Как да научим детето на доброта

Направете буркан на доброто
10 юли 2019 08:10, Михаела Лазарова
25
Как да научим детето на доброта
Снимка: istock

Все повече зачестяват случаите на агресия не само в училищата, но и на улицата, навън, в парковете и местата, където децата обичат да излизат и да се събират. Колкото и неприятна да е тази ситуация, няма как да отречем, че често чуваме или наблюдаваме случаи на агресия, вербална или физическа, между деца.

Ще кажете всеки да отговаря за постъпките и възпитанието на децата си, и ще сте прави. Редно е всеки родител да поеме отговорност за начина, по който (не)възпитава своето дете. Понякога обаче, много често дори, родителите са въвлечени в динамиката на ежедневието и без да усетят, могат да пропуснат важни моменти от развитието на детето и неговото възпитание.

Затова е важно във времето, което прекарваме с децата, макар и да ни се струва недостатъчно, да обърнем внимание на някои дребни, но съществени елементи от възпитанието като приучаването на добронамереност, съпричастност, толерантност, състрадателност. Развиването на тези ценни качества може да ви гарантира, че детето ще бъде по-малко заплашено от прояви на агресия. Предлагаме ви да се запознаете с някои малки стъпки, които помагат в тази специална възпитателна мисия.

Бъдете добър съсед

Личният пример винаги е по-вдъхновяващ за децата от патетичните речи за това колко е важно да сме добри, учтиви и мили към другите. Когато се държите любезно с околните и съседите ви например, това няма как да не повлияе на детето в посока и то да се държи по подобен уважителен начин. И обратното – ако детето наблюдава невъзпитано държание, използване на обидни епитети по линия на вашите съседи, то ще копира отношението и ще го прилага в своите връзки.

Зарадвайте приятел (или непознат)

Обръщате ли внимание на хората около вас, дали са добре, дали имат проблеми, дали се чувстват щастливи? Прегърнете приятел, който е нещастен и има нужда от подкрепа. Усмихнете се на непознат и му кажете „Добър ден“, дайте предимство на някого, докато карате колата. Подобни малки жестове правят цветовете в една обща картина да са по-светли и по-ярки. Когато детето вижда вашето добронамерено поведение, позитивното ви отношение към приятели, но и непознати, то неминуемо ще последва вашия пример, дори и несъзнателно.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
пси до 18 преди 4 години
Знам! Когато индус утрепал жена си, защото заподозрял, че погледнала към друг индус, губернатора заповядал да го арестуват и съдят! Местните обяснили, че техните обичаи налагат такава жена да бъде наказана от мъжа си, това е традиция и сър губернатора трябва да уважи местните нрави! Губернатора казал, че в Англия има обичай такива да ги разстрелват, вързал го за един топ и го разхвърчал над тълпата! Факт!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добрите хора са често използвани, взимат минимална заплата и биват измествани от какички с къси полички, любимки на шефовете. ФАКТ !!!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пси 15Нали знаеш как са се държали англичаните с "роднините" на нашите роми, когато Велика Британия е колонизирала Индия?Идвайки тук, пенсионираните англичани се държат по друг начин. Те вярват, че са в бяла, християнска държава, която е член на ЕС. За ромите обаче тази държава е дойна крава, а основното й население считат за будали, защото учат и работят. В лицето на новодошлите англичани виждат същия тип будали.Значи, къде е проблемът? Част от нашето население не заслужава правата си.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10Никой не твърди, че добрият човек е глупав. За глупав го считат 90% от околните и се възползват от добротата му, защото такъв човек е предсказуем.Жалко е, но е така.
10
3
 
4
 
! Отговори
пси преди 4 години
Вижте поколението на 60-70 годишните, възпитавани в излишна скромност от пионерската, комсомолската и партийната организация! ,,Чавдарчето труда обича - на помощ първо се притича..."! Нищо не става от нас! Носталгии, гласуваме още за комунисти, слушаме руски романси и когато някой страда, не можем да му помогнем щото сме бедни, но мразим богатите и страдаме душевно заедно с него! Финиш за такова възпитание!
9
3
 
0
 
! Отговори
пси преди 4 години
Ами, за тази територия Ви говоря! За тази! Ромите считат англичаните дошли тук за ***! Защото плащат коректно, отзивчиви са и изхвърлят отпадъците където трябва! И когато ги няма им обират къщите! Да се чуди човек, как с такова възпитание и рицарство са владели света, а *** с неговата пожарникарска хитрост все е най подир и на изчезване!
8
3
 
7
 
! Отговори
преди 3 дни! преди 4 години
Бе, как да ви обясня! Докато нашето дете отиде и хвърли обелките от банана в контейнера, останалите заеха люлките и местата на пейките на сянка! А обелките и чашките от сладолед просто изпуснаха в момента на излапването! И сега нашето се върти на слънцето като слънчасало и май ще се разплаче и ще го опердаша!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление, повечето хора са склонни да считат добрия и честния човек за будала. Поне тук е така, в чужбина не знам как е.Затова е много трудно да възпиташ детето си правилно. В най-добрия случай, ще го научиш да бъде свестен човек, но за да не пострада, да е по-притворен и недоверчив. Значи ще възпиташ един вечно напрегнат и мнителен човек.
6
5
 
1
 
! Отговори
пси преди 4 години
Парите и вещите са основното! Без тях, никой няма да ви уважава, дори тези, които постоянно говорят, че не са най важното! Здравето най напред! Никой не отива да се жени и общува с бедния, добър и честен клошар, всеки се натиска на ,,успелите" от Греб! Сетне, който е добър с всички, накрая става лош с всички се изтощава! Не каниш на една маса милиардери и просяци - нали! Бъдете добри с близките и хора от които имате полза, останалите презирайте! Иначе е лицемерие, че сте за добро и обичате все!
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доброта , може би ако го отгледам в друга страна .. Тук НЕ!
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кое е добро? За този, който върши нещо с желание, то винаги е добро! За телефонния измамник е много добро да се сдобие с 30 000 лева през терасата! За детето му - също! Всъщност, за околните е много добре вашите деца да са добри и да отстъпват! Да има останалите на кого да се подиграват и да ги бият за удоволствие и подготовка за голямата политика! Бойко неговите добри връстници ги тупал между спортната зала и трафопоста на техникума за ***!
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Можем да научим детето си да прави добро само с личен пример! Тази ценностна система се изгражда през първите 5-7 години.
2
8
 
1
 
! Отговори
пси преди 4 години
Най добре се реализират тези, на които и през ум не им минава да са добри, камо ли да възпитават детето си в таков ужаст! За успеха се изисква то да е безскрупулен егоист, а добри да са останалите спрямо него! Който учи детето си на доброта е престъпник спрямо него и го обрича на тежко бъдеще, безпаричие, безбрачие и цял живот да го тъпчат другите по всички направления! Просто бъдете и втълпявайте на малките да са от политическа партия Герб и успеха е гарантиран! Социализма е зло за теб!
1
1
 
2
 
! Отговори
Няколко примера ... преди 4 години
Да научите Петър и Теодор ... Да не повръщат в тоалетните след като са се напушили за световно. Да престанат да се друсат като намерят с какво. Да престанат да се държат като *** и само да гледат с налудничав поглед. Да престанат да крадат каквото им попадне .... И да се държат като мъже ... Когато трябва да си изядат боя ....