Защо ви липсва увереност?

Има един лош навик, който трябва да елиминирате
13 окт 2020 11:20, Михаела Лазарова
8
Защо ви липсва увереност?
Снимка: Istock

Увереността е непостоянно усещане за себе си. В дадена ситуация може да се повиши, в друга да се срине. Различните личности се справят по различен начин с факторите, които всячески смачкват самоувереността. Някои успяват да се изправят лесно, други пропадат и съвсем губят доверие в себе си. Започват да губят интерес за нови неща, страхуват се да опитват, да рискуват. Без значение дали се отнася до изграждане на връзка, професионална кариера или отношения с приятели, липсата на увереност пречи и се усеща от околните.

Според експерти, цитирани от bestlifeonline.com, единственият навик, който ви кара да изглеждате по-малко уверени за другите е прекаленото извиняване.

Един от най-лошите навици, които човек може да има и които го карат да изглежда неуверен и плах пред другите, които съответно го приемат без особено уважение, е прекомерното извиняване за какво ли не, смята Мишел Паргман, съветник по психично здраве със седалище във Флорида. Това важи както за поднасянето на извинения за щяло и нещяло, така и намирането на извинения да не правите нещо. Тези навици подсказват на другите, че сте неуверени, страхливи и неборбени личности.

Това е ясен знак за липса на доверие в себе си. Друг такъв признак е страхът от изразяване на мнение. Уверените хора знаят и вярват, че имат право на мнение. Умеят да го отстояват и не се страхуват да го изразяват без притеснения дали ще бъдат приети радушно.

Много хора изпадат в лошия навик да казват „съжалявам“ непрекъснато, когато всъщност няма причина да се извиняват. Липсата на аргументи в своя защита кара околните автоматично да снемат доверието си от такъв човек и да го уважават по-малко.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Не се съгласявамсъгласявам се с теб...Нещо повече:-Извиняването,според мен,в никакъв случай НЕ е израз на ниско самочувствие.Точно обратното!..-Всеки,който е уверен в себе си няма никакъв проблем да каже "извинявай" дори когато е прав,защото той вътрешно знае,че е прав,но възпитанието му го кара да се извини...И пак да си остане същия..
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен включително са ми се подигравали в училище, че ходя с едни и същи дрехи, все едно от мен е зависело.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Липсва ви самоувереност, защото родителите ви, особено майката, са ви направили на две стотинки, обвинявали са ви за своите проблеми, подигравали са ви се, когато е трябвало са ви утешават, и са ви съдили като терорист за нормални детски работи. Който не чувал някоя мама да крещи на тригодишно Тъпанааар, ще те оставя тука, той не знае защо. И това остава завинаги.