Как да възпитаме финансова отговорност в децата?

На 7 г. можете да им дадете първите уроци за спестовност
21 май 2018 19:18, Михаела Лазарова
6
Как да възпитаме финансова отговорност в децата?
Снимка: pixabay

Парите са част от цялото ежедневие на съвременния човек. За да сме в добро материално състояние е нужно да имаме стриктно отношение към парите. Родителите трябва да възпитат това отношение към парите у децата си, за да са сигурни, че ще умеят да се справят добре с финансите си занапред.

Урокът за парите не е никак лесен, но всеки родител трябва да се опита от най-ранна възраст на детето си да култивира у него умения да разбира и управлява парите.

Говорете с децата си

Още щом забележите, че детето проявява интерес към парите, иска да плаща вместо вас, да взима рестото, обяснете някои основни положения. Дори да не проявява интерес към парите, изберете удобен момент и започнете разговор.

Давайте примери за грешките, които вие самите сте правили с парите. Обяснявайте ситуациите, не се страхувайте да признаете причините, поради които в даден момент сте останали без пари. Така детето научава как да борави с пари, да преценява стойността на стоките и да обмисля кое е нужно за купуване и кое не.

Давайте пример

Ако говорите на децата си колко е важно да се стремят да печелят повече пари и да харчат разумно, за да спестят, а вие самите не го правите, децата трудно ще се научат.

Думите не са достатъчни. Личният пример е най-мощният инструмент, който учи децата на правилно отношения към парите.

Предпазвайте се да се изхвърляте пред децата, купувайки скъпи и прескъпи стоки. Опитвайте се да ги научите на спестовност, като пред тях купувате по-евтини, но икономични и съобразени със семейния бюджет стоки. Коментирайте това пред тях, за да чуят мотивите ви.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Циция преди 5 години
Ан 4, 10% остават. . ?
5
1
 
4
 
! Отговори
Циция преди 5 години
Надявах се с 2 думи да изясня мнението си по темата, но ..? Научете ги да имат план, но не и такъв, че с парите които сте им дали свършва, а напротив започва всичко. М/у другото повечето богати хора са започнали от крайнобедни семейства с дисциплина на труда!...
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цuцuя - за да влагаш, трябва да имаш. За д акмаш, трябва, да не харчиш всичко, квото имаш.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 - Съжалявам, но безразборното харчене и липсата на план водят, именно до робски труд. А скръндза-скъпврник, се отнася по-скоро за човек, който не иска да споделя, не иска да дава, а само да взима. Това не му пречи, да има купища пари и да харчи, все едно е разглезено дете на холивудски актьори ...
2
2
 
8
 
! Отговори
Циция преди 5 години
Икономията е майка на мизерията!По-добре давайте уроци как да влага правилно!)
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Общо взето статията е с цел не как да възпиташ дете, а да създадеш скръндзав терлик и бедняк с робска психика.