Руската армия нахлу в Украйна, обяви Порошенко

Украинският град Новоазовск е под контрола на руски военни
Обновена: 28 авг 2014 15:57 | 28 авг 2014 13:17, Елка Василева
517
Руската армия нахлу в Украйна, обяви Порошенко
Снимка: Reuters

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че руската армия е навлязла в Украйна.

Във връзка с изострянето на ситуацията в Донецка област Порошенко отмени визитата си в Турция. „Реших да отменя работното си посещение в Турция във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Донецка област, по-специално в  Амвросиевка и Старобешево, тъй като руски войски навлязоха в Украйна“, цитира думите на украинския лидер неговият сайт.

Още по темата

Порошенко съобщи също така, че днес ще бъде свикано заседание на Съвета по национална сигурност и отбрана с цел разработване на план за по-нататъшните действия. „Мястото на президента днес е в Киев“, подчерта украинският държавен глава.

Според Порошенко Украйна трябва спешно да инициира свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН. „Светът трябва да даде оценка на рязкото изостряне на ситуацията в Украйна“, заяви президентът.

По думите му Киев се е обърнал към своите европейски партньори с призив за свикване на извънредно заседание на Съвета на ЕС, пише NEWSru.com.

Руски военни са превзели вчера стратегическия украински граничен град Новоазовск, който се намира на 100 километра от бастиона на проруските сепаратисти Донецк, както и редица селища в Новоазовски, Старобешевски и Амвросиевски район на Донецка област. Това съобщи  Андрий Лисенко, говорител на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, цитиран от УНИАН.

„Продължава контранастъплението на подразделения на въоръжените сили на Русия и бандитските формирования в югоизточната част на Донецка област. Вчера под контрола на руските военни премина град Новоазовск, а също така и редица селища от Новоазовски, Старобешевски и Амвросиевски район“, каза Лисенко.

Новоазовск е с население от 11 000 души и е на няколко километра от руско-украинската граница.

Лисенко разказа как се е развила ситуацията през вчерашния ден. Около 11 ч. околностите на Новоазовск и позициите на украинската армия са били обстреляни с ракети „Град“ от територията на Русия.

След това в 12.30 ч. е започнала атака от страна на две колони военна техника – танкове, БМП и БТР, които навлезли в Украйна от руската Ростовска област. Украинските граничари и бойците от националната гвардия, нямайки тежко въоръжение, са отстъпили, каза Лисенко. Също с цел запазване на живота на украинските военни и прегрупиране на силите са били изтеглени и силите на МВР и граничната служба. Привечер и двете руски колони са влезли в Новоазовск, каза Лисенко.
 

По-рано от администрацията на Обама заявиха, че Русия води ново военно контранастъпление в Украйна. Говорителката на Държавния департамент Джен Саки заяви, че Русия е изпратила още танкове и друга бронирана техника на територията на съседката си. Тези набези са знак, че вероятно е започнало контранастъпление под руско ръководство в източните градове Донецк и Луганск, заяви тя.

Германският канцлер Ангела Меркел каза в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, че съобщенията за нови руски военни набези на украинска територия трябва да се изяснят, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Литва обвини Русия в "явно военно нахлуване" в Украйна и настоя Съветът за сигурност на ООН да свика заседание по случая, предаде Франс прес.

"Литва осъжда твърдо явното нахлуване на украинска територия от страна на въоръжените сили на Руската федерация и предлага случаят да бъде разгледан възможно най-бързо от Съвета за сигурност на ООН", заяви литовското външно министерство, цитирано от АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
358
1
 
2
 
! Отговори
Mr John преди 8 години
Здравейте, аз съм г-н John Vonk, частен кредитор заем, който дава живот времеви възможности заеми. Имате ли нужда от заем спешно, за да изплати дълговете си или имате нужда от заем, за да се подобри бизнеса си? които имат лоша кредитна или се нуждаят от пари, за да плащат сметките, да инвестират върху бизнеса в размер на 2%. Така се свържете с нас днес по електронната поща на адрес:(financialglobaltransformation***gmail).точно в този момент аз няма да поставите вината върху вас поради прич
357
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв *** трябва де е тоя Порошенко, че се отказа от печелившия си бизнес и стана президент. Те американците показаха какво правят с неудобните им президенти. Сега и Порошенко го чака същата участ. Е тоя път америкосите ще гледат как се разправят с назначените от тях президенти.
356
1
 
2
 
! Отговори
свако преди 9 години
до 10 "Да изнасилват жените и децата" Аз не можах да разбера за какво става дума... На колко години си? Ти ли си участвовал в изнасилването или си бил свидетел? Или ти си дете , което е родено в резултат от този престъпен акт? Ако е така - съчувствам!!!
355
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до ЩирлицТи пък къде видя Путин да ходи като изклатен и Лукашенко да го води за ръката?Абе много сте ми смешни като почнете да пишете откровени глупости и смешки!То бива невежесто ама чак пък толкоз!
354
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До информация 437:Бъди малко по-обективен!Първо Чечня си е сто процента вътрешен проблем на русия,русия за разлика от Украйна,го разреши като направи Чечня автономия!Грузия нападна и започна да избива руско население в южна Осетия и тогава Русия се намеси да защити сънародниците си,като за пет дена Грузия беше матирана!Не можеш да удряш мечката по главата,а после да им държиш сметка защо те е ухапала!Това правиш и ти-говориш за руски войни,ама защо,как и по какви причини са почнали не споменаваш
353
3
 
7
 
! Отговори
МАРКСИСТ-ЛЕНИНЕЦ преди 9 години
РУСИЯ НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С ВОЙНАТА В УКРАЙНА. # СРЕЩУ УКРАИНЦИТЕ ВОЮВАТ РУСКИ ВОЕННИ КОИТО СА В ОТПУСК . # ВСЕКИ САМ ИЗБИРА ДАЛИ ДА ПОЧИВА ПРЕЗ ОТПУСКАТА ЗАД ГРАНИЦА (на Камчия например). # НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО КОНТРОЛИРА - ДОРИ И ПУТИН, ДОРИ И НАТО !
352
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До емоs uma sashol ti
351
3
 
7
 
! Отговори
емо преди 9 години
краят на фашистка украйна дойде,потрошенко
350
2
 
7
 
! Отговори
Просто истината преди 9 години
До до 436Че като казваш иситната , вземи сподели нещо и за Боинга, и за снайперистите на майдана иза ядрения арсенал на Ирак, и за изгарените в Одеса, може и за бойния отровен газ в Сирия ...нещо ООН / Организацията за окупация на нации / много замълча по тези въпроси ...що така бе истинчо, що така оглушително мълчите ?
349
2
 
6
 
! Отговори
Просто итината преди 9 години
До АнонименЩото ако не си разбрал , най --големите фашисти са именно еврейчетата от хазаро -юдомасонския клон на племето / ционисти/ - ако не вярваш , направи си справка какъв е бил Адолф Шикългрубер и например Гьобелс , Паул Йозеф / в смисъл на Гьобелс, Павел Йосиф / ... пък виж и кой финансира батальоните АЗОВ и ДОНБАС, които са си чисти SS /Schutzstaffel/ паравоенни образувания ...не е ли ангелчето Коломойски , е толкоз от мен : евреин хазаро - юдомасон= ционист = фашист
348
2
 
4
 
! Отговори
Просто истината преди 9 години
До АнонименМа тоя път и да месим пита и да не месим , нЕма да ни огрее ... те наШТе евроатлантици , такава я забълбукаха , че направо Марианската падина , ще ни се види връх К2 ...то не бЕха плювни по адрес на Русия, то не бе плонжьорство пред Кравария , то не бе прекратяване на търговски отношения , то не бе въвеждане на митнически и визови режими, то не бе спъване на енергийни проекти ...както се казваше воня идиотск филм - "Осрахте ли се ? Осрахте се ." ... е те тЕка ...ОСРАХМЕ СЕ.
347
1
 
4
 
! Отговори
Просто истината преди 9 години
До това не е новина :)Амиии по три пъти , ти ако слушаш Държавния Депратамент на Кравария иззад Големото гьол, то не руските , а съветските войски са нахлули ...и то не са нахлули, ами не са си тръгвали , и даже не ,че не са си тръгвали , ами от 1922г. оказват терор над мирното население от коренни "украинци", кой знае как зародило се в 1917г.... като нашите "македонци", само че те се зародиха малко по -рано ...
346
1
 
9
 
! Отговори
това не е новина :) преди 9 години
Пак ли нахлуха бре :) ! То като чета днесбг ,излиза че на ден руската армия, най-малко по 3 пъти нахлува в Украйна :)) !
345
1
 
11
 
! Отговори
информация от Елка преди 9 години
***,как се чувстваш,щастлива ли си? Дали поне това твое антируско писание ще е истина? Източниците ти ПоТрошенко и Лисенко ,които цитираш смениха ли памперса,или са с нещо влажно,меко и лепкаво на дъното на гащите си? Я,капацитете журналистически,да ни светнеш какво замълча за самолета,заради когото Русия търпи санкции,нещо млъкна ,КВО правим?
344
3
 
8
 
! Отговори
Сър ПИЧук преди 9 години
Кат РУСИЯ няма втора тъй велика на СВЕТА ...Тя е нашата опора...Тя е нашта висота...
343
4
 
20
 
! Отговори
moses преди 9 години
До русофобите..........значи руснаците като дойдели щели да вземат всичко. Кое бе ,......то вече еврогейовете на прибраха ли всичко. Няма икономика.....няма производство. Само ЕС *** по магазините. Предпочитам президент да ми еПутин отколкото Обонго или триполовите от запада. Не искам да ми учат децата че е нормално двама мъже да се *** и да отглеждат деца.
342
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо закъсня толкова досега трябваше до АНГЛИЯ да е стигнал...Айде вече месим питата да идват ОСВОБОДИТЕЛИТЕ за пореден път...
341
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най - после, дочакахме и доживяхме Пуътин да се накани. Сега ще има мъст за всички свидни жертви, които даде Новорусийския народ и Одеса. Трябва да се реши къде ще погребват милионите укри. Или по - добре да ги горят за производство на ток. От свинята Петрошенко сигурно и 1 мегават час енергия могат да изкарат.
340
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе то е спорно тия в Киев какви са.Защото ако бяха фашисти, защо половината от управляващите са еврейчета тогава - именно Юлка, Арсенчо, Петрото и сие ?!!Нещо не се връзва да са фашисти.По-скоро са алчни за парички еврейчета-прозападни ***,готови на всичко,което Западът и най-вече САЩ им заповяда.Това е една купена пасмина,чиято главна роля е да работи всячески срещу руските интереси,даже ако това значи да избива собствения си народ-населението в Изт.Украина и укр. войници изпр. с/у него
339
16
 
9
 
! Отговори
информация преди 9 години
Ето малко инфо за Русия която тя никога не прави конфликти, само американците ги правят, Русия е най-великата държава ... 1) 1992 година - Война в Транснитрия - Русия не разрешава на Транснитрия да се отцепи и да обяви независимост, но пък няма нищо напротив да се отцепват територии от Украйна...2) 1992 година - Конфликтът в Пригородния.3) 1992 - 1997 година - Гражданска война в Таджикистан.4) 1993 година - Гражданска война в Грузия.5) 1994 - 1996 година - Първа чеченска война. И те ис