Защо моногамните връзки се провалят?

Хората инстинктивно искат да изневерят
Обновена: 8 май 2022 22:22 | 8 май 2022 18:49, Михаела Лазарова
12
Защо моногамните връзки се провалят?
Снимка: Istock

Моногамията е културно заложена в представите ни за връзка. Никой не би искал да му изневеряват системно или да дели партньора си с други, освен ако не се намира в установена полигамна връзка. Повечето връзки са базирани на представата за моногамията, в която партньорите си обещават да бъдат заедно завинаги.

Според науката обаче, хората не са създадени да бъдат моногамни за цял живот. Изкушението, инстинктите, страстта, сексуалното влечение постоянно ни карат да фантазираме за други партньори или директно да изневеряваме. Моногамията до голяма степен е това, което виждаме във филмите, четем в книгите и мечтаем да имаме това щастие – да сме завинаги влюбени в специален за нас човек, както и той в нас.

Според сайта yourtango.com, моногамията е почти невъзможна. Дори да не изневерите на партньора си и да останете с него за цял живот или поне за дълъг период от време, мисълта за търсене на щастие и тръпка на друго място може да се загнезди в съзнанието ви и да разклаща вярата в чувствата ви към настоящия партньор.

Да обичаш и да бъдеш само с един човек през целия си живот може да е плашеща мисъл. Дори в началото да не ви се струва така, защото сте безкрайно влюбени и намирате човека до себе си за перфектен, с времето започват да се появяват съмнения, разочарования, мисли и фантазии за друг живот, макар и за миг.

Сайтът yourtango.com пише, че според науката моногамната връзка може да се окаже не толкова нормална, колкото сме свикнали да смятаме. Налице са три основни причини за това. Ето кои са те.

1. Мъжете и жените губят сексуален интерес с течение на времето.

Сексът с един и същи човек в продължение на дълги периоди не може да остане същият какъвто е бил в началото. Това е така, защото сексът не може да се разглежда сам по себе си и единствено в аспект на нужда от физическа близост. Той е повлиян от много фактори, преди всичко психологически и емоционални.

Ето защо с течение на времето сексуалното желание и влечение към един и същи партньор затихва. Вие сте се запознали с всички негативни черти от личността на партньора си. Ситуациите, в които сте се озовали заедно, може да са ви разочаровали до някаква степен. Всички тези фактори влияят на сексуалното желание. Влияние оказват дори ежедневните навици на партньорите, които могат да донесат известно разочарование. В такива моменти започваме да мечтаем за друг партньор, да си фантазираме или да се заглеждаме по други потенциални обекти на сексуално влечение. Идеализираме непознатото и различното, защото ни се иска да усетим онази отдавна изгубена тръпка.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Опорите от моя си преди 1 година
Живот. Има думички, които коментирам излишно.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не могат да ме оценят хора дето имат по-малко морал от мен, които не са преживели и десета от моя живот и които си присвояват правото да тормозят другите.
9
0
 
3
 
! Отговори
поговорка преди 1 година
Сексуален интерес "Мерака умира последен"
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото някой не е пораснал достатъчно на мозък.
7
0
 
7
 
! Отговори
В. преди 1 година
Още думички. Тяхното е любов и обич, но у другите е полов нагон.
6
2
 
4
 
! Отговори
В. преди 1 година
Трагедии, трудности не сломяват човека. Любовта го крепи. Тя не е морална категория. Понеже не са били желани от майките си, депресивните личности няма как да го знаят. Затова им избива нанякъде. Те се крият зад отговорности и правила, които сами не спазват.
5
2
 
6
 
! Отговори
В. преди 1 година
Живея с депресивна личност. Познавам добре всички депресивни опори в брака с такъв човек. Започва от никой не ме е искал през живота ми, минава през общопризнатите правила за семейните задължения и отговорности, които някак си не биха могли да се реализират без участието на въпросната личност. В конкретиката, когато нещо трябва да се свърши се стига до ти не си ми напалник. Тук пък въпроса за изневярата е смехотворен. С такъв човек си като с камък на шията. Каква изневяра бе?
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време си имаше думички за такива мъже и жени, за които нагонът е по-силен от семейните ценности. Либералите от романтичната епоха агитираха "Не съдете всички които си правят забежки. Понякога има морално извиняние. От заслужаващи изкючения, няма как да пострада цялото общество.". 2022 - почти няма порядъчни хора; всеки на всеки е баджанак
3
0
 
2
 
! Отговори
Чалготека преди 1 година
Защото вече има 7.1 канално долби стерео съраунд.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като обобщавате на едро, пишете огромни глепости.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То причини много да изневеряваш, но всичко зависи от нас и ако искаш, може и да си моногамен. Важното е да има статии и хората да си опрадават постъпките после с такива псевдо статии.