Как да се справите с депресията по празниците?

Подредете приоритетите си, за да намалите стреса
21 дек 2018 11:30, Михаела Лазарова
16
Как да се справите с депресията по празниците?
Снимка: istock

Коледните и новогодишните празници наближават, а заедно с тях се повишава и градусът на напрежението. Много хора изпитват депресивни състояния около празничните дни. Тревожността се повишава заради мисълта за прекарване на време със семейството, близките, фамилните срещи, които рядко минават гладко и без конфликти, развалящи празничното настроение.

Невинаги искаме да прекарваме празничното свободно време по установения традиционен начин. Това празнуване насила също допринася за нагнетяване на напрежение и изпадане в депресивни състояния.

Кои са причините за появата на празнична депресия и как да се предпазите от нея?

Подредете приоритетите си, за да намалите стреса

Според Американската психологична асоциация почти половината от жените и една трета от мъжете споделят за повишено усещане на стрес и напрежение около и по време на празниците. Празничните почивни дни са свързани не само с изцяло приятни занимания. Те предполагат харчене на пари, пътуване, уреждане на гостуване, поемане на множество ангажименти, които представляват основните поводи за притеснение.

За да намалите нивата на стрес, приоритизирайте ангажиментите си. Подредете графика си. Направете списък с нещата, за които ще харчите пари и помислете кои сред тях са най-наложителни, за кои можете да отделите определена сума, за кои не. Помислете и за план Б. Винаги е добре да имате резервни варианти, които да ви дават спокойствие, а не усещане за притискане и стрес.

Забравете за представата за идеално прекараните празници с идеалното семейство

Перфектни хора и идеални семейства няма. Отърсете се от приказната мечта за хармония, много смях и безоблачно прекарване на фамилните събирания. Винаги нещо може да се обърка. Във всеки момент може да възникне конфликт. Въпреки празничното време в годината, всяко семейство носи своите проблеми и би било ненормално да се правите, че ги няма.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
9
 
! Отговори
радостен преди 5 години
Като си теглим куршума и депресията отшумява. До смъртта само мъки и тревоги за пари и сметки!
10
1
 
0
 
! Отговори
Илийката преди 5 години
До АнонименНе съм писал, че трябва да се прекалява с духовността.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Илийката 7А когато човек прекали с духовността и я превърне в мания става точно обратния ефект на здравия дух - психоза, дилюзия, илюзия! Бог има разбира се но прекаления светец не му се нрави защото нашата човешка "перфектност" му е много досадна!
8
0
 
4
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
целта на празниците е да не се подчиняваме на ежедневието, което ни разтоварва от монотонността на ежедневието. позволете на близките си хора да разпуснат, дори да не присъстват на общата закуска (ако има все още такъв обичай).. ако някой ме е забравил с подарък, ще го разцелувам! честно! защото е бил честен, в това, че ме е забравил(а).
7
1
 
13
 
! Отговори
от мен преди 5 години
Топла хубава храня , топло пухкаво одеало , мил човек до теб , може малко с*кс -депресията бяга !
6
3
 
2
 
! Отговори
Илийката преди 5 години
Когато тялото не боледува, а душата е задоволена от потребните й страсти - остава да се обърне внимание на духa. Потапяне в света на духовното, сакралното, мистериозното пропъжда депресията, защото разширява хоризонта на мислене и жаждата на човешкия дух за вечност.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статия до голяма степен не важи за българина.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бен *** 2Има много богати хора по света които страдат от бича Депресия. Бог да не дава да го изпита човек!
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Чичо 1за всичко спира да ти пукаТова съвсем не е вярно! Антидепресантите са необходими за съживяване на ел. предаването между мозъчните мини нервни окончания/центрове които са поовяхнали от състоянието - депресия. (биохимична причина)
2
7
 
2
 
! Отговори
Перко преди 5 години
С червено винце и Берковската духова на макс
1
4
 
12
 
! Отговори
Бен Ган преди 5 години
От мъжка гледна точка. Има 1 правила при нас. Празни топки, пълен стомах! Така няма депресии, няма драми, живота е лесен. Но... защо да е лесно, като може да е трудно.