Кои са 5-те начина да се извините истински?

Устното извинение невинаги е достатъчно
29 яну 2022 22:45, Михаела Лазарова
27
Кои са 5-те начина да се извините истински?
Снимка: Istock

Хората се нараняват постоянно. Правят го с думи и действия. Понякога е нарочно, друг път съвсем неволно заради егото, което всеки носи в себе си. Извинението в такива случаи може да подобри комуникацията, да надгради отношенията, да ги развие и да ги сближи. Невинаги обаче хората са склонни да се извиняват, още по-малко искрено. Често, когато се извиняваме, в извинението ни прозира съмнение в собствената ни вина. Извиняваме се, но в извинението личи, че имаме аргументи в наша полза и в защита на действията и думите ни. Това обезсмисля извинението и води до затворен кръг, в който отношенията потъват все по-надолу.

Има няколко прости начина да се извините така, че човекът отсреща наистина да приеме извиненията ви. Начинът, по който го правите, думите, които подбирате, ще ви помогнат да поднесете извинението си по най-пълноценния начин, за да усъвършенствате комуникацията си.

Кои са 5-те начина да се извините истински?

1. Изразяване на съжаление.

Едно от най-важните неща, когато се извинявате, е да изразите истинското си искрено съжаление от думите или постъпката си. След извинението не трябва да следва „но“ или „ти“. Така отклонявате фокуса от вината си, а прехвърляте част от нея на човека срещу вас. Обяснявате действията си с неговите, които са ви подбудили да направите или кажете нещо, с което сте го наранили. Ако искате да се извините истински, просто изразете съжалението си.

2. Поемете отговорност.

За да може извинението да е истинско и да се приеме от другия човек, то трябва да носи отговорност след себе си. Да се извиниш е лесно, но да поемеш отговорността от действията и думите си, е нещо много повече. Това извинение трябва да е директно и точно формулирано. Не трябва да се оправдавате, а да поемете цялата тежест на ответната реакция.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
6
 
! Отговори
" селянин " преди 2 години
Другаря Методи Механджийски би ви се извинил по следния начин и теоритично и практично : " Моля извинете гащите свалете ! " .
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 7. Правил си с баба си.
3
2
 
4
 
! Отговори
Надя Меката преди 2 години
Аз често ходя при един колега да ме *** и моя ме хваща няколко пъти, щото той като е свършил в мен колегата и не съм се изцедила и моя като ме пердаши и вика: Ква е тая сперрма в теб ***? Тогава му давам да ме пере и вгза и му пия докрай сосеца за да му мине!
2
6
 
0
 
! Отговори
Джералд Джамполски преди 2 години
Прошката: Най-великият лечител
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задния отвор винаги помага и се приемат извиненията със задоволство !