4 неща относно парите, които децата не трябва да знаят

Не казвайте на малките деца точно колко печелите
17 юни 2020 20:12, Михаела Лазарова
1
4 неща относно парите, които децата не трябва да знаят
Снимка: Istock

Да обясниш на малко дете нещата от живота е много трудно. Разговорите за парите са една такава деликатна тема, от която зависят много неща – бъдещето отношение на детето към парите, способността му да спестява, да дарява, да изкарва и уважава парите си, но без да се превръща в материалист и меркантилен човек, който поставя парите като висша ценност.

Изключително трудно е да разговаряме с децата за парите и финансите така, че да формираме правилно отношение към тази деликатна тема, от която зависи както животът им, така и ценностната им система.

Какво не трябва да казваме на децата за парите и какво трябва?

Не казвайте на малките деца точно колко печелите

Без значение дали семейството ви има възможности или се бори с финансови трудности, по-добре е да не споделяте точната сума, която печелите с децата си, поне докато са в детска подрастваща възраст. Малките деца нямат понятие за числата, стойността на парите и нещата, които купуваме с тях. С времето ще натрупат това знание и ще се отнасят с повече внимание към него. Освен това малките деца не са свикнали с това кои теми са деликатни и не трябва да се разгласяват. Заплатата и бюджетът на семейството ви може да бъде споделен без да искат с останалите деца на площадката или в детската градина. Не знаете какво може да произтече от това. Затова изчакайте с тази тема. За всичко има време.

Накарайте децата да разберат, че не всички семейства разполагат с еднакви суми пари

Например, ако вие нямате възможност да купувате нови и скъпи играчки на детето си всеки месец, но то знае, че негово приятелче получава такива играчки и иска същите, трябва да му обясните, че не всички семейства имат еднакви възможности. Същото важи и в обратния случай. Използвайте всеки удобен случай в ежедневието, за да вземете пример от него и да обяснявате на детето какво означава семейният бюджет.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
4
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
И като кажеш на детето : ,, Няма да ти го купя", аз като дете отговарях. Значи на ме обичаш и си постигах своето. Ако не единият месец, то на следващия. Тая статия е писана от човек, който няма деца или не знае колко са изобретателни.