Върху кои предмети не трябва да прилагаме дезинфектанти

Бижутата са податливи на увреждане от агресивни препарати
8
Върху кои предмети не трябва да прилагаме дезинфектанти
Снимка: Istock

Откакто светът се бори с новия коронавирус, всички ние дезинфекцираме ръцете си, тялото си, дрехите си, предметите, които докосваме вкъщи и тези, които донасяме отвън. Дезинфектантите, които използваме и които се считат за най-ефективни в елиминирането на вирусите и микроорганизмите от повърхностите, често са твърде агресивни и увреждащи. Те могат да наранят както кожата ни и да я направят податлива на инфекции и раздразнения, така и повърхностите, върху които ги прилагаме.

Белина, хлор, пероксид са само част от агресивните дезинфектанти, които успешно убиват микробите, но и нашите любими предмети.

Върху какви повърхности и върху кои предмети не трябва да прилагаме тези дезинфектанти, за да не ги развалим?

Мобилни телефони

Парадоксално е, защото мобилният телефон е доказан носител на хиляди микроби, бактерии и вируси на квадратен сантиметър от площта си. Той е непрекъснато в ръцете ни, на различни замърсени повърхности извън дома ни и задължително трябва да го почистваме по няколко пъти на ден с дезинфекциращи препарати. Лошото е обаче, че така можем да го повредим или да увредим повърхността му.

Различните производители на мобилни телефони обявиха на страниците си в интернет, че устройствата спокойно могат да се дезинфекцират със спирт или мокри кърпички, съдържащи спирт. Не използвайте белина, сапун или други видове дезинфектанти.

Бижута

Бижутата са податливи на увреждане от агресивни препарати и абразивните химикали в тях. Грубото им почистване с такива дезинфектанти може да повреди повърхността им и качествата на металите и камъните по тях. Не използвайте амоняк, белина или паста за зъби за почистване и дезинфекция на бижута.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Върху кои предмети не трябва да прилагаме дезинфектанти
-------------------

Презерватива!!!!!!
6
0
 
3
 
! Отговори
. преди 3 месеца
Като не може дезинфектанти, ще прилагаме лубриканти!
5
0
 
8
 
! Отговори
xaxsas преди 3 месеца
Върху мозъка е най-опасно защото веднъж дезинфектирано съзнанието плоглежда отвъд медийната пропаганда.
4
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
До Анонимен

За "новите" сребра и злата говорят. Имам злато дето след 3 г корозира. Нова химия измислиха, златото се окислява свободно :)
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На пишкaта не трябва да слагаме много белина, само чист спирт.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Топвам телефона в белина навлизане вкъщи и.. после си купувам нов. Само Доналд Тръмп се сети, че може и да се иженктира белината и да убива вътре направо вируса барабар с вирусоносителя, но последния е косвена жертва, а американците косвените жертви ги нямат за нищо, питайте в близкия изток и ще видите.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Точно с паста за зъби идеално се почистват сребърни бижута.