Митове в животозастраховането - „Не се нуждая от спестовен план, ще спестявам сам“.

Трудно е човек сам да се организира да спести пари
16 окт 2014 09:31, Екип на Dnes.bg
Митове в животозастраховането - „Не се нуждая от спестовен план, ще спестявам сам“.
Анита Кирилова – Директор "Агенции" в MetLife България. Снимка: MetLife

Няма човек, който да не осъзнава нуждата от спестявания, без значение от тяхното предназначение и форма. От традиционната българска поговорка “Бели пари за черни дни”, до модерните й разновидности – спестяване вместо за” черни”, за "цветни" дни.

Разбирането и желанието за спестяване са налице. Няма ги действията. В повечето случаи тези действия липсват по чисто обективни причини:  основателни – здравословен проблем, проблем със заетостта, намаляване на месечните доход, и други не толкова основателни – нов мобилен телефон, разточителен уикенд, поредните маркови маратонки на подрастващия тийнейджър  у дома…

Факт е, че има хора, които съумяват частично да се контролират и да заделят по някой лев настрана. Запитани обаче тези хора не определят точната сума на спестяванията си всеки месец. Те заделят, ако остане. А ако не остане? Ако се появи нещо извънредно? Остават ли спестяванията? До колко са важни те и следва ли да отпадат при първата появила се финансова трудност?

Сценарий едно. Човек живее дълго и добре. Получава прилични доходи всеки месец от работата си. С действащата ни пенсионно-осигурителна система, дори да се осигурява на максимума, пенсията му ще бъде на половина от това, което е получавал. А на 65 – 70 години хората са жизнени в съвременния свят. Свикнали са на добър живот, защото са го имали до тогава. Шофирали са прилични автомобили, посещавали са ресторанти, купували са си дрехи и са се чувствали комфортно. И ако нямат спестявания настрана, как ще живеят в годините, пълни със свободно време, което все не е достигало докато са работели и отглеждали децата си?

Сценарий две. Идват черните дни. Как ще върви животът никой не знае, но едно е сигурно – както и да върви, пари ще трябват. Пари ще има обаче ако са отделяни постоянно и не са харчени за всяка незначителна прищявка.

Децата - какво е необходимо на едно дете? Любов и добро образование. Доброто образование (или подготовката му) също струва пари. Естествено съществуват различни варианти за финансиране на образованието – в крайна сметка детето и само може да се справи. Ако родителят обаче ще подсигурява на детето си добър старт в живота, събрани пари ще трябват. Това означава, че пак ще трябва да се спестява – методично и целенасочено.

Знаете ли, че ако един човек е спестявал по 2 лв. всеки ден между 25-тата и 30-тата си годишнина, по 5 лв. всеки ден между 30-тата и 35-тата си годишнина, по 10лв. на ден след това, то той би имал на 65 години минимум 120 000 лв. И това е без евентуалната допълнителна доходност върху спестяванията – нека предположим, че тя ще послужи за неутрализатор на инфлацията.

Точно такова методично и целенасочено спестяване подсигуряват Смесените застраховки Живот, Детските спестовни застраховки, Застраховките Живот, свързани с инвестиционен фонд. Това е най-ценната им характеристика. Клиентите предварително определят финансовата цел, от самото начало имат представа каква е сумата, която ще е достатъчна да обслужи тази цел, избират най-удобния за тях начин на плащане и започват. Веднага. Без отлагане. Защото вече не са на 25 години, защото колкото повече време минава – толкова по-недостатъчни стават 2-та, 5-те, 10-те лева на ден. Този род услуги играят ролята на треньор – изискват от спортиста, за да може да се радва на постиженията си. Човек не може да се тренира сам – няма го контролът, няма я обратната връзка.

В забързаното ежедневие е важно човек да получи кратка и лесна за отсяване информация, по възможност да бъде запознат с последните финансови инструменти и тенденции, и да прехвърли отговорността на професионалисти, които да се погрижат целите му да бъдат изпълнени.
 
Посетете и сайта на MetLife

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: спестяванияMetLife
Още от
Спонсорирано съдържание