно кандидати за мястото...
1
2
 
11
 
! Отговори
Работник преди 6 години
Доволен съм от капитализма, при капитализма работникът и капиталистът са равноправни партньори в бизнес процеса. Аз обикновено каня моите партньори при мен на интервю за работа, задавам им въпроси какво правят за подобряване условията на работа на работниците, как решават проблемите ако мениджърите са конфликтни и създават проблеми на работника, изпитвам по няколко капиталистически партньора и си избирам най-добрия с който да партнирам, няма експлоатация.