Бърнаут – как да не "изгорим" на работа?

Очертайте неотложните задачи, които не търпят провал
Обновена: 17 дек 2018 08:18 | 17 дек 2018 08:10, Михаела Лазарова
15
Бърнаут – как да не "изгорим" на работа?
Снимка: pexels

Ежедневието ни е белязано от стрес почти непрекъснато. Той е навсякъде около нас – в работата, вкъщи, в отношенията с близките или колегите, понякога дори самите ние си го причиняваме несъзнателно. Хроничният стрес има безброй негативни ефекти върху здравето в дългосрочен план. Единият от тях е бърнаут синдромът, при който човек започва да се чувства изтощен, дезориентиран, немотивиран, потънал, яростен, огорчен и силно депресивен.

Това са само част от проявленията на бърнаут, които в много случаи се наблюдават при крайно изтощение, особено на работа, когато човек се стреми да оправдае очакванията към него и да свърши задачите си навреме и качествено.

Трудно е да се предпазим от стреса, защото той е неделима част от деня на много хора. Можем обаче да се научим как да се справяме с него, за да се предпазим от „изгарянето“ на работа, каквото в превод означава терминът бърнаут (от англ. „burnout“).

1. Научете се как да презареждате

Когато „изхабите“ тотално батериите си ви е нужна нова енергия. За целта е нужно приятно занимание, навик, който да ви дава нови сили. Вдъхновението, контактът с приятни хора, спортът, релаксиращите практики биха могли да ви помогнат да разсеете натоварената си нервна система и да ѝ дадете възможност да устои на стреса.

2. Възползвайте се от социалните си придобивки и бонуси на работа

Работодателят ви предлага ли ви безплатна карта за спорт, йога занимания или социални фирмени инициативи, благотворителни дейности или просто еднодневни тиймбилдинги? Ако е така, възползвайте се от всичко това. Ще ви помогне да работите по-мотивирано, да се свържете по-качествено с колегите си на емоционално и професионално ниво, а това ще направи работата ви заедно по-лесна.

Повече по темата  може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Държавен служител преди 5 години
Направо бърнаутнах от спане
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лесно като оберем шефа.
12
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
ава мише, то верно, че материала преводен, ама ти дали па освен всичколог си работила нещо друго, та се натегаш?
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бърнаут как да не "изгорим" на работа?"Лесно. Висим по цял ден във фейсбук и жълти сайтове, не си даваме много зор и няма как да изгорим.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз съм така, не мога да се концентрирам, направо ми идва да се гръмна, никакви хапчета не помагат.
9
3
 
10
 
! Отговори
Тодор Живков преди 5 години
Срещу бранаут - носете си банани и тоалетна хартия.
8
0
 
0
 
! Отговори
65 преди 5 години
Дроздстой е името ,и е академик.Чао
7
0
 
0
 
! Отговори
65 преди 5 години
Ивинявам се за неточноста в името на доцента.Той каза ,че името му е съчетание от иманата на родителите му.Малко странно име ,но какво от това.
6
1
 
4
 
! Отговори
65 преди 5 години
Това не е статия на Лазарова,а на доц.Дростой .През уикенда в някое от БНТ-тата при Герги Любенов ,той каза тази дума.Сега само нея ще чуваме.
5
1
 
17
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Започнете си собствен бизнес, за да не се налага да слугувате на чужди хора...
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да не прегориш работиш колкото ти плащат и помагаш на колегите колкото ти помагат. И се забавляваш колкото можеш повече. По възможност за чужда сметка.
3
1
 
16
 
! Отговори
Pen преди 5 години
Ей *** прости , стига сте вкарвали чужди думи в българския език !!Как пък така стана ,че точно журналистите сте най-неграмотни ?
2
2
 
14
 
! Отговори
Що годе преди 5 години
приемлив бълвоч в стил "Psychology Today ". Kои бълг. фирми предлагат подобни неща? Ето моите препоръки:1. Не четете депресиращи новини през работно време.2. Ако сте незабележим на работното си място, ще бъдете незабележим и във всеки интернет форум, независимо колко поста за освидетелстване ще пуснете.3. Стресът ви ще намалее значително ако не сте непрекъснато нащрек да не ви хванат, че се забавлявате из нета през работно време.4. Ако искате по-добри отношения с колегите си захвърляте елект
1
3
 
22
 
! Отговори
дебел депутат преди 5 години
Ами много лесно...просто не ходите на работа а заплатката върви....ииииии забравих,че вие фцете като не ходите на работа няма и заплатка!В единя случай ще бърнаувате ако ходите а другия ще изпукате гладни като мишоци!Отивам да ям ,че торбуа ми свири като родопска гайда!