Кои са важни неща, когато се извинявате?

Действията говорят повече от думите
27 окт 2021 22:30, Михаела Лазарова
4
Кои са важни неща, когато се извинявате?
Снимка: Istock

Извинението е един от най-мощните начини за поддържане на добри отношения във връзката, в приятелствата, в семействата, в работната обстановка. Когато сме накарали някого да се чувства зле или сме го засегнали по някакъв начин, да признаем вината си и да се извиним в името на добрите човешки отношения е постъпка, изискваща сила, смелост и морал. Много хора обаче грешат, като смятат, че думата „извинявай“ е достатъчна и след нея задължително трябва да получат прошка.

Истинското извинение е нещо много повече от просто „извинявай“. То е действие, с което показвате искреното си съжаление от стеклите се обстоятелства. Да кажеш „съжалявам“ не е достатъчно. Трябва и да го покажеш, да го изразиш с действия, да оставиш човека да се съгласи или да отхвърли извинението ти, да оправите нещата с комуникация.

Има някои прости стъпки, които могат да ви помогнат да оправите нещата, след като разбира се кажете, че се извинявате и съжалявате за постъпката си.

Ето кои са нещата, които са важни, когато се извинявате истински.

Слушайте внимателно, преди да побързате да се извинявате

Понякога прибързаните извинения са ненужни, а могат да объркат още повече нещата. Могат и да ви поставят в ситуация, в която да изглеждате слаби, с ниско самочувствие и самооценка, а човекът срещу вас може да разтълкува ситуацията погрешно. Освен това прибързаното извинение може да прозвучи неискрено. Ако имате вина за случилото се, изслушайте добре отсрещната страна, чуйте аргументите, обсъдете проблема и чак тогава се извинете. Не давайте извинението си просто защото това се очаква от вас без да го мислите наистина. Това личи в отношението ви.

Подгответе извинението си предварително

Ако е възможно, опитайте се да помислите предварително какво точно ще кажете, когато се извинявате на човека. Това е ход, който следва предишния – предварителното изслушване и обмисляне на извинението. Ако го направите, извинението ви ще звучи много по-конкретно, искрено, лично към човека и проблема, който се е появил. Така ще покажете, че наистина искате да оправите нещата, а не просто да ги заметете под килима.

Бъдете по-конкретни и подробни в извинението си

Когато човек се извинява искрено, той не забравя да включи грешките, които е допуснал и които е осъзнал след настъпването на конфликтната ситуация. Ако сте по-конкретни в мотивацията си за извинение, вие ще покажете на човека срещу вас, че сте размишлявали върху проблема и сте открили своите грешки, за които се извинявате.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
радвам преди 2 години
4е сте заедно *** те *** сектанти само заедно са силниа и се радвам 4е не сте близо