Жилището ми е застраховано в полза на банката, това достатъчно ли е?

Определено не, защото при събитие само банката ще получи средства
Обновена: 17 окт 2013 14:47 | 17 окт 2013 14:46,
12
Жилището ми е застраховано в полза на банката, това достатъчно ли е?
Снимка: архив, Булфото

Един от най-масовите случаи на застраховано жилище, е когато банката е поискала това като част от жилищен кредит.

Често собственикът на жилището си мисли, че има застраховка, но такава има банката, за размера на кредита. Тоест банката ще бъде бенефициент (получател) на плащането при застрахователно събитие.

Необходимо е да оцените правилно текущата стойност на жилището си и да застраховате разликата над остатъчния размер на кредита.

В този случай ще имате възможност да изберете застраховател.

Ако решите, можете чрез анекс да увеличите покритието на застраховката, сключена от банката. Ще можете да добавите по-голямо покритие и бенефициент (получател на парите) при събитието да сте вие.

Също така ще можете да застраховате мебели, електроника, да се защитите от отговорност при наводнение на съседи и други.

Изключително важно е да подходите отговорно и към застраховката в полза на банката.

Тя трябва да е изрядна, като не трябва да допускате никакви технически грешки в нея - като вашето име, адреса на имота и т.н., защото в крайна сметка може жилището да се срути, застрахователят да не плати поради грешка в полицата и да останете длъжник на банката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: застраховки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Когато застраховате ипотекиран имот в полза на банка ВИЕ избирате застрахователя. Никой не може да Ви задължи!!! Защото тези застрахователи, препоръчани от банката обикновено са много по-скъпи като премия! И без това плащаме в несвяст вноски по кредита, затова не е оправдано да си оскъпяваме излишно и премията по застраховката. Ако някой Ви каже, че трябва "задължително" да застраховате чрез конкретна компания му обяснявате кратко как ще уведомите Комисията за защита на потребителя и точка.
9
0
 
3
 
! Отговори
Дедка преди 10 години
Банките ни са си е*али майката. Това да плащаш застроховка за друг е просто уникално! Да си я плащат те, тогава. А освен на жилището, плащаш и застраховка живот в полза на банката. Е, има ли изобщо нещо в полза на клиента в цялата работа? Значи за банките ние не сме клиенти, а някакви дойни крави - плащаш ненормални лихви, плащаш им 2 застраховки, накрая се оказва, че си си купил двустаен *** за 200-300 хил. лева. Безобразно е!
8
0
 
4
 
! Отговори
да пукнат преди 10 години
ХАМБАРЦУГОВНЯН И ЦЯЛАТА МАФИОТСКА ФРАНЧАЗИНГОВА БАНКОВА ОФШОРНА СИСТЕМА ....ТВА НАЩО ТУКА МУ ВИКАМЕ БАНКИ АМА НА ЗАПАД НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КЪДЕ Е БЪЛГАРИ ЯКОЯ Е И СТОЛИЦАТА КАМО ЛИ ДАЛИ ИМА КЛОН ТУКА .......ПРОСТО НАЩЕ КУПУВАТ ИМЕТО И ПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ С ДРАНЕ НА КОЖИ И ЖИВОТИ
7
7
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 10 години
Ей такива тарикати като теб не се усещат, че като останат без работа ще ги гледаме да просят по улицата... ***. Запази си акъла за себе си. Като ти гледам математическите способности по-добре си карай на наем ... набивай пари на хазяйна и гледай назад как нищо не ти е останало срещу тях.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да го д***т банките. Живея под наем и несмятам да храня 25-30 години банките с по 1300-1800лв./мес. за една двустайна панелка. Сори ама това значи, че банката месечно ще разполага с двойно повече пари от моето семейство.Мерси много, ама наема е по-изгодно, пък като одъртеяяя... ще си одя на село.
5
1
 
7
 
! Отговори
Да ама не преди 10 години
Ами аз имам ипотекирано жилище със застраховка и когато се обърнах към друг застраховател да ми направи отделна застраховка, се оказа, че не може, защото ако има застрахователно събитие, ще ми изплатят само от едното място. А застрахователя на банката отказа да ми направи застраховкана по-висока оценка от банковата???? Така че имаш ли застраховка на имот, който си ипотекирал - банката получава всичко - ТОВА Е
4
0
 
6
 
! Отговори
художника преди 10 години
Значи к`во се оказва? Аз плащам застраховката, а парите при събитие получава банката.И ако ипотеката ми е 20г. по 120лв.годишна застраховка ще трябва освен лихви и главница да се набутам с още 2880лв. Ега ти рекетьорите!!!
3
2
 
5
 
! Отговори
MititU преди 10 години
Когато пишете статия за застраховане се поинтересувайте малко"може да питате и Дженерали, които явно са спонсори на медията"Колкото до статията за застраховката против кражба защо не може да се коментира в нея да ви разясня малко и за нея.
2
0
 
5
 
! Отговори
MititU преди 10 години
"Често собственикът на жилището си мисли, че има застраховка, но такава има банката, за размера на кредита"За финансов риск ли е застраховката или за имуществено застраховане нещо май не правите разлика."Ако решите, можете чрез анекс да увеличите покритието на застраховката, сключена от банката. Ще можете да добавите по-голямо покритие и бенефициент (получател на парите) при събитието да сте вие."не може собственик на полица отново е банката,анекса е част от полицата ;)
1
0
 
4
 
! Отговори
Минува42 преди 10 години
Според мен трябва първо да се обърне внимание на Общите и Специалните условия на застраховката. Важно е да знаете, че застраховката е предложение от застрахования към застрахователя, за това внимавайте какво подписвате.