Науката държи ключа за причините за смъртта на Уитни

Наркотици, алкохол, самоубийство, удавяне – не бързайте с изводите
14 фев 2012 17:14, Елка Василева
29
Науката държи ключа за причините за смъртта на Уитни
Снимка: Reuters

Наркотици? Алкохол? Самоубийство? Удавяне? Спекулациите за причината за смъртта на Уитни Хюстън продължават, откакто певицата бе намерена във ваната на хотелската си стая. Не бързайте със заключенията обаче, съветват медицински експерти, цитирани от Ройтерс.

Специалистите обясняват, че ще бъдат необходими седмици, за да се установи точната причина за смъртта на Хюстън. И за разлика от телевизионните сериали като "От местопрестъплението" и "Кости" в действителност дори науката понякога греши.

"Допускам, че под въздействието на популярните медии токсикологичните тестове се приемат за нещо магическо. Сигурен съм, че има телевизионни шоута, в които кръвта се впръсква в машина и само пет минути по-късно са готови резултатите за всяко едно лекарство, прието от човек. В действителност нещата просто не се случват по този начин", казва д-р Андрю Бейкър, президент на Асоциацията на медицинските следователи.

Още по темата
12 фев 2012 08:26
529

Както след кончините на Майкъл Джексън през 2009 г. и на Ейми Уайнхаус миналата година в случая с Уитни Хюстън ще бъдат направени токсикологични тестове, но ще минат поне осем седмици, докато излязат резултатите от тях.

Първоначално мнозина заподозират като причина за смъртта на певицата свръхдоза наркотици, като се има предвид документираната й история на злоупотреба с дрога и алкохол.

"Отначало и аз самият помислих, че става въпрос за свръхдоза", признава Марк Макбрайд, адвокат от Бевърли Хилс.

В Лос Анджелис е направена аутопсия на тялото на Уитни Хюстън. От полицията потвърждават, че певицата е намерена под водата във ваната на хотелската си стая. В стаята са открити и медикаменти по лекарско предписание. Близки на Хюстън отхвърлят версията за самоубийство.

Д-р Бейкър, който не участва в разследването на смъртта на певицата, обяснява, че аутопсията е полезна за потвърждаването или изключването на причини като травма, сърдечносъдови болести, аневризма.

"Аутопсията ще изключи 95 процента от тези причини. Когато обаче става въпрос за диагностика на отравяне, интоксикация или свръхдоза, трябва да се изчакат резултатите от лабораторните тестове", казва д-р Бейкър.

Съдебни медици от Лос Анджелис няма да разпространяват никакви резултати от аутопсията на Уитни Хюстън, нито ще подхранват предположенията за причините за смъртта й.

"От уважение към певицата те искат да са коректни при обявяването на причината за смъртта й и не желаят да предоставят неточна информация", казва адвокат Макбрайд.

Някои смъртни случаи обаче не могат да бъдат напълно обяснени дори от науката. "В случаите със свръхдоза медикаменти понякога не може да се определи дали това е нещастен случай или самоубийство. Има случаи, когато хората приемат продължително определени медикаменти и не може да се каже каква е поносимостта им към тях", допълва Макбрайд.

Първоначално като причина за смъртта на Майкъл Джексън например бе посочено спиране на сърдечната дейност. След два месеца, белязани от трескави слухове, стана ясно, че кралят на попа е починал от свръхдоза седативи в комбинация с мощния анестетик пропофол.

Когато миналата година 27-годишната британска певица Ейми Уайнхаус бе намерена мъртва в дома си в Лондон, медиите незабавно започнаха да спекулират, че причината за смъртта й е свръхдоза наркотици, имайки предвид нейните зависимости. Направените тестове показаха, че Ейми Уайнхаус е имала високи количества алкохол в кръвта, но не и забранени вещества.

Марк Макбрайд допълва, че ако в случая с Уитни Хюстън последва криминално разследване, вниманието ще бъде насочено към лекарите, които са я снабдявали с медикаменти по предписание. Адвокатът обаче се съмнява, че ще има такова. "Човек може да приеме големи дози Ксанакс, да употреби много алкохол и да се озове под водата. Всичко това е възможно да се е случило", казва той.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
11
 
0
 
! Отговори
Адолф преди 12 години
боли ме ***,че поредната "звезда" предруса и умре...
17
1
 
0
 
! Отговори
R преди 12 години
Не и бях фен, но нека почива в мир.
16
5
 
8
 
! Отговори
ХМ... преди 12 години
Всичко е една луда алчност! За пари, власт и слава!
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха на бас, че биографичните книги за Джобс, Ейми и Хюстън ще са на един рафт!
14
1
 
8
 
! Отговори
somebody преди 12 години
......all you need is love.................goodbye velvet pearl...
13
1
 
15
 
! Отговори
anybody преди 12 години
REST IN PEACE DARLING
12
1
 
30
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Тези хора грам уважение нямат към паметта на жената, дори смъртта й ще превърнат в машина за пари. ACTA ли, ще видите ACTA през оная ми работа. Големите компании, под чиято шапка се намират творците като Уитни, те са тези алчни *** които искат още и още и те са инициаторите на тази глупост. Ще преследват Уитни Хюстън и в гроба за да изтискат максимума печалба преди да преминат на следващия.
11
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма ли най-накрая да излезе сборен албум от песента и...и автобиографията и. Изгярям от желание да не си ги купя!
10
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей *** голяма трагедия направихте.А че филма и песента с която стана известна са кавъри на по-стари такива и за неин късмет се оказаха по-добри от оригиналите. Иначе щеше да си пее в някой госпъл състав към някоя църква и пак щеше да се друса само че с евтини ***.Аи сиктир вече
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И сега пазара като бъде залят с дискографии, биографии и всякакви подобни...
8
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като пишат, че има 2 грама кокаин в носа продажбите и ще паднат с 30 %- всички които виждат тъмната страна на нещата си дърпат мп3, нема да тръгнат да си купуват дискове на умрели наркоманки
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези "причини за смъртта" ще се държат май бая дълго, нали кинти трябва да изкарват някои хора. Ако нямаше мистерия около смъртта й, щеше да бъде забравена още на втория ден...Смъртта на Майкъл да не би да не беше по-малко "мистериозна"?...
6
2
 
23
 
! Отговори
:( преди 12 години
дори и да се разбере причината, няма да се върне :(
5
4
 
3
 
! Отговори
sumnqvam se преди 12 години
Men me sumnqva che e ubita dali s lekarstva svruhdoza s alkohol dali s drugi lekarstva - moje nqkoy da y skroil tozi nomer kakto na vremeto e stanalo s Merilin Monro - mnogo se samnqvam che moje i da e naglaseno da izglejda taka kakto go pishat ! Kakto oshte purvia put kato chuh za smurta na Daqna vednaga kazah che e ubiystvo i taka izleze - taka moje i da e stanalo s Witni i to tochno nqkolko chasa predi nominaciite Grami - mnogo stranno !!!
4
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами, така е... хора със слаба психика. Славата и парите не са за всеки!
3
4
 
33
 
! Отговори
:( преди 12 години
Тя просто си отиде! Дори и да се разбере истината, това няма да я върне на този свят. Мир на праха и! :(((((
2
6
 
21
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Ама, да ги пита човек, тия знаменитости, за какво се тъпчат с лекарства, като невидели?
1
3
 
28
 
! Отговори
коко преди 12 години
да,нека спрем с истерията около жената