Любов, пеперуди в стомаха... Каква е формулата?

7 любопитни факта за това уникално чувство – любов
14
Любов, пеперуди в стомаха... Каква е формулата?
Pixabay

В онлайн пространството има милиони материали за това как да се влюбите или да прекратите една връзка. Много от вас вероятно търсят съвети от познати или подобни четива как да разгорещят любовния си живот или как са задържат човека до себе си. Любовта е сложна емоция, която поне веднъж е била предизвикателство за всеки жив човек. За да я разберат по-лесно, учените са направили различни проучвания имат интересни теории по темата. 

Ето и малко любопитна информация, която може да ви изненада:
 
Любовта е като наркотик
 
Влюбването е подобно на еуфорията, която наркоманът изпитва, когато получава кокаин. Според проучване, наречено "The Neuroimaging of Love" мозъкът на влюбеният човек произвежда по-големи нива на адреналин, окситоцин и домапин. Това води до усещане за екстаз, сходно с провокираното от кокаинов прием.

Японците празнуват Свети Валентин 2 пъти
 
На 14 февруари дамите глезят половинките си, а месец по-късно има друг „празник“ – Уайт дей (бял ден), в който господата връщат жеста със скъпи дарове.
 
Формулата на любовта
 
Психологът Робърт Стърнбърг е развил теория през 1985, според която „романтичната любов“ е комбинация между интимност, страст и отдаденост. Ако дори една от тези съставки липсва, човек става заклещен в друг тип любов – приятелска, платонична, състрадателна, пристрастеност…
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Българка преди 3 години
До злобиБез препинателни знаци дали някой разбира изречението?Срамота!
10
1
 
3
 
! Отговори
Hombre преди 4 години
Няма лИбоФ...всичко е кинти и интереси! Питайте която и да е...няма да си го признае, но това сочат фактите! Пише го в "Житие и бите на грешника мъж", настолно четиво за всеки уважаващ себе си мачо!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много точно казано. Влюбете се за да не се бъркате в живота на другите.
8
1
 
13
 
! Отговори
! преди 5 години
любов някои хора не са познали Любовта
7
1
 
9
 
! Отговори
Любов преди 5 години
влюбете се да не се бъркате в живота на другите
6
9
 
2
 
! Отговори
злоби преди 5 години
няма формула това не е наука а любов не пеперуди за нормални откачени дъртаци не фигурират
5
2
 
3
 
! Отговори
дъртаци гнусни преди 5 години
зависи откъде очакваш ама от медиите не очаквам и от злобите
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Любовта е измама, част от биоавтономната система за размножаване. Това е просто гентичен код който спомага за намирането подходящ партньор.Любовта е примитивен инстинкт. Всичко се случва на подсъзнателно ниво. Животните също изпитват любов.Първоначалното сексуалното привличане отговаря за оплождането а любовта за отглеждането на поколението до неговата полова зрялост.Без тези софтеурни гентично мозъчни приложения продължаването на живота би било много трудно.
3
2
 
20
 
! Отговори
Жо преди 5 години
МНОГО ХОРА бъркат любовта с половия нагон. Пеперудки, химически реакции и др. Тогава? По какво се различава Човека от животните?Любов има, когато искаш не на теб, а на другия да му е добре. Когато търпиш и прощаваш всички негови грешки, когато не му завиждаш и вярваш в него.Любовта е най-великото и най-висшето състояние, което притежава Човека. Няма животно, което може да се влюби. При тях тава е инстинкт и нагон.Който възприема другия до себе си както животните, то значи, че е животно.
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Любовта към парите там са най-големите пеперуди
1
4
 
13
 
! Отговори
Fck преди 5 години
Любовта е същевремвнно толкова възвишено и гадно чувство. Освен така наречените пеперуди те боли и глава ,вие ти се свят гади ти се и накрая те свива сърцето. Е стига ме до извода че си е едно болестно състояние на духа и тялото. Така ,че мили мой по малко се влюбвайте и не бързайте с емоциите.