По какво се отличава токсичното родителство?

Родителите манипулатори постигат своите цели, играейки ролята на жертва
16 яну 2022 22:47, Михаела Лазарова
6
По какво се отличава токсичното родителство?
Снимка: Istock

Всяко семейство е различно. В някои има разбирателство, децата растат в щастлива семейна среда, усещат се подкрепяни, обичани, уверени в себе си. Не всички имат този късмет обаче. Има деца, чиито родители могат да бъдат определени като токсични личности. Те вредят на децата си емоционално, физически и продължават с тормоза си, дори когато детето стане възрастен.

Безпогрешните родители

Такива родители възприемат неподчинението и непослушанието на децата, най-малките им прояви на индивидуалност, като атака срещу себе си и затова се отбраняват. Обиждат децата, разрушават самочувствието им и се оправдават, че така закаляват характера им. Обикновено децата, които растат с такива родители, започват да ги смятат за перфектни, обвинявайки себе си, че наистина не слушат, че често допускат грешки и не уважават родителите си.

Неадекватните родители

Тяхната вреда е по-скоро от бездействието им, защото се държат като безсилни и безотговорни деца. Карат децата си да растат по-бързо и да отговарят на нуждите им. Така малките стават родители на себе си, на по-малки братя и сестри, понякога и на собствените си родители. Няма детство, има усещане за безпомощност, че не могат да направят нищо, за да подобрят семейната среда, в която живеят, не споделят своите емоции, защото няма кой да им обърне внимание.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А по какво се отличават токсичните правителства, които се разпореждат със съдбата на цели народи?
3
2
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 2 години
Няма училище за родители! Докато се сетят да се самоанализират покрай първото дете, вече са напраскали второ. Но колкото по-голяма е разликата между двете деца, толкова по-добре за второто - минава между капките и само се учи от грешките на по-голямото ;)
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и да са родители, но и те грешат! Особено с примитивни мерки за възпитание и неразбиране към собствените си деца- има го и това! Затова не трябва да лежат на това, че като са родители, са безпогрешни и праведни! Винаги трябва да се самоанализират и да се замислят -дали правилно постъпват с децата си, в противен случай - ще си докарат ненавист отстрана на децата
1
7
 
13
 
! Отговори
жалко преди 2 години
Социалистическа безизходица. Родителите са учени да чакат наготово то държавата. Те никога не са вземали самостоятелно решение и не знаят как да научат децата си да вземат такова. Последните избори го показаха по дай-брутален начин. Като започнем от пРезидента който не си намери мястото вече пет години и ни занимава с неспособността си да взема решения. Ще има масово измиране, докато българите се отърсим от отровната им плесен.