Кои черти от характера ви карат да стоите в токсични връзки?

Зависимост от другия или другите
17 фев 2022 01:00, Михаела Лазарова
7
Кои черти от характера ви карат да стоите в токсични връзки?
Снимка: Istock

Има много причини да стоите в токсични връзки. Това важи не само за интимните връзки, но и за всякакви социални и професионални контакти. Понякога най-дълбоките причини се крият във вас самите. Предприемането на крачка изглежда като непосилно и страшно действие, което ви кара да продължавате да стоите в емоционалното блато, в което се намирате. Попадате в шаблон. Тези модели на поведение могат да се пренесат във всяка сфера от живота. А това от своя страна ще ви кара да привличате все по-неподходящи и нездравословни за вас хора.

Допускането на токсични отношения и връзки не трябва да ви кара да се чувствате виновни. Трябва обаче да ви накара да вземете живота и желанието си за щастие в ръце. Няма да е лошо да спрете за момент и да оцените мястото си в цялата ситуация. Да си дадете сметка за вашето поведение и вашите черти от характера, които ви карат да допускате да продължавате токсичните си връзки, въпреки че очевидно са нездравословни за вас.

Когато сте наясно с чертите от характера си, които привличат токсични хора и ви карат да продължавате да стоите в токсични връзки, ще успеете да счупите оковите и да прекратите такива отношения. Защото единствените губещи в такива ситуации сте вие самите.

Кои са чертите от характера, които ви карат да продължавате да стоите в токсични връзки? Ето 5 от тях.

1. Ниско самочувствие.

Когато човек няма вяра в себе си и собствените си възможности, ценности и качества, той е склонен да се съгласява, по-скоро да се примирява с положението, в което се намира в момента. В този смисъл хора с ниско самочувствие не само стоят в токсични връзки, но и се страхуват да предприемат рискове, да стартират професионалния си живот наново, да се местят в друг град или държава. Примерите са много. Всички те показват как сами пречите на себе си и се оставяте да потъвате все по-дълбоко в токсичното положение, в което се намирате.

2. Лоялност към всички.

Хората, които търпят токсични отношения в личен, социален и професионален план, обикновено са прекалено лоялни към всички. Ако например сте лоялни към половинката си, защото имате общо минало, щастливи спомени, имате деца или сте взели заедно ипотечен кредит, или пък само защото сте дали обещание за вярност, но не сте щастливи, това ви кара да стоите в токсични отношения.

Страх ви е да признаете пред себе си, че не сте щастливи, че мястото ви не е в тази връзка и при тези обстоятелства, но поради безкрайната ви лоялност не сте способни да направите крачка и да се извадите от емоционалното блато. Да бъдеш лоялен към всички, но не и към себе си, е токсично поведение към вас самите. Няма да получите златен медал, ако сте лоялни винаги и при всички обстоятелства. Ще получите усещане за липса на щастие, неудовлетвореност, ниска самооценка, безизходица.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Най-се вълнувам от една черта в характера на жените.Чертата,която им разделя задните части!
1
4
 
2
 
! Отговори
" селянин " преди 2 години
Жените по природа са душевно и физически нечистоплътни. Така че в природата им е да стоят в такива среди . Защо ги карате да са срещу природата си. Оставете ги да си се развиват в такива среди. А вие си се чистете, пречиствайте се и се очиствайте . Мир на прахът ви .