Кои са 6-те вида любов според древните гърци?

Първият вид любов е ерос или сексуална страст
10 апр 2018 22:40, Михаела Лазарова
10
Кои са 6-те вида любов според древните гърци?
Снимка: pixabay

Любовта е нещо, без което не можем... Откакто свят светува, тя е движеща сила. Колко вида любов мислите, че съществуват? По този въпрос още древните гърци са разсъждавали и са разграничили 6 вида любов, които важат и до днес. Вижте кои са.

Ерос или сексуална страст

Първият вид любов е ерос, кръстена на гръцкия бог на плодородието. Гърците я свързвали с идеята за сексуална страст и желание. Но еросът е била възприемана и като опасна, огнена и ирационална форма на любов, която може да те обземе и да те притежава – отношение, споделено много по-късно от духовни мислители, като например християнският писател С. Луис.

Ерос е била приемана и като загуба на контрол, което плашело гърците. Днес всички искаме да се влюбим лудо, страстно, а подобна любов ни кара да губим контрол върху себе си.

Филия или дълбоко приятелство

Второто разнообразие на любовта е било наречено филия или приятелство, което гърците оценявали много повече от основната сексуалност на еросите. Филия се отнасяла до дълбокото приятелство, което се развива между братя, които се сражавали на бойното поле.

С нея се доказвала лоялност към приятелите, жертвата, която правиш за тях, както и емоциите, които споделяш.

Всички ние можем да се запитаме колко от тази приятелска филия имаме в живота си. Това е важен въпрос. С колко от приятелите ни в социалните мрежи и извън тях например имаме филия?

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
ПорЦелан преди 6 години
Щом сте правили аналия, това си е чиста педа-лия. Ако си мислил нещо друго, да знаеш че са те заблудили!
6
4
 
0
 
! Отговори
Един от вас преди 6 години
Филия е най-важната любов. С жена не може да съществуват отношения на такова дълбоко емоционално ниво. Когато бях на 17 правехме всичко с моя най-добър приятел... споделяхме всяка емоция и изучавахме себе си.... включително имахме и сексуален контакт, което единствено засили неразривната братска връзка между нас. После всеки пое по пътя си... сега вече сме семейни хора, но въпреки всичко си оставаме братя за цял живот.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5вярно е затова жените вече не искат всичко друго но не и българи
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bulgarite sa vkluchili jivotni
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не ти минава
2
2
 
14
 
! Отговори
ПорЦелан преди 6 години
Най-напред са открили с-е-кса в Месопотамия. Гърците са го развили като вкарали и хора вътре, а римляните са включили и жени!
1
2
 
15
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Това между Станишев и Местан какво беше, филия или ерос?