Как да разпознаете вечната "жертва"?

"Жертвите“ са егоисти по природа
25 яну 2022 02:00, Михаела Лазарова
25
Как да разпознаете вечната "жертва"?
Снимка: Istock

Срещаме толкова различни типове хора. С някои общуваме с лекота, други винаги носят със себе си една особена енергия, която действа натоварващо, но сякаш няма как да не им обърнем внимание. Това са хората, които играят ролята на постоянната „жертва“. Такъв тип личности може да се среща сред приятелите ви, колегите, дори роднините или партньор в любовна връзка. По какво може да различите „жертвата“?

Те се самосъжаляват – Не спират да отбелязват колко е жесток светът към всички и към тях, като самосъжалението винаги съпътства и постоянното оплакване.

Те са добри манипулатори – Хората, които играят ролята на жертвата, винаги действат така, че да спечелят състрадание и да получат вашето съчувствие и подкрепа. Освен това, вечната жертва умело ще си поиграе с вашите чувства и добрина.

Те са като енергийни вампири – Хората, които играят жертва, истински могат да ви натоварят със своите проблеми и постоянна нужда от внимание. Те си създават образ на нуждаещ се човек, отказват да поемат отговорност за каквото и да било.

Собственият им живот не се развива – Или поне при част от тях е така. Хората, които играят ролята на жертва, често очакват другите да им оправят живота, винаги си намират куп оправдания, за да не започнат промяната дори с малки стъпки.

Те създават бариери – Което пък създава хаос в отношенията им с хората. Когато някой се опитва да ви манипулира, той няма да се вслуша във вашите препоръки и съвети. Обикновено този тип личности са свръхемоционални, токсични и се съобразяват само със своите желания, издигайки бариера към себе си, но нарушавайки личното пространство на другите.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
В. преди 3 месеца
Живея с такава. Енергиен вампир. Нищо не можеш да направиш с такъв човек. Не можеш и да се отървеш. Те са лепки. Смучат доживот. След теб идва ред на детето, а то е възпитано в същата свръх чувствителна гама и не може да се спаси.
4
1
 
5
 
! Отговори
Горното описва точно преди 3 месеца
характера на един ли.г.льо, който орева службата ни с "проблемите" си, които всъщност бяха съвсем дребни трудности, каквито всеки човек ежедневно преодолява. Но този беше мързеливо мамино детенце. Дойде при нас като зет на сравнително известна личност, но скоро го изритаха от това семейство. Работи няколко години докато не хвана една грозничка наивница, и тя с авторитетен баща. Днес тя е на хубава длъжност в западноевропейска столица и издържа семейството, а той домакинства и гледа детето им.
3
3
 
7
 
! Отговори
Ало преди 3 месеца
Познавам такива хора, които се правят на жертви. Просто ги избягвам.Нека да си живеят както си искат, но без мен
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
da
1
2
 
9
 
! Отговори
Wer преди 3 месеца
Може ли пак, че аз нищо не разбрах