Как да правите забележки без да накърните чувствата на детето

Изслушвайте детето
14 юли 2022 11:53, Михаела Лазарова
14
Как да правите забележки без да накърните чувствата на детето
Снимка: Istock

Всеки родител иска детето му да расте уверено и с високо самочувствие. Това е от голямо значение за степента на оправност в обществото и в трудните обстоятелства, които животът предлага. Но как да постигнете това без да нараните самоувереността на детето и да понижите самочувствието му? Как да правите забележки без да накърните чувствата на детето и без да го накарате да изпитва съмнения в себе си и способностите си?

Ето няколко начина да правите забележки на детето с възпитателна цел без да понижавате самочувствието му.

Предложете извинение и обяснете проблема

Можете да започнете разговора с детето спокойно и с нещо, подобно на извинение, че ще му правите забележка, но от такъв тип, какъвто не отменя забележката ви. Обяснете подробно защо му правите забележка и къде точно е сгрешило, като преди това се извините деликатно за действията си. Фокусирането върху погрешната постъпка на детето е важно, за да го накарате да запомни грешката си, да проумее същината ѝ и да направи всичко по силите си да не я повтаря в бъдеще.

Продължете напред

Дайте на детето да разбере, че стореното вече е сторено и то ще остане в миналото. Постъпката може да не се поправи, както и грешката. Важно е да не се допускат същите грешки в бъдеще. Помогнете на детето да съставки план как да не допуска едни и същи грешки в живота си.

Решете проблема

Едно от най-добрите неща, които всеки родител може да направи за детето си е да не го мъмри за допуснатите грешки, а да даде решение на проблема. Покажете на детето всички възможни гледни точки на проблема. Обсъдете ги. Разисквайте различните ситуации, в които биха могли да се разрешат проблемите. Дайте вашите предложения без да осъждате.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Лигавщини. Какво ще кажете за един як шамар?
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато някой ти се качи на главата он разбира само от бой.
8
9
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
Е ти нищо не каза... В София 90% от провинциалистките мечтаят за заможен софиянец... А хванат ли програмист с над 10к заплата- КРАЙ. Не пускат, докато не снесат поне 2-3 от него. Ама някои мъже не са глупави. Всички имаме по някой познат, който е оплетен в мрежите на пpocта провинциалистка. Но рано или късно се разделя с нея. В Студентски град провинциалистките те гледат от каква кола ще слезеш и моментално налазват. Спиш 1 път с нея и няма отърване- все те търси...
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бездетните, несемейни лесбийки от НПО-тата не давайте акъл на родителите как да си гледат децата!
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Западна Европа са станали такива, каквито са сега с много бой от най-ранна детска възраст. Затова те са богати, а ние не. В боя е истината.
5
2
 
5
 
! Отговори
н2о преди 1 година
Много просто! Два шамара по дупето без да му кажете нито думичка! -)))
4
1
 
7
 
! Отговори
5G преди 1 година
За да се обърне внимание на забележката, първо трябва да сте сменили паролата на рутера.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи - не го ли накажеш малкото дете овреме, докато порасне ще свикне да си прави каквото си иска и накрая ще стане престъпник, убиец и гаменка. Отвърти един лек шамар, че да знае следващия път да не прави така или го накажи право до стената с лице към нея.
2
7
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Именно заради това си мислене за бой ще си последен по всичко положително в Европа. То и във фиша със заплатата ти пише, че са те били де. Това направи комунизмът- бити като деца, а днеска берачи на малини, функционално неграмотен слугинаж най-долно ниво в ЕС.
1
7
 
12
 
! Отговори
Граовец от РК преди 1 година
Ми не правиш забележки а направо развърташ шамарената фабрика..... Иначе на момченцата им омекват китките, а на момиченцата им растат брада и мустаци ... И после олеле ... ще четеш за *** права и Истамбулска конвенция ... Прадедите само до самочувствие и разисквания са опирали ... пък сме оцелели а сега не знаем на къде отиваме.... :-(