Кои въпроси не трябва да задавате на интервю за работа?

Те могат да намалят шансовете ви за успех
31 яну 2020 19:24, Михаела Лазарова
20
Кои въпроси не трябва да задавате на интервю за работа?
Снимка: istock

Започването на нова работа рядко се случва без преминаването през интервю. Именно то е един от най-големите стресови фактори за много хора, които се боят да направят следващата крачка в кариерното си развитие. На интервюто за работа трябва да се представите максимално добре, за да блеснете и да бъдете избрани измежду многото кандидати. Важно е да изглеждате добре, да сте учтиви и да не се страхувате да задавате въпроси.

Има обаче някои въпроси, които дори да ви вълнуват вътрешно е по-добре да не задавате на интервюиращия. Ще направите лошо впечатление и вероятно няма да бъдете поканени на по-следващ етап в подбора.

Кои са въпросите, които трябва да избягвате да задавате на интервю за работа?

Какво прави вашата компания/ фирма?

Щом сте проявили интерес към обявата на дадената фирма, в която кандидатствате, се предполага, че вече сте запознати с дейността и именно тя ви е привлякла. Ако зададете този въпрос, с него показвате тъкмо обратното – тотална незаинтересованост, вероятно интерес единствено към по-висока заплата и липса на мотивиран избор от ваша страна. Пазете се от този въпрос. Дори в него да се съдържа доза истина, премълчете го.

Ще ви трябват ли препоръки?

Би било полезно вие сами да предоставите препоръки от предишни работодатели, ако разполагате с такива. Те неминуемо ще направят добро впечатление. Но ако попитате по такъв начин "Ще проверявате ли препоръките ми?" или "Ще искате ли препоръки?" изглежда сякаш имате нещо за криене.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук не става въпрос изобщо да не попиташ за заплата, а да не питаш на интервюто. Чета някакви безумни коментари, че ако не питаш може после да ти дадат мизерна заплата и минимални осигуровки. Вие за договор чували ли сте? В него е записана каква е заплатата, какви са бонусите и т.н. Ако нещо не е написано в договора, а е обещано, изобщо го отпишете, защото не е гарантирано т.е. ако подпишете договор за минимална заплата и голи обещания за по-висока в кеш, никой не ви е виновен.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СъветА ти за слава ли ще работиш или за пари ? Прието е работодателя да казва/дава информация какво е заплащането, ако няма инфо - това е най-естествения въпрос !За БГ , може да е важно , да си "изтупан" при кандидастване за работно място, но в цивилизования свят не е точно така - ти за манекен ли отиваш или да вършиш работа ?Бягайте далеч от фирма, която търси "креативни" работници/служители !Изобщо, то е цяло изкуство да се ориентираш в обявите за работа .
12
0
 
2
 
! Отговори
Човек с опит преди 4 години
Ако се държите според съветите в тази статия и ако изтъквате какво можете и знаете и какво сте готов(а) да направите за фирмата,която би ви наела, но същевременно не питате за заплатата и за някои други бонуси, бъдете сигурни, че е много вероятно да ви наемат, а след това да започнат да ви товарят като магаре.При повишаване на заплатите, разпределянето на премиите или при преценка кой да заеме овакантенапо-добра позиция, ще ви пощипват по бузката и ще ви казват, че заслужавате,но ще поизчакате
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман от тези компютърджии. Сякаш няма други професии и светът се крепи на техните гении.Един път не прочетох ядрен физик да се хвали по форумите, или мозъчен хирург? Защо ли??????
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
13 то работа има, но май на някой не му се плаща. Инж. в страната без коментар, в София единици са с високи заплати. Само топ международни компании и то не навсякъде.
9
0
 
1
 
! Отговори
Да преди 4 години
Глупости на търкалета. В момента има повече свободни работни места отколкото кандидати и всеки, който е готов да работи го взимат. В IT сферата определено са много добре платени, но вече има и доста по-добре платени професии от IT. Хирурзи, зъболекари и инженери, което е нормално де. Един хирург в Щатите започва с 400К на година и стига да 1М.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
6 Не забравяй, че живота не е само ИТ. И че, като отидеш в градчето Х на почивка с тлъстата си заплата, една женица е почистила стаята ти, други са ти сготвили и техният труд НЕ Е ПО-НЕДОСТОЕН от твоя. Само, че ако всички бяха ИТ щяхме да сме потънали в *** и смрад. Айде продай се на работодателя хотелиера за повече пари, ако въобще си взимат заплатите на време. Радвай се, че си с такъв доход, но няма как това да работи всички. От късметлиите си!!!
7
10
 
13
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Гербаджийче, по данни на НАП половината население е на минимална заплата. Да, дават се пари под масата, но масата от работещите в провинцията вземат 500-600 лв. чисто.
6
1
 
10
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Мда, пък робите какво да се продават, те работят без пари. Можеш да потвърдиш.
5
6
 
21
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Човек, отивайки на нова работа, отива за повече пари. Това е ясно на всеки кариерист (не важи за сервитьори, арматуристи и ММА бойци). Когато бях на 21 не питах колко ще ми е заплатата, защото просто търсех работа като за начало. И 1100лв. ми се виждаха някаква огромна сума пари преди 10 години, а сега- само вноската за колата ми е повече. Водя интервюта всеки ден за какви ли не позиции (IT сектор). Всеки го питаме колко пари очаква. И всеки си казва- той се продава, ние купуваме.
4
6
 
18
 
! Отговори
до 3 преди 4 години
Тъжно за тебе, че си роб. Кой работи заа минимална заплата, бе?! Чистачката в нашия офис взима 900лв. чисто.
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извинявам се, в LinkedIn ме заливат с оферти. Отида ли на интервю, пределно ясно е за какво отивам- повече пари. Към днешен момент съм Dev Mgr- 11.5к ми е заплатата. Пределно ясно на всеки рекрутър в LinkedIn е, че, за да ме извина на интервю, би следвало да говорим за повече пари. И то е ясно. Например, аз работя в компания X. На компания Y й е пределно ясно в X Колко ми плащат и, че иска да ме открадне за повече. Пазарна икономика- аз определям цената, аз се продавам на пазара на труда.
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напротив. Винаги питайте за заплатата, както и за възможни бонуси и гледайте какво подписвате.В завода, където работя аз стартирате от минимална и също така има 2 години обучение. За 2 години я ти дадът 1000 лева я не. Има изпит. Ако напуснеш преди втората година, плащаш неустойки
1
19
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Никога не питайте колко ще ми бъде заплатата.