Връщането на стрелките назад – полезно ли е за организма?

Носи ни отпадналост и главоболие
27 окт 2018 07:42, Иванка Гъркова
45
Връщането на стрелките назад – полезно ли е за организма?
Pixabay

На 28 октомври страната ни ще премине от лятно към зимно (астрономическо) часово време. Това означава, че е необходимо да върнем стрелките на часовниците с час назад. Дебатът за това дали е добре да продължаваме да правим сезонните промени разраства, като повечето българи искат да остане лятното време. 

Смяната на времето оказва отрицателно влияние върху организма, категорични са медици. Според проучване на германски учени, осъществено в средата на 2018 г., връщането на стрелките назад ни дава с час повече дневна светлина, но ни отнема много повече. Резултатите, цитирани от ABCNews показват, че биологичният часовник на човек все по-трудно се адаптира към рязката промяна.
 
"Това е просто една от онези човешки приумици, при които си мислиш, че можеш да правиш каквото си поискаш, стига да имаш дисциплина. Забравяме, че биологичният часовник е древен колкото самите живи организми и не може да бъде подлъган просто така“, коментира Тил Рьоненбърг от университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен.
 
Германските учени и много лекари у нас и по света са на мнение, че смяната на зимното с лятно часово време е силен стрес за тялото. Той може да доведе до дисбаланс – както физически, така и психически. В повечето случаи се получава разминаване между ритъма на организма и този на часовото време. Затова не се учудвайте, ако от новата седмица се прозявате повече, усещате отпадналост и главоболие, дезориентирани сте и нямате настроение за нищо.
 
Кои са най-рисковите групи?
 
Децата, възрастните и хората с хронични заболявания са най-засегнатите от смяната на времето. Според специалистите, на тях им трябва поне месец, за да си възвърнат нормалния ритъм на живот. Особено при пенсионерите, могат да се наблюдават смущения в работата на сърдечната система.
 
Младите хора до 35-годишна възраст, които имат по-леко ежедневие и не работят под стрес, ще се нагодят най-лесно, категорични са медиците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полезно е, разбира се! Писна ми сутрин да излизам по тъмно. Щеше да е още по-добре на 3 месеца да се адаптира времето.
22
0
 
15
 
! Отговори
Сп???нс преди 5 години
Ти забележи че имаш цял отдел в ЕП , където тлъсти чиновници с тлъсти заплати нищят какво да правят, и тия дни взеха да пускат слухове че ще им трябват още 2 години да заседават - за доброто ня хората , не заради заплатите и самолетните билети в първа класа.
21
6
 
15
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Естествено, че такива които сутрин стават в 9 часа ще им по-удобно лятното време. Има обаче едни други които стават по малките часове най-общо казано работят за да им замесят и докарат хляба. Точно за тези трябва да е астрономическото време.
20
0
 
12
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Цял живот сиромасите , и зиме и лете са тръгвали по тъмно за нивата. А чорбаджията е бил доволен единствено ако му работят докато залезе слънцето и сестра му -Месечината.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да де, ама самото обсъждане кое е полезно и кое не е в смяната на времето влияе положително на мнозина. Като не могат с друго да си го вдигнат (усещането са собствената си значимост, не е каквото си го помислихте), вдигат си го с това.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай ПЕТКОнай вероятно ще се съобразят с "бизнеса"! а те искат сутрин да почваме работа по лятното часово време и да свършваме по зимното! а да ни плащат на половин, четири-часов работен ден! иначе ще фалира!
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ураа, от догодина ще сме по лятното време. Или вместо по европейско, по т.нар. източноафриканско стандартно време, барабар със страните от персийския залив. Съвсем на място, остава да намерим газ и нефт.
16
6
 
21
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
Не усещате ли как власт имащите искат да ни натрапят лятното време, а отначало допитването показа, че хората искат да са както е в природата, с биологичния часовник. Ние сме част от животинския произход а някои пак се натискат. Кой ти "бръсне" мнението на НАРОДА !
15
1
 
21
 
! Отговори
РАША преди 5 години
В БЪЛГАРИЯ НЯМА ЛИ УЧЕНИ А ПОСОЧВАТЕ ГЕРМАНСКИ УЧЕНИ ТОЛКОВА ЛИ СТЕ НЕГРАМОТНИ В БЪЛГАРИЯ
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Това е стествения начин живот и развитие на всичко де-що го има на Земята,био,зоо,фито,гео и каквото друго ти дойде на ума!
13
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
лятно време
12
19
 
13
 
! Отговори
Nord преди 5 години
7 месеца в годината сме на лятно време, цяло лято, цяла пролет и половината есен сме на лятното време, което е по подходящо за България.
11
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова е неприятно това преминаване към зимно време, и то не че ми влияе на съня, а скъсяват светлата част на деня след работа още повече. На кой му трябва да се стъмва в 17. Сутрин е по-добре да се съмва по късно, това по не влияе, но вечер човек иска да може да се разходи на малко по светло все пак.
10
5
 
26
 
! Отговори
ЦК на ЕС преди 5 години
Още от заглавието е ясно, че статията ще пропагандира лятното часово време за постоянно. С това лятно време те бутнаха стрелките напред, а после питат ще бъде ли вредно, ако ги върнат както винаги са си били. Но много видиoтени дечурлига с право на глас, смятат че с лятното часово време и през зимата някак си по ще е като лято...
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изключително вредно е!
8
5
 
25
 
! Отговори
Един преди 5 години
До ДСИ как лятното време ще осигури повече слънце?
7
22
 
14
 
! Отговори
ДС преди 5 години
Нито е полезно, нито е вредно. Стига с тия глупости. Но е време да останем на ЛЯТНОТО. За да се радваме на повече слънце.
6
4
 
14
 
! Отговори
Clock преди 5 години
Питайте Киро гела и още няколко д у х а ч и на Герб и те ще ви светнат по темата!Даже най-добре за "бизнеса" е по няколко пъти в годината да се въртят стрелките - на който както му е удобно и че взимането на повече пари като заплата е вредно за хората! Герберастията е наясно с темата и даже лакея Валерко лично се е заел да сметне на кой бизнес, с колко да се въртят стрелките.
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали само до преди седмица ни обяснявахте как сме били предпочитали зимно време? Сега що така? Еати "журналистите"! Вземете се разберете със себе си. И се ограмотете поне малко от малко.
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старият индианец казал " Като отрежеш парче от одеалото и го зашиеш от другата страна, то не става по-голямо"А българинът казал, че всеки дърпа чергата към себе си.