8 признака, че ще изпаднете в бърнаут

Наближава психологическа буря, за която вероятно не сте готови
15 май 2019 03:09, Илияна Николова
9
8 признака, че ще изпаднете в бърнаут
Снимка: istock

През по-голямата част от живота си повечето хора не могат да разпознаят стреса. Той е част от ежедневието ни и често сме свикнали да живеем с него сякаш не съществува. Много хора дори не могат да разпознаят признаците му, а през това време той се натрупва, вредейки на здравето и психиката. Така в даден момент се стига до бърнаут.

 
Стресът е естествената реакция на организма да се справя в трудни и влошаващи физическото и психическото ни здраве ситуации. С течение на времето обаче, натрупването на високи нива на стрес се оказва твърде вредно. Дълготрайното излагане на високи нива на стрес в организма, предизвикани от модерния начин на живот, повишават риска от сериозни хронични заболявания, дори преждевременна смърт.
 
Кои са симптомите, че организмът и психиката ви е пред бърнаут?

Чести главоболия
 
При високи нива на стрес и повишена тревожност е налице така нареченото тензионно главоболие или такова, предизвикано от силно напрежение в продължителен период от време. Този тип главоболие е характерно за възрастните в работоспособна възраст.
 
Болки в тялото
 
Понякога е трудно да определим причината за възникнала болка в ставите, гърба, кръста, крайниците или корема. Търсим причината другаде, изключвайки стреса като активиращ механизъм. Често се случва така, че смятаме, че докторите просто не си вършат работата, защото не откриват причината, а има голяма вероятност да неглижираме стреса като първопричина за появилите се странни болки.
 
Често боледуване
 
Тъй като стресът отслабва имунната система и пречи на защитните механизми на тялото, организмът не може да се пребори с атаките на вирусите, настинките и бактериите. Затова се появяват чести боледувания, прерастващи в респираторни заболявания с усложнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Синдром на изпепеляв преди 4 години
Синдром на изпепеляването
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Използваме "модерни" думи като бърнаут за да се правим на знаещи английски. Илияна, така не впечетляваш никого.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако им дам моята огромна пенсия с която едвам изкарвам до средата на месеца не само Бърнаут а и Курнаут ще получат.
2
0
 
14
 
! Отговори
О, неразумни и юроде преди 4 години
Хубаво щеше да бъде, ако новината беше и на български. "бърнаут" на български няма.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бърнаут получават само тия модерните западняци в големи фирми, които повече се оплакват, че работят отоколкото работят. Тука в БГ такова животно нема, тука сме по-стресирани от липсата на пари отколкото от преработване.