По какво се отличават емоционално силните хора?

Емоционалната сила е нещо много повече от просто прикриване на чувствата
10 мар 2022 21:26, Михаела Лазарова
7
По какво се отличават емоционално силните хора?
Снимка: Istock

Емоционалната сила е нещо, с което не всеки може да се похвали. Обикновено свързваме емоционалната сила с хора, които са тихи, не дават особено голям външен израз на чувствата си, не се оплакват, не плачат. Погрешното схващане на този типаж или по-скоро тип личностна характеристика се корени именно в проявата на емоциите. Ако някой плаче, крещи, оплаква се или мрънка, обществото автоматично го определя като слаб, неспособен да се справя с трудностите човек. Това обаче съвсем не е така.

Емоционалната сила е нещо много повече от просто прикриване на чувствата. Сълзите не са слабост. Не е слабост и това понякога да си признаеш, че ти е трудно или да се оплачеш.

Емоционалната сила на човек личи по това колко бързо и колко качествено успява да се събере, да се стегне и да превъзмогне трудността, с която се е сблъскал. Емоционалната сила е нещо, което може да се оцени с времето, докато моментните прояви на чувства се отразяват моментално на мнението и възприятието на околните.

Незабавната реакция на човека в дадена ситуация има голямо значение, но по-голямо значение има онова, което прави след това. На момента един човек може да се разплаче, да избяга, но след това да се върне и да довърши това, което трябва да направи, след като опресни съзнанието си и се успокои. Ето защо, автоматичната реакция на стреса невинаги подсказва за слабост в характера или неспособност за справяне с трудности.

Може да изглежда, че човек е нестабилен и слаб, когато покаже емоциите си на момента, но по-важното е как се мобилизира след това, как подхожда в решаването на проблема и колко ефективно е решението.

„Плачещият“ невинаги е слаб. Същото се отнася и за мрънкащия, за този, който се тръшка, че не може да се справи с даден проблем. Всеки има своите различни прояви на реакция към трудности. Бурните реакции и привидното изпадане в паника не са задължителен показател за слабост. Много хора не успяват да преценят правилно каква личност стои срещу тях. Първосигналната реакция е да обявят човека за слаб.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 2 години
За един бит, трима не бити дават.Are you experiencedJimi Hendrix
2
1
 
8
 
! Отговори
Калоян преди 2 години
Браво, много хубава статия, адмирации! Няма да го разбере всеки, а няма и нужда.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
баахти коопчината