Какво би накарало българите да останат? Заплата от 3000 лева!

Търсят и по-добро здравно обслужване, социална среда, сигурност...
15 окт 2018 18:20, Екип на Bloomberg
505
Какво би накарало българите да останат? Заплата от 3000 лева!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Работната заплата остава основната причина за обмислянето на над 1 млн. българи да напуснат страната. Между 1000 и 3000 лв. е възнаграждението, което би задържало част от тези хора в България. Това каза Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси и бивш вицепремиер, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Калфин посочи, че не само ръст на заплатата би задържал българите у нас. Той поясни, че голяма част от обмислящите миграция търсят по-добро здравно обслужване, социална среда и сигурност.

"Хората очевидно търсят живот и работа в по-сигурна и предвидима среда. По-високи заплати, възможност за по-добро образование, по-висока сигурност и по-добро здравеопазване са част от ценностите, които търси един българин извън България. Обратно би го върнала промяна във всички тези показатели", посочи той.

Калфин добави, че трудовият пазар в Европа вече е все по-достъпен и над 90% от обмислящите да напуснат страната са се насочили именно към европейски страни.

Той поясни, че миграцията с образователни цели не заема съществен дял, тъй като европейското образование е достъпно отдавна.

Калфин каза още, че се наблюдава увеличен дял на по-възрастните хора, смятащи да напуснат страната и да прекарат предпенсионните си години, работейки извън България.

Той конкретизира, че не само липсата на работа е мотив, в голяма част от случаите хората не успяват да намерят работа по конкретна професия.

Обмислящите да напуснат страната не са само от райони с ниска икономическа активност, поясни Калфин, има и такива от областни райони, включително и София.

Според него на българския пазар пък са необходими висококвалифицирани служители от чужбина, а ниската работна заплата и привличането с нея на нискоквалифицирани кадри не би могло да бъде траен процес.

Гледайте и видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


505
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
452
0
 
1
 
! Отговори
Марин Илиев преди 4 години
Предстои второ национално турне 2020 година , на илюзиониста Зайн под мотото Остани в България -Промени България .То е се казва "Вълшебствата на Зайн ".Той е на 27 години и се върна от чужбина .Така че има и хора които все още вярват.
451
1
 
0
 
! Отговори
pozdravi ot sydney преди 5 години
6k лв. може да те съжаляваме, как да ти кажа но зимаш парите на един чистач в сградата в която работя, и то с нищоправене за разлика от тебТук минималната заплата е $2800. Дори начинещи студенти тук едва ли някога ще стигнеш по заплащане. За хора с професия кат мен и доказан опит в Европа и Австралия зимаме по 6 цифри на година в долари. И тва не е тайна, пише го на всяка 3та обява за работа ако отвориш сеек.ком.ауТия 6к лв. ако не беше казал че е заплата щях да мисля че си на соцял.
450
2
 
0
 
! Отговори
от сиднеиAaвстралия преди 5 години
Не схващам що трябва да се самопрецаквам и да ходя в ГетутУ за 6000лв скед като изкарвам много повече тук в Сидни? И то като се има в предвид че когато съм бил в БГ правех по няколко хилядарки и пак съм навън. Но щом те влече стой си в поднебесната сиания
449
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е смешно!Да преценяваш хората според това каква заплата взимат!Че и да ги съдиш и обиждаш!Щото нали се сещате кой взима най-висока заплата?!?
448
1
 
2
 
! Отговори
До 470 преди 5 години
Заплата 6000лв?И който не получава колкото тебе да се маха?Че колко ще останете на тази територия?И от кого ще крадете,облагате с данъци,таксички и на кого ще си продавате ментетата?За "стандарт на живот" на населението в така наречената "държава" трябва да са работи!Но ние не сме народ,а мъpша както е казано...
447
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки,който не може да си докара доход поне по 1500 лв. чисто на месец,за мен е неудачник-меко казано и не трябва да се сърди на никой друг,освен на себе си!Лично аз съм пенсионер,вече работя друго,но си докарвам около 2300 общо.Жена ми работи на една основна и две допълнителни работи,като за това получава около 2 000 лв.Имам документи за още две професии,една от които е шофьор със всички категории,така че гладен и без пари едва ли ще остана!С малки изключения бягат некъдърниците,колеги!
446
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е кво - аз изкарвам 6 хиляди също, от които 1.5 ги давам за данъци. Не виждам къв ви е проблема. Ако сте бездарни и не можете да работите като за 6 хиляди, по-добре не стойте в държавата.
445
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕлиТова е в Рая, Ели. На Земята такова благоденствие за всички няма, дори и в най-лъскавите страни. А и там не е комунизъм.
444
2
 
6
 
! Отговори
Вал преди 5 години
Много си прав,приятельо!!!Аз искам само да попитам,къде искате да се върнем,в Гетото на Мафията? Вие шегуте ли се с нас???
443
1
 
9
 
! Отговори
По-добре късно откол преди 5 години
кото никога.30 г. преход с посока само надолу в копаене на дъното.Живота си минава и ако стоях на бг.територията да се "боря" да оправя нещо в тази "държава" ей така щях да съм пропилял най-хубавите си години от живота правейки мутрите богати а те мен гърбав от работа.Сега съм в нормална държава имам добри доходи.Хора!!!един живот имате-не чакайте някой да се сети за вас,а мислете в переспектива.На бг.територията переспективата е само разтеж на цени,данъци,услуги и такси=увеличаваща се мизерия.
442
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е та това е политиката на бълг.политици -няма заеинтересовоност към населението тук те ще внасят раб.ръка така както внасят яйца от Полша ,домати от Юг ,месо от Нова Зеландия .Тия Т.нар.бълг политици се интересуват само колко ще спечелят от комисионнни -тях не ги вълнува дали баба ти на село живее спокойноДОКОГА ЩЕ СИ ТРАЕМЕ !!!
441
1
 
6
 
! Отговори
Влади преди 5 години
Оня ден гледах интервю с оня , назначения бизнесмен Радосвет Радев, където на въпроса какво става, защо не вдигат заплатите, нали хората заминават. Той отвърна, че щели да внасят виетнамци, т.к. във Виетнам заплатата била 100$. Всичките ни назначени бизнесмени са завършили един и същи бизнесколеж - да не се дават заплати, да се прозвежда скъпо и неефективно, щом техните банки дават на тях лесни кредити и да мажат ръка на политиците.
440
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това което би накарало бълг. да останат е сигурността на живот ,тука такава няма независимо колко внасяш ,аз лично внасям в тая хазна 800лв на месец и не съм сигурна нито за безопасността си нито за пенсията си нито за здравни грижи нито за качествена храна нито за старините нито за соц.помощ от държавата ако остана без работа -за нищо няма сигурност в тази държава
439
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драги акуд/дддд!Аз отдавна се боря не за висока заплата, а за свободно време.Раб седмица ми е 40 ч и за всеки час отгоре съм платен по 1.5, а аз не ща.За колко можеш да си купиш една минута живот повече? И ако не му се радваш сега, дали по-късно ще можеш?
438
2
 
4
 
! Отговори
дддд преди 5 години
мога да се обзаложа с бг стиснатите чорбаджи, че при редовно заплатена заплата от 1000.00 лв, чисто след данъци и при 44 часова работна седмица, ще върнат поне 40% от Българите зад граница. оттам всяка по-висока заплата ще връща и другите Българи,.....,
437
2
 
2
 
! Отговори
акуд преди 5 години
мога да се обзаложа с бг стиснатите чорбаджи, че при редовно заплатена заплата от 1000.00лв, чисто след данъци и при 44 часова работна седмица, ще върнат поне 40% от Българите зад граница. оттам всяка по-висока заплата ще връща и другите Българи.....
436
0
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Някой 445Устоите на обществото са ценностна система, морал и закон;Икономиката е следствие на образованието, морала и закона;Здравеопазването е следствие на образованието, морала и икономиката;Индустрията само по себе си ако не е съчетана със създаване на технологии не е толкова важна. Технологиите са резултат от творческо мислене, а творческото мислене е резултат на образованието и свободомислието, които са следствие на морала и ценностната система.ЦЕННОСТНА СИСТЕМА, МОРАЛ, ЗАКОН !
435
3
 
3
 
! Отговори
Драган преди 5 години
Тези дето уж изкарват много пари да не се хвалят че ще ги сполети черна магия
434
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпреки че взимам добри доходи, сериозно обмислям да емигрирам в нормална държава с върховенство на закона, без бюрокрация, с добра образователна система за детето ми, с ниска престъпност и ширяща се простотия с добро здравеопазване. Ако се оправят тия неща и доходите ще се вдигнат. Борете се за това.
433
10
 
1
 
! Отговори
Тишо преди 5 години
Аз получавам над 6 Хил лв на месец. Без бонусите. Съучениците ми които иьлязоха преди 15-20 години днес съжаляват и ми завиждат ужасно. Но това е необратимо. Ще си миете чиниите по райските ви кътчета до края.