Принципите, по които се различават бедните от богатите

Как подхождат хората от различните социални прослойки
13 май 2022 02:00, Илияна Николова
109
Принципите, по които се различават бедните от богатите
Снимка: istock

Ние не избираме в какво семейство да се родим. Докато израстваме, много фактори определят как ще живеем един ден. Дали ще имаме финансова свобода или ще живеем в недоимък. Отношението към парите, финансовата култура, отношението към нас самите, усилията, които полагаме, за да се развием като личности са част от тези фактори. Хората с финансови възможности и тези без често се отличават по няколко критерия, вижте кои.

 
Импулсивни покупки
 
Обикновено, хората, израснали с по-оскъдни финансови средства, в по-бедно семейство, вярват, че трудностите в живота възникват сами и не зависят от тях. От друга страна, богатите личности знаят, че събитията са под техен контрол. Следователно може да се приеме, че хората, които нямат високи доходи са по-импулсивни в неочаквани ситуации, като пазаруване, дори и да знаят, че средствата им са ограничени. Някои от тях дори следват правилото „Ако нещо много ти харесва, трябва да го имаш.“
 
Пазаруване извън възможностите
 
Друго правило, което отличава хората с възможности от тези, на които често не им стигат доходите е това за добре обмислените покупки. По-бедните купуват скъпи мобилни устройства, дрехи, хранят се по-често навън, но рядко успяват да спестят пари, възможно е да имат и повече от един банков заем и т. н.
 
От друга страна, хората с повече пари си правят добре сметката. Те следят за промоции, питат за отстъпки, възползват се да почиват в сезони или дни от седмицата на любими дестинации, когато знаят, че ще им излезе пътуването по-изгодно. Казано накратко, богатите си правят по-добре сметките от бедните понякога.
 
Неспособност за управление на пари, ако се появят
 
Неспособността за правилно разпределяне на средства е присъща на тези, които в детството си не са имали, семейството е живяло по-скромно и т. н. Много често ние се учим на отношение към парите от нашите родители, дори може да се каже, че това е и кодирано в гените ни.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
4
 
! Отговори
До 55 преди 1 година
Ама разбира се-като няма хляб, яжте пасти.Двамата с мъжа й купиха едно жилище,в което живеят тя и децата й.Други имоти нямат.Какви глупости говориш-да произвеждала.А пък сравнението с Бионсе е още по-абсурдно.За такива като теб Алеко Константинов е написал"Пази Боже ,сляпо да прогледа ".Имай предвид, че презрението, което изпитваш към хората,които не са богати е взаимно. Щото и те не харесват парвенюта като теб.Познавам доста заможни хора,ама те не мислят, че са хванали Господ за шлифера .
45
3
 
0
 
! Отговори
с. Подуене преди 1 година
Още с първото изречние в статията сте допуснали малка, но съществена грешка. Ние сами избираме в какво семейство да се родим. След това всичко е уроци, които можем и искаме да научим или не точно - вече зависи от индивида!
44
2
 
5
 
! Отговори
До 49 преди 1 година
Е и?Това че ти умееш да правиш пари,не означава, че тия,които не умеят са мързеливи или некадърни. Естествено има и такива, ама повечето хора си работят честно и почтено и получават заплата за това. Колкото до това,че си бил останал с 200 бона дългове лъжеш и то много. Всеки наследник има право да се откаже от наследството по закон.Трябва да си и..диот да приемеш наследство с 200 хиляди дълг без никакви активи.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
90-95 от русофилите са бедни.
42
8
 
10
 
! Отговори
До 44 преди 1 година
Откъде ми знаеш съдбата? Да кажа накратко- нямахме 100лв. за костюм за бала, баща ми нямаше сметка, прахосваше всичко, ЧСИ ни продаде имота и аз останах сам с 200к дългове. В момента тия пари ги правя за по-малко от година само от заплата. Отделно пасивни доходи. Което не те убива, те прави по-силен. Както казах- мисленето е ключът. Нагласата.
41
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С работа се става гърбат, а не богат е казал народа.
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богат се става само ако накараш други хора да работят за теб или като крадеш. Обикновено и двете.
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Средна класа е човек, който не наема други хора да работят за него и самият той не е нает от някого. Бъркате средно по доходи със средна класа
38
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо трябва да се определи какво е беден и какво е богат. Да имаш собствено жилище,кола и работа от която изкарваш пари които ти стигат да живееш нормано е човек средна класа. Аз под богат разбирам такива с яхти,вили и големи бизнеси. За тези хора съм съгласен,че броят стотинките. Обаче децата им обикновено са другата крайност явно травмирани от вечното спестяване на родителите и често прахосват наследството
37
6
 
14
 
! Отговори
До 43 преди 1 година
Много си отворен.А не ти ли идва на акъла,че не всички са имали твоята житейска съдба и че не винаги зависят само от тях нещата.Имам една позната, която остана вдовица с три деца.Не живее в голям град и работи като учителка.Интелигентна и трудолюбива. Е как точно да забогатее?Аман от дървени философи,които са си уредили живота и смятат за лузъри всички, които не са успели .
36
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основната грешка на бедните е мисленето. Има заможни образовани, има и не образовани. Жив пример как шефът бил виновен, лошият чорбаджия- все приказки на аутсайдери. В България не можело да се успее, връзкарите и престъпниците успявали и подобни митове и легенди аутсайдерът да се залъгва как Космосът му пречи да успее. А то е мисленето, реалната самооценка, вярата във възможностите.
35
7
 
6
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
Заради такива като теб цените на жилищата се вдигнаха до небето. Щото не купувате жилища,за да живеете в тях. И някой човек, който действително има нужда от жилище,не може да си го позволи.Има цели блокове с по 2-3 заети апартаменти, ама всички са разпродадени.
34
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България богатите са престъпниците. Една част са пуснатите от затворите криминални престъпници след 1989 година от демократите. Друга част са престъпниците получавали щедри подкупи от американците да свалят властта през 1989-1990 години, а трета част да политиците демократи, които използваха властта, за да крадат милиарди. Общото е, че всички те са демократи и престъпници.
33
3
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
Жена - да (и тя работи, има пари достатъчно), деца - не. Надявам се да имаме. Правя го за тях най-вече, както и за здравето си на стари години, макар че нищо сигурно няма, знам. Искам да имам достатъчно свободно време в скоро време да си гледам бъдещите деца. Дай Боже...
32
5
 
16
 
! Отговори
2+2=4 преди 1 година
Различават се по това, че бедния се бори да оцелее и не му остава време и сили да мисли за друго, а богатият мисли как да държи бедния беден, защото а приори е ***, некадърен и нагъл готованец
31
10
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
Имаш ли семейство и деца?Ако имаш по-добре да ги беше дал тия пари, за да им осигуриш по-луксозен живот.Ако нямаш по-добре да ги дадеш за коли, жени и развлечения. С това мислене като чичо Скрудж на 60 години ще си богат пенсионер без никакви преживявания в живота.
30
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дедо бе любимец на бкп. мама като е била ученичка дори са имали личен шофьор. партията им подари ап в центъра, вече разпродаден. на баба ми рода са били крупни земевладелци, за жалост и оттам нищо не остана. гладен не съм останал, но не мога да твърдя същото за връстниците си, които от малки бачкотят и сега имат семейства, а аз още живея с мама, но пък все още ям каквото поискам
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дедо бе любимец на бкп, гладен не съм останал. не мога да твърдя същото за връстниците ми, които от малки бачкотят и сега има семейства, а аз още живея с мама и ям каквото поискам
28
8
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 1 година
Три по 45 квадрата средно, а довършване и обзавеждане са ми излизали до 5000 евро за жилище. Общо около 120 000 евро за трите. Не знам как си харчи парите вашия приятел IT, но аз под 2000 лева месечно не съм спестявал от 2011-та насам.
27
3
 
10
 
! Отговори
SS преди 1 година
Основен принцип в Бг ! Богат ! Бивш комунист ,номенклатурен кадър на БКП,или синче ,или внуче на такива,родено със златна лъжица в устата,което от раждането си му е било подсигурено всичко ! Беден ! Миньор си беше тате,миньор ша съм и аз !