Кой е един от най-задаваните въпроси на интервю за работа?

И как да отговорите на него
17 окт 2019 21:05, Михаела Лазарова
15
Кой е един от най-задаваните въпроси на интервю за работа?
Снимка: istock

На интервю за работа можете да бъдете "застреляни" с всякакви въпроси, за които е добре да сте подготвени. Интервюиращите специалисти по управление на човешки ресурси и подбор на таланти ще ви разпитат не само за конкретното ви професионално минало, но и вероятно ще ви провокират с неочаквани въпроси, от чиито отговори до голяма степен зависи крайният ви резултат. Един от тези често срещани въпроси е "Разкажи ни за себе си!"

На пръв поглед този въпрос изглежда отпускащ и разчупващ атмосферата. Това далеч не е така, защото от това как ще изберете да се представите и в каква посока ще изложите резюмето на личността си, зависи мнението на интервюиращия за вас.

Една от най-големите грешки, които хората допускат е, да замълчат, да погледнат встрани и да не знаят какво да отговорят. Нормално е да блокирате в такъв момент, защото не сте очаквали въпроса, пък и невинаги човек може да се сети за нещо оригинално, свързано с живота и личността му, за което да разкаже.

Другата грешка е да започнете да говорите надълго и нашироко за неща от живота си, които нямат нищо общо с работата ви и с уменията, които можете да предложите.

Как тогава правилно да отговорите на въпроса "Разкажи ни за себе си!"?

Трябва да познавате добре професионалната си история

На първо място се дръжте професионално. Не се впускайте в разкази за това как прекарвате петък вечер или на какви купони сте фен. Помнете, че това не е среща, а сериозен разговор, от който зависи професионалното ви бъдеще и развитие. Предварително си набележете някои свои успехи и постижения, които смятате за значими. Изтъкнете първо тях, когато ви поканят да разкажете нещо за себе си.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Горките хора!И откъде имаш толкова пари, ако не е тайна? Защото познавам три типа хора с пари в България и мутрата е направо светец от другите два.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До интервю В интерес на истината, ако имаш достатъчно добро CV и нужните прокти, доказващи уменията ти, както и поне 4-5 години стаж, работи точно така. Не се шегувам.
9
1
 
4
 
! Отговори
интервю преди 4 години
- искаш ли да работиш програмист на компютър- да- е ти 5 бона заплата.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що те уволниха от предишната месторабота, *** (бе)?
7
1
 
13
 
! Отговори
Горките хора! преди 4 години
Колко ужасно трябва да е да се подлагаш на подобни унижения! Добре, че имам пари и никога не ми се е налагало да ме оценяват някакви ***!
6
2
 
5
 
! Отговори
Tsvetan spasov lista преди 4 години
As lichno hodih na intervio za rabota pres2009 v bg i te neme othvurliha a me pomisliha za lud moghe i da sam lud no nemoghe kancelarski mishki koito niamat nikakuv opit da pravit takiva interviuta a v mierdite imam samo as i as niama davi priemasushto
5
1
 
11
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
Въпроса е неконкретен и затова е т.Ьп. Cамо т.ЬПи комисии на работодатели са в състояние да го зададът! В БНА "кръглаците" ползваха от рода, "Ти кой си бе", или "ти какъв си бе"!
4
1
 
16
 
! Отговори
Ха ха ха ха ха преди 4 години
До ИстинатаОще по времето на соца е било така.Един познат на семейството ми разказваше, че през 80-те години на 20-и век, след като три години работил по разпределение, което било задължително, се прибрал в София и тръгнал да си търси нова работа. Най-напред отишъл в "Интерпред" - много представителна за онова време сграда и привлекателно място за работа. Първият въпрос, който му задали бил "Кой те праща?" Отговорил "Никой" и в отговор чул изненадан смях и фразата "Момче, тук не става така!"
3
0
 
13
 
! Отговори
Юсуф преди 4 години
Интервюто е в две посоки. И на кандидата може да не му допадне така и интервюиращите. Моя съвет е да си даде сметка човек че интервюто е в две посоки.
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може и: Каква заплата очаквате?И тук интервюто приключва! :)
1
3
 
18
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Въпроса е :кой те праща!