Как прекалената благодарност ни вреди?

Лесно може да бъде използвана за манипулиране
7
Как прекалената благодарност ни вреди?
Снимка: Istock

Според редица западни изследвания, практикуването на благодарност ни помага да бъдем по-щастливи. Например благодарност за това, че днес можем да се насладим на любимия си сладолед, на малката изненада от любим човек, на хубавата книга, която четем и т. н.

Всичко звучи прекрасно, но понякога благодарността има и недостатъци, особено когато се отнася за нашата работа. Задължената благодарност е просто прикритие на това, че вече не се чувстваме добре на работата, която работим.

Как ни вреди това?

По-склонни сте да толерирате неща, които ви правят нещастни

Вероятно някои от вас си спомнят онзи пример от детството, когато сме били принудени да се чувстваме благодарни за нещо, което не харесваме. Налага се например да се държим по определен начин пред роднини, съседи, познати, защото да кажем са в услуга на нашите родители, не ни се яде определена храна, искаме същата играчка или дреха като наше приятелче и т. н. и винаги чувахме „Бъди благодарна/благодарен, че...“

Възпитаваха ни да ценим това, което имаме, но да не хленчим за това, което нямаме. И това е важно да се възпитава, но дали в определени ситуации, онзи спомен от детството не ни пречи да бъдем щастливи? Дали притиснати от спомените си казваме „Може и да е по-лошо“, насилвайки се да сме благодарни за работата си и по този начин не толерираме неща, които не ни харесват?

Прикривате негативните си емоции

Когато сме принудени да бъдем благодарни, когато си казваме, че се чувстваме благодарни, докато в същото време сме стресирани, демотивирани или уморени, можем да пропуснем някои червени флагчета. Онези, които би трябвало да ни карат да обръщаме внимание на това, че нещо не е наред.

Негативните емоции се увеличават с времето, а ние не виждаме наистина хубавите неща в живота си, за които да благодарим, защото трябва да сме благодарни, че работим работа, която не ни прави щастливи.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересна тема , както казват разните религии благодарните хора са докоснати от бога, а за атеисти като мене , психологията обяснява, че това е състояние в което човек може да използва максимума от възможностите които му се предоставят.Различни гледни точки еднакъв извод.Въпроса на авторката е не може ли като повтарям непрестанно благодаря ,вярващите да ме определят като докосната от бога, а невярващите като човек правещ максимума.Имитацията не лъже нито човека които го прави нито другите.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свеки много държи да съм й благодарна, че ми е осигурила съпруг като го е родила. Добре, признателна съм, харесвам си го, но да се беше постарала по отношение на някои аспекти при формирането на манталитета му. Тя дали се сеща, че трябва да е благодарна на м.а.м.а затова, че й е родила разбрана и възпитана снаха със здрави нерви и с чувство за хумор?
4
1
 
12
 
! Отговори
О хо хо преди 1 месец
Прекалената благодарност е нещо съвсем различно от Насилствената благодарност. Прекалената благодарност води до слугинаж. А насилствената благодарност е просто Лъжлива благодарност и съответно това въобще не е благодарност, а фалш и лъжа, което наистина вреди.
3
3
 
9
 
! Отговори
Ели преди 1 месец
Много ме кефи как медиите успяват да изкарат всичко негативно. В очакване съм на статията "Как щастието ни вреди и колко е вредно то за здравето"
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зорлем ме карате да благодаря на Киро за скъпотията и за порно клипчето с парапета.. Няма да го направя.
1
8
 
15
 
! Отговори
Така е преди 1 месец
И на Русия сме прекалено благодарни. И това вреди.