Как да пестите пари?

Намаленията могат да ви спестят доста, понякога цели 30%, дори 50%
25 мар 2023 22:29, Михаела Лазарова
40
Как да пестите пари?
Снимка: Istock

Финансите, с които разполага едно домакинство, безспорно са може би най-важната тема за всяко семейство. Без значение от икономическата обстановка, ако се разпределят умно, парите могат да бъдат „на ваша страна“.

В следващите редове ви предлагаме няколко съвета, с които да оптимизирате семейните разходи. Ето ги и тях:

Направете си семеен бюджет

Вероятно имате някаква представа къде все пак отиват парите ви, но понякога дребните харчове, които правим ежедневно, могат да се превърнат в сериозна сума на края на месеца. За да изготвите семейния си бюджет, първо определете срока му – например седмица или месец. Съберете членовете на семейството и обсъдете базовите си разходи – комунални и транспортни услуги, такси за тренировки, уроци, сметки за телефон, кредити и т. н. Обмислете има ли начин да намалите разходите от оставащата сума пари. Замислете се дали например харчите прекалено много за вашите разходки навън. За да избегнете това, можете да си носите вода или нещо за хапване от вкъщи.

Намалете разходите за храна

След сметките, това е най-голямото перо в бюджета на едно семейство. Запазете бележките от няколко ваши пазарувания и вижте дали има тенденция да харчите солидни суми за продукти, които са просто прищявка и нямат никаква хранителна стойност – бисквити, чипсове, пуканки, сокове, бонбони – това са само малко примери за такива храни. Вместо това обърнете внимание на целите (непреработени) продукти, които можете не само да ядете, но и реално да храните тялото си – като например яйца, месо, плодове и зеленчуци, зърнени и бобови храни, ядки, млечни продукти и др.

Намалете разходите за енергия

Макар и елементарни, тези действия могат да ви спестят пари. Създайте си навик да гасите осветлението в стаите, да изключвате телевизора, когато никой не гледа, да спирате водата докато миете зъбите си или пък докато се бръснете. Стремете се да използвате уреди, които харчат много електроенергия предимно на нощна тарифа.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
поДСказвач преди 1 година
Знам един, дето си `купи` инвалидна пенсия, от тези с най-висок процент инвалидност. Вече няколко години я взима, яде и пие на корем. Вие чекайте бъдещето светло!
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шефът да е жив и здрав, сутрин тръгвам в 6 и се прибирам в 7,къпя се и лягам, така от 1-ви до 31-ви,нямам време за нищо, така че нито дрехи купувам, нито Интернет ми трябва, ни по кръчми ходя..
32
2
 
6
 
! Отговори
Работите за червени преди 1 година
чорбаджии, а после няма да може да си платите лечението с мзeрните заплати.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пестете в благородни и цветни метали, иначе при тая инфлация е безумие да пестите в пари.
30
4
 
4
 
! Отговори
Питам само преди 1 година
До това ли ни докара 33 години демокрация?
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Колкото и да ви е прихода на пари, ако 20% от месечният ви доход не можете до го спестите, то по-добре не работете и пак ще имате същите финанси само от социални помощи. " - Според тебе, колко изкарвам? 1400 лева или 78, колкото е социалката?!?!
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 31 - Ако нямаш на кого да оредадеш нишо, колкото и да харчиш е малко смотано. Мислил ли со, да помагаш на други хора?
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПФФ - Зависи. Иман познати, които като се видяха с някой лев в джоба и решиха, *** "няма да се лишават" и подивяха. Един на 24 ми се оолакваше, как 3800 лева не му стигали, а и приятелката му работила. Тежък бил живота. Ми ти на 24 си взел кола на изолашане, апартамент, ама не сте готвили никога и всичко е само бургер менюта за по 20 кинта и всяка вечер оставята по 50 лева в кръчмите. Дреха за под 150 лева нямаш. Има "мизерия" има и разхищение и его.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спестявах едно време, после бая приятели си отидоха от днес за утре, всичко на макс харча, всеки ден живея като за последно, чудно ми е.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"безспорно са може би " - Кой го писа това ...
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро Брейка го е обяснил Станете тарикат като адвокатчето Христо Расташки и си намерете балллъци да ви пращат пари
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не може ли градския транспорт и влака да са безплатни и здравното покритие за пломба да е 70лв?
22
2
 
27
 
! Отговори
Пфф преди 1 година
Единствените разходи, които човек може да елиминира са за алкохол, цигари и хазарт (ако има такива). Никой не трябва да се лишава от храна, нови дрехи, отопление, осветление, транспорт и топла вода. Човек трябва да живее, не да мизерува. Като се лишите от разнообразна храна и отопление, после ще дадете десеторно повече за лекарства и по болници. Тези съвети са меко казани смешни и това няма да ви доведе до никакво спестявани на пари, нито 20 лева спестени на месец ще ви направят богати.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, стойте в тъмната пещера, не яжте и за нищо не харчете за да пестите. Аз пък предлагам на всички да се дават депутатски, миниснерски или прокурорски заплати за да могат да пестят.
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, да! Яжте хляб и сол всеки ден, пийте само вода от чешмата, не пушете, не пийте алкохол, не излизайте, пуснете антена, не кабелна, къпете се със слънчева вода, ако случайно ви боли глава идете в планината да ви мине. Абе направо в пещера ни вкарайте.
19
7
 
20
 
! Отговори
Цецо преди 1 година
Хващате се някъде на лешперска работа за 4000 лева на месец. Междувременно хващате и втора работа, която да вършите докато сте на първата за 3000 лева на месец и събота и неделя се хващате на трета работа за 2 хиляди лева на месец. Това ще ви прави 9000 лева чисто на месец. Купувате и 3 апартамента за да отдавате под наем за 3 хиляди на месец. Ето вече правите 12 хиляди всеки месец. За една година това са 144 хиляди. Спестявате 70 и живеете с останалите 74 хиляди. След 10 години ще сте милионер.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19 С пресно или с кисело мляко правиш това чудо? Звучи добре, майонезите в пластмасовите кутийки са много по-вредни.
17
2
 
8
 
! Отговори
Катоне харчите за преди 1 година
глупости и като не споделяте наивно, че имате спестявания. Не забравяйте, че някои разсъждават по схемата "Щом е спестил тези пари, значи може да преживее и без тях, а на мен ще ми свършат добра работа." Иска заем, който не връща. Знам едни такива, които буквално извадиха душата на сравнително заможни, но пестеливи роднини - неколкократно и майката, и синът искаха заеми за уж неотложни и много важни начинания. Така измъкнаха пари колкото за един малък апартамент и после, "не можем да ги върнем".
16
10
 
5
 
! Отговори
Ф1 преди 1 година
Вместо да ги държите в левове, ги държите в крипто BNB . ,Така всеки месец вместо да намаляват защото са ви взели такса от сметката, ще се увеличават защото BNB то расте и ще расте за напред. Така не само пестите Ами и трепете 2-7% инфлация поне. И тихо да не чуят банките, че сега ще почнат да плю-ят по крипто, въпреки че банките фалират не крипто валутите. :)) Стандартен техен номер. Банката и да загуби няма да е виновна крипто е виновно, като прилепите и ковид. Няма виновен или друг е виновен
15
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам една малка кутийка майонеза е над два лева. Какво правя? Една кафена чаша олио и половин кафена чаша мляко. Една лъжичка оцет или лимонов сок и щипка сол. Пасирам 15-20 секунди и ето майонезата е готова. Слагам в хладилника и след няколко часа е по гъста. Повече от кутийката в магазина, без химикали а литър олио е под три лева.