5 знака, че сте израснали в токсично семейство

Емоционалните белези, които това нанася, могат да се отразят в живота
28 юни 2019 06:00, Михаела Лазарова
11
5 знака, че сте израснали в токсично семейство
Снимка: istock

Не всяко семейство е перфектно и безоблачно. За съжаление, хората често правят грешки, що се отнася до семейството и в повечето случаи те биват допускани несъзнателно, но отражението върху децата е огромно. Всяко семейство има своите негативни черти. Техният интензитет се отразява по различен начин на отделните му членове.

В някои случаи обаче средата, в която човек расте, се оказва твърде токсична. Тя е и в основата на проблемите в емоционален, социален и професионален план, които се проявяват в бъдеще. Признаците на токсичното семейство нямат нищо общо с физическо или сексуално насилие. По-скоро са грешни подходи, продиктувани от психо-емоционалната нагласа на членовете на семейството.

Ако се чудите дали не сте израснали в токсична семейна среда, вижте кои са признаците за това.

Семейството ви се състезава с вас

Ако член или членове на семейството непрекъснато се състезават с вас и се опитват да принизят постигнатите от вас успехи, това определено е отровна емоционална среда. От голямо значение е от кого към кого е отправен този стремеж към съревнование. Това предопределя и нагласите ви към живота в бъдеще, изборите, които правите, връзките, които осъществявате.

Те преиграват

Преиграването и драматизирането на родителите неминуемо се отразява върху децата. Ако сте израснали в среда, в която да счупиш нещо се е считало за края на света, това определено е развило потиснатост и нерешителност у вас в известна посока. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Или ако родителите ви са комунисти-путинисти.
3
0
 
1
 
! Отговори
младен преди 4 години
Баща ти е бил меко казано ***. Ама то и моя не беше по различен...
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен баща ми ме биеше когато имах оценка различна от Отличен 6.Преди контролното ме предупреждаваше:-Мисли му ако донесеш петица!И като не успеех да се справя отлично ми казваше: - Двойкаджия! - Сега какво бе, ще останеш да повтаряш ли? - Ще ходиш да пасеш патките!Вече съм на 36 и ми се реве всеки път когато се сетя.Сега ми обяснява, че ме биел за да знам нещо.С мн.добър 5 пак нещо съм знаел бе ***!
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не може и наслаганите психопатии от тях бележат целия последващ съзнателен живот. Те буквално могат да поощрят и развихрят един млад човек, но могат и обратното - да го убият емоционално, социално и да му отворят безброй тежки психически проблеми, повечето нерешими, а някои решими с много усилия бавно във времето.