Какво не трябва да казвате на човек с наднормено тегло

"Няма да си намериш приятел, ако не свалиш тези килограми"
28 окт 2018 15:15, Михаела Лазарова
31
Какво не трябва да казвате на човек с наднормено тегло
Снимка: pexels

Проблемът със затлъстяването и наднорменото тегло при възрастните се е увеличил двойно спрямо данните от 1980 година, показват много изследвания в областта. И е много вероятно вие самите да имате близък човек в семейството или добър приятел, който изпитва дискомфорта на наднорменото тегло.

Колкото и да сте близки обаче с въпросния човек, все пак е важно да запазите чувствителност и да внимавате в избора си на думи, когато се опитвате да го мотивирате да промени начина си на живот и да отслабне. Макар и водени от благородни мотиви, да искате да стимулирате приятеля/приятелката си да отслабне, имайте предвид, че неподходящите думи и изрази могат да доведат точно до обратната реакция – да обидят и демотивират човека отсреща.

Затова приготвихме кратък списък с най-често казваните въпроси и реплики, които е добре да се избягват именно поради своето негативно и дори обидно въздействие.

Кога ще започнеш диета?

Този въпрос издава, че вие не одобрявате външния вид на човека, с когото разговаряте. Но дали осъзнавате, че по този начин го обиждате и той усеща вашето негативно отношение. Сякаш за вас е по-важна визията, отколкото общуването с този човек. Дори и да задавате въпроса от загриженост за вашия близък, има други по-деликатни начини да разберете за намеренията му. Този въпрос само би го обидил и дори разгневил.

Сигурен/на ли си, че трябва да изядеш това?

Изричайки този въпрос, звучите сякаш сте полицай по храненето, който всеки момент ще извади палката и ще перне нарушителя по ръката, държаща огромен, мазен бургер. Недейте. Подобен въпрос би обидил всеки човек. Дори и да не одобрявате хранителните навици на приятелите и близките си, не ги обиждайте с подобни въпроси, а намерете друг начин да ги стимулирате да променят начина си на живот.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари