5 родителски грешки, които са вредни за децата

Потискане на емоциите на децата
27 ное 2021 20:40, Михаела Лазарова
3
5 родителски грешки, които са вредни за децата
Снимка: Istock

Да си родител е най-трудната работа и житейска задача. Родителите допускат грешки, но когато някои от тях започнат да се повтарят, те оказват негативно влияние върху поведението на децата на един по-късен етап от живота им.

Поставяте децата си в постоянна зона на комфорт

За повечето родители е важно децата им да имат винаги сигурност, комфорт, да са в безопасност. Дори в моменти, в които малките имат проблеми, родителите са там, за да ги разрешат. Дори когато става въпрос за нещо съвсем дребно, като това как се пере дреха, как да си приготвят сандвич, родителите винаги отменят децата си. Постоянната зона на комфорт вреди в един по-късен етап от живота на децата. Ако винаги отменяте децата си във всичко и не ги учите как да могат да се справят в различните ситуации, те ще се превърнат във възрастни, които се страхуват да взимат решения, да поемат рискове.

Не спазвате обещанията и казаната дума

Децата помнят това, което сте им обещали, не се съмнявайте. Ако често се случва да им давате дума за нещо и да не я спазвате, след време вашите вече пораснали деца ще имат проблем с доверието или пък ще бъдат лъжци.

Не насърчавате любопитството им

Има толкова разнообразни начини да се предизвиква и удовлетворява любопитството на децата. Чрез видео уроци, книжки, занимателни игри, театър за деца, разходки из музеи и т. н. Защо това е важно? Децата изграждат своята креативност от малки. Ако вашето дете е добро с математиката, но не сте го насърчавали, то вие сте провалили възможността му да се реализира добре в дейности, които биха изисквали логично и бързо мислене.

И като цяло, за да се реализира едно дете в живота, да има самочувствие, че може, знае, от малко е важно да бъде запознато поне с една малка част от интересните неща в света край нас.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: семействородителидеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Зори преди 2 години
Горките деца. Като гледам какви грозно амбицирани и болно комплексирани за изява родители преобладават в БГ, лошо им се пише.Силно- болно общество без добродетели.
1
8
 
1
 
! Отговори
Когато преди 2 години
Искаш да поемаш рискове си ги поемай сам. Не създавай някого и не го излагай на целият този риск. Животът е като ходене по въже над пропаст. И ще има жертва създадена. За което е редно да си поемеш отговорността. Никой не е достатъчно квалифициран за да бъде родител и не може да предвиди всичко което ще провали бъдещето. Затова не си играйте с нещо което не разбирате. Размножителната функция е следствие на акт който няма за цел размножение, и няма нужда да се прави отново цикъла люлка-гроб.