Руската армия нахлу в Украйна, обяви Порошенко

Украинският град Новоазовск е под контрола на руски военни
Обновена: 28 авг 2014 15:57 | 28 авг 2014 13:17, Елка Василева
517
Руската армия нахлу в Украйна, обяви Порошенко
Снимка: Reuters

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че руската армия е навлязла в Украйна.

Във връзка с изострянето на ситуацията в Донецка област Порошенко отмени визитата си в Турция. „Реших да отменя работното си посещение в Турция във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Донецка област, по-специално в  Амвросиевка и Старобешево, тъй като руски войски навлязоха в Украйна“, цитира думите на украинския лидер неговият сайт.

Още по темата

Порошенко съобщи също така, че днес ще бъде свикано заседание на Съвета по национална сигурност и отбрана с цел разработване на план за по-нататъшните действия. „Мястото на президента днес е в Киев“, подчерта украинският държавен глава.

Според Порошенко Украйна трябва спешно да инициира свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН. „Светът трябва да даде оценка на рязкото изостряне на ситуацията в Украйна“, заяви президентът.

По думите му Киев се е обърнал към своите европейски партньори с призив за свикване на извънредно заседание на Съвета на ЕС, пише NEWSru.com.

Руски военни са превзели вчера стратегическия украински граничен град Новоазовск, който се намира на 100 километра от бастиона на проруските сепаратисти Донецк, както и редица селища в Новоазовски, Старобешевски и Амвросиевски район на Донецка област. Това съобщи  Андрий Лисенко, говорител на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, цитиран от УНИАН.

„Продължава контранастъплението на подразделения на въоръжените сили на Русия и бандитските формирования в югоизточната част на Донецка област. Вчера под контрола на руските военни премина град Новоазовск, а също така и редица селища от Новоазовски, Старобешевски и Амвросиевски район“, каза Лисенко.

Новоазовск е с население от 11 000 души и е на няколко километра от руско-украинската граница.

Лисенко разказа как се е развила ситуацията през вчерашния ден. Около 11 ч. околностите на Новоазовск и позициите на украинската армия са били обстреляни с ракети „Град“ от територията на Русия.

След това в 12.30 ч. е започнала атака от страна на две колони военна техника – танкове, БМП и БТР, които навлезли в Украйна от руската Ростовска област. Украинските граничари и бойците от националната гвардия, нямайки тежко въоръжение, са отстъпили, каза Лисенко. Също с цел запазване на живота на украинските военни и прегрупиране на силите са били изтеглени и силите на МВР и граничната служба. Привечер и двете руски колони са влезли в Новоазовск, каза Лисенко.
 

По-рано от администрацията на Обама заявиха, че Русия води ново военно контранастъпление в Украйна. Говорителката на Държавния департамент Джен Саки заяви, че Русия е изпратила още танкове и друга бронирана техника на територията на съседката си. Тези набези са знак, че вероятно е започнало контранастъпление под руско ръководство в източните градове Донецк и Луганск, заяви тя.

Германският канцлер Ангела Меркел каза в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, че съобщенията за нови руски военни набези на украинска територия трябва да се изяснят, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Литва обвини Русия в "явно военно нахлуване" в Украйна и настоя Съветът за сигурност на ООН да свика заседание по случая, предаде Франс прес.

"Литва осъжда твърдо явното нахлуване на украинска територия от страна на въоръжените сили на Руската федерация и предлага случаят да бъде разгледан възможно най-бързо от Съвета за сигурност на ООН", заяви литовското външно министерство, цитирано от АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До смехА в Америка отиват парите във ФЕД, Джей Пи Морган и другите ционистки кочини. Полицейщина, Нов Световен Ред, гей сватби, ГМО ***, ракови болести, стрес, непосилни данъци, безработица. Путиновата "диктатура" е цвете пред туй дето ни готвят западните хулигани! Марш в евро-*** всички *** ***!
157
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До TinaТолкова е "богата"руската *** че всяка година над 300 000 руснаци емигрират на Запад,докато обратното никой не е чул
156
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не забравйте че Порошенко също така е заявил че руснаците са свалили Боинга, но май никакви доказателства до момента.Украинците губят позициите си и са в паника, воиските бягат, никой не иска да стреля срещу цивилни. Затова и измислят разни небивалици. И споко, никой няма да ви превзема. На кого сте потрябвали, да ви плащат нормални пенсии.
155
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 173 Всичките радикални ислямисти са въоръжавани от Русия. И какво правим?
154
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Градовете държани от опълченците вече са разрушени, ток, вода, храна - там няма. Естествено е да правят контраатака, близо до границата с Русия, където руска артилерия ще им оказва помощ. цел на контра атаката ще са градове на юг (поради по благоприятния терен) и по слабите правителствени части там. Ще се окупират нови градове. Ще се изяде каквото има, ще се обвинят правителствените сили че са лоши че бомбят цивилни (дефакто и опълченците са цивилни) - като свърши мамбото и няма прикритие пак.
153
12
 
34
 
! Отговори
Tina преди 9 години
"Когато един руснак получава колкото един германец"...Не разбрахте, че Родината се обича, защото е Родина. Заради това Русия е богата - защото има своя народ.За 25 години ви насадиха западните ценности. Сега сте готови да продадете и Родината си и майките си, за тази чужда държава, която ви предлага повече пари...Вие сте просто едни ***...
152
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТакива путиноидни *** като теб които призовават за чужда окупация на България,ги давим в ***,миризливецо!
151
20
 
10
 
! Отговори
смех преди 9 години
На психично болните русофили тука пак взеха да им се привиждат илюминати и ***. Няма такава безмозъчна ***. Русия имала пари...може и да има, но те отиват в джоба на путин и приближените до него олигарси, а за народа остава да пие една студена водка и толкова...
150
8
 
18
 
! Отговори
Анти ЕС преди 9 години
До Анонимен 183,то тук всички русофоби са отдавна чипирани. То от ГМО храни и гей демокрация така се получава.
149
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анти ЕС Ама те другите страни нямат ни бомби, ни самолети, ни ракети, ни танкове, ни пушки, ни армии. Само Русия има. Нали така? За какво обаче им на руснаците да водят война? Войната със запада за тях е голям разход, който им спира 2/3 от приходите. И като завладеят територия - какво ще я правят? Как ще я контролират?
148
4
 
15
 
! Отговори
neno преди 9 години
До Анонимен 155 Ахахахахах,а сякаш от Киев не са така Колко споразумения подписаха и нито едно не си спазиха Та Путин сега им дава от тяхното лекарство и явно много гадно им става на тия в Киев
147
4
 
10
 
! Отговори
oценяване преди 9 години
163 ЪцТи наистина ли вярваш, че руски официоз в момента би поместил статия уличаваща Путин в нещо, което той яростно отрича? Ако ДА, колега мястото ти не е тук, а в някое лечебно заведение, съжалявам, че съм прям. Но мнението ти е меко казано нагло, хайде сега да не прекаляваме и с "културата на общуването", аз никой не съм обиждал и не мисля да го правя..
146
18
 
14
 
! Отговори
Пютин преди 9 години
руснаците са мародери, време е светът да застане срещу тях и да ги спре! нахлуват в суверенна държава и избиват населението и!
145
5
 
16
 
! Отговори
Аууу преди 9 години
и защо трябва да вярвам на Порошенко и неговите шефове?
144
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ъц Зае*и ти по време на война "потвърждение" от два три или повече източника. Няма такова нещо. По време на войа всеки си плямпа каквото му отърва, а другото отхвърля като "противникова пропаганда". Войната в Украйна е насрещен огън- спиращ всякакви желания за връщане на Крим. На САЩ им е изгодно - насърчават НАТО да се превъоръжава. ). И САЩ и Русия имат изгода конфликта да тлее, без да затихне и без да загрубява.
143
10
 
20
 
! Отговори
Анти ЕС преди 9 години
Русия има пари за 3 световни войни. И бомби да превърне всичко в пепел. На черното шимпанзе бялата клетка ще му се стори малка.
142
11
 
8
 
! Отговори
До Идиота 175 преди 9 години
Ти си съвсем задръстен да четеш руските сайтове -- какво очакваш бе ***.Това RU дето го има в линковете, може да се обършеш заднитечасти с него
141
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато на територията на една държава някой се разхожда с оръжие без да е упълномощен за това от съответната държава как се нарича?
140
5
 
3
 
! Отговори
независим преди 9 години
До 137-Абе ти *** си нещо не в час,недоносче охесано.За какви танкове и самолети говориш.Прочети малко да разбереш колко и какви оръжия продават т.н. мужици на т.н. партньори на Амиранските еврей от залива и други веста-Катар,Дубай, Оман.Отвори се гурлясалите очи бе *** смарангясано.Ходи прови к.....и на евреите.Ше ти вдигнат памитник.
139
18
 
11
 
! Отговори
Добра новина!!! преди 9 години
Това е добра новина !!!Тя слага началото на края на Путин. Очевидно, че го чака съдба като на Милошевич.Това означава, че и българските предатели копейкаджии, ще загубят своя благодетел.