5 стратегии, с които ще печелите всеки спор

Понякога съгласието може да е ключът към победата в един спор
Обновена: 27 апр 2019 09:40 | 27 апр 2019 09:40, Михаела Лазарова
8
5 стратегии, с които ще печелите всеки спор
Снимка: istock

Споровете и конфликтите в живота ни са нещо съвсем естествено. Всеки ден общуваме с много и различни от нас хора, с които няма как винаги да сме на едно и също мнение. Това неминуемо води до оживени спорове, дискусии, а понякога и конфликти, които трябва да се разрешат със сериозни аргументи. С днешната статия ще се опитаме да ви помогнем да вземете превес в следващия спор, в който участвате, като узнаете няколко стратегии за побеждаване, научно подкрепени от различни изследвания. Вижте 5 от тях.

Говорете по-ниско

Изследване, направено през 2016-а и публикувано в Journal of Experimental Psychology открива, че понижаването и удебеляването на гласа може да ви направи по-убедителни. Изследователите записали над 90 студенти, участници в дебат. При проучването се оказало, че хората, които намалявали тона на гласа си, говорейки по-ниско при изказване на аргументите си, били по-успешни в дебата в сравнение с тези, които говорели по-високо. Според изследователите въпросът не е в това колко високо или ниско може да говорите по принцип, а тайната е в това да понижавате тона на гласа си в момента, в който изказвате мнението си, за да бъдете по-убедителни.

Установете зрителен контакт

Ако искате да победите в спора, това е едно от силните ви оръжия. Ако някой се опитва много силно да ви накара да повярвате в аргументите му, не спирайте да го гледате, заложете на зрителния контакт. Проучване от 2013-а година и публикувано в Psychological Science, разкрива, че зрителният контакт може да направи хората по-издръжливи на убеждаване, ако те вече проявяват несъгласие с представената гледна точка. Участници, които са били фокусирани върху очите на събеседника си, са били по-малко възприемчиви към опозиционната гледна точка, били са по-затворени откъм интеракция, както и е било по-трудно да бъдат убедени в спора.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И най-глупавият човек носи в себе си усещането за достойнство и за морал. Ако искате да обясните нещо на глупав човек, не го лъжете, не му се подигравайте, тръгнете по пътя на видимото добро. Не може да се обясни на човек, увреден с наркотици.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако отсрещното ниво е ниско, и най -умният човек дори ще бъде безсилен да обясни нещо на глупав.
4
3
 
3
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Има такива важни теми като евро - председателството и успехите на Герб и госпожа Лиляна Павлова вие занимавате хората с глупости.
3
0
 
6
 
! Отговори
продължение от 1 преди 4 години
Никой човек, никой народ не се е развил благодарение само на собствения си потенциал. Абсолютно задължително е да има обмен на информация. Да се сътрудничи е по-високо ниво на развитие от да се краде или да се унищожава. Между другото в психологията стремежът към надмощие се свързва с мисленето по вертикал, приписва се основно на мъжете, а стремежът към сътрудничество - с мисленето нашироко, по хоризонтал, определяно като женски тип. От вечната война човечеството има огромни щети.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добра статия - Браво!Има и още едно нещо в спора, не дръжте на всяка цена да сте прави и слушайте добре какво казва опонента и старайте се с малко думи да кажете много , а не обратното.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочетох целия текст. Още от заглавието си личи, че към разговора се подхожда като към война. Което далеч не ми харесва. Ако ще е спор заради спора, т. е. някакъв вид психическо упражнение, според мен е загуба на нерви. Второ: ако се води спор с цел победа, след края му "победителят" поема и лаврите, и омразата към себе си (малцина са желаещите да бъдат унижавани).Друго нещо е дискусията. Тя е разговор за постигане на продуктивно решение по проблем. И първото правило е да изслушате аргументите.