Няколко модела на мислене, които могат да са подвеждащи

Повечето хора са склонни да отдават своите неуспехи на външни обстоятелства
11
Няколко модела на мислене, които могат да са подвеждащи
Снимка: istock

Мозъкът ни не спира да работи. Всекидневно взимаме решения, попадаме в различни ситуации, обработваме информация… Според публикация на забавния сайт Bright Side, нашият мозък непрекъснато се опитва да предскаже как работи светът край нас. Това може да се превърне в проблем, особено когато мозъкът изгражда свои вътрешни модели на света, които не съответстват на реалността. Ето още няколко психологически наблюдения относно нашето мислене.

Парадоксът на избора

Може да се изненадате, но хората предпочитат да имат по-малко възможности за избор, а не обратното. Когато пред тях има много възможности за избор, способността за вземане на решения е блокирана. Това явление е доказано чрез експеримента „конфитюр“. При голям избор на бурканчета, само 3% от купувачите са направили покупка. При ограничен избор на бурканчета, покупки са направили 30%.

Психология на цветовете

Какъв цвят е мобилният ви телефон? Най-често срещаният цвят за телефони е черният, който е последван от белия. Както знаем, изборът ни на цвят, подсказва много за нашата личност. Според психолози, през 80% от времето, ние избираме цветовете подсъзнателно. Изборът на черен мобилен телефон ни характеризира като човек, който върви по течението, докато бялото показва, че се страхувате да рискувате.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парадокса на избора- това ми се случва като вляза в паркинга на кварталния Мол, моля се да има едно местенце, и изведнъж се оказва че има няколко и от радост не успявам да заходя и "половин"час не мога да паркирам
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
8 кой губи и кой печели не е "етнопсихика", а теория на игрите.
5
3
 
3
 
! Отговори
Една патка мислила преди 2 години
Тези статии с популярна психология са много елементарни, пробвайте с нещо фройдистко или ницшеанско.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, не е добре да отдаваш неуспехите си на външни обстоятелства, но още по-вредно, дори пагубно е да търсиш вината в себе си! Добрите хора се самоунищожават търсейки вината винаги в себе си!
3
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И когато говорите за мозък имайте предвид че българите просто нямат такъв.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Повечето хора са склонни да отдават своите неуспехи на външни обстоятелства"За Боико Борисов ли говорите?!Щото той е точно този модел.Лошото е че повечето бугаре са същите и именно затова си г оизбират 12 години.
1
9
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
"Повечето хора са склонни да отдават своите неуспехи на външни обстоятелства"Така е.Бедните русофили отдават своята бедност на всякакви външни обстоятелства и хора.Путин по същия начин обвинява за мизарията в страната и изолацията си от демократичния свят всички други, но не и себе си.