Как се печели търговска война? САЩ надви Япония, ред е на Китай

През 80-те, друга азиатска държава заплашва Америка
25 май 2019 17:10, Нели Христова
159
Как се печели търговска война? САЩ надви Япония, ред е на Китай
Снимка: Reuters

Докато Китай и Huawei търсят начини да се справят с търговското нападение от страна на САЩ, Доналд Тръмп канца в Япония, където ще е на посещение в следващите няколко дни.  Президентът на Америка ухажва азиатската държава както никоя друта страна по света. Но преди години, обстановката е била съвсем различна.

Още по темата

През 80-те Япония е втората най-силна държава в света.  Естествено, първенецът САЩ се страхува, че ще бъде задминат от нея. Във вестниците се появяват заглавия като „Японизирането на Америка” и „Икономически Пърл Харбър”, тъй като много японски компании се развиват добре и на територията на САЩ. Дори самият Тръмп казва през 1989 година, когато все още може би и не си е помислял да е президент, че "Япония изпива кръвта на Америка и това е проблем, който ще става все по-голям". "Те ни се подиграват", казва в заключене Тръмп.

Има един единствен начин, САЩ да не бъде задминат от Япония – търговска война. И вместо азиатската държава да се превърне в най-силната в света, тя всъщност пропада много назад в класацията.
Роналд Рейгън става президент на САЩ през 1981 година. Именно той настоява, Япония да отвори пазара си за американски компании и така да уравновеси дисбаланса между страните.  Азиатският гигант се съгласява на условията и дори приема клауза, която да ограничава броя на автомобили, които се изнасят от страната към САЩ. Но бизнесът усеща, че нещо не е наред. Адвокати и от двете държави призовават за премахване на мерките.

При одобряването на законопроект, призоваващ за тежки търговски репресии срещу Япония, Робърт Пакууд, тогавашният републикански ръководител на финансовата комисия на Сената, обеща да даде на Токио "око за око ... това е всичко, което те разбират."

А на заседанието на финансовата комисия през 1985 г., сенаторът Макс Баукус припомня, че: "Рейгън прогнозира" бъдеще, в което търговията ще бъде цар, орелът ще се издигне, а Америка ще бъде най-мощната търговска нация на Земята.” Но това далеч не се случва така, тъй като „Търговията може би е крал. И орлите може би се издигат... Но те не са американски орли. Търговията в Америка никога не е била по-лоша.

Във войната срещу Япония се вклйчват още Източна Германия, Фанция и Великобритания. Те, заедно със САЩ, подписват споразумение, което девалвира щатския долар спрямо японската йена (и германската германска марка). Така Америка увеличава износа си и намалява търговския си дефицит с много европейски страни. Но това не е краят – атаката срещу Япония продължава.

През 1987 г. Вашингтон налага 100% тарифи на японския внос на стойност 300 млн. долара, като по този начин го блокира от американския пазар. Така, след като йената се вдигнала, продуктите на Япония стават все по-скъпи и по-скъпи, а много държави и компании започват да се отказват от тях. Опитът на Централната банка да поддържа цената на йената обаче пука ценовият балон и страната изпада в рецесия. Врагът е победен.

И макар кабинетът на Доналд Тръмп да не е споменал войната с Япония след започването на конфликта с Китай, те със сигурност ще се опитат да почерпят опит от спечелването в полза на Америка през 80-те. Но през 2019 година, Китай не е Япония. „Врагът” е много по-силен, както икономически, така и политически от своята съседка през 1980-те. И със сигурност също е научил своя урок от старата война и никога не би повторил грешките на Япония.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари