Дейвид Рокфелер – милиардерът на 100 г.

Според "Форбс" той е най-възрастният богаташ в света
12 юни 2015 11:18, Петя Славова
76
Дейвид Рокфелер – милиардерът на 100 г.
Снимка: архив, Reuters

Дейвид Рокфелер - партриархът на фамилия Рокфелер, бивш банкер и според сп. "Форбс" най-възрастният милиардер в света, днес отбелязва своя 100-годишен юбилей, предаде ДПА.

Животът на Дейвид Рокфелер започва в Мидтаун Манхатън, Ню Йорк, където днес е Музеят на модерното изкуство, съосновател на който е майка му Аби Олдрич Рокфелер. Когато наследникът се появява на бял свят на 12 юни 1915 г. на това място се намира най-голямата частна резиденция в Ню Йорк.

Днес Дейвид Рокфелер е патриарх на фамилията с "позлатено" име, собственик на удивителни имоти и милиарди в банкови сметки. Петимата му братя и сестри са починали отдавна, а миналата година милиардерът погреба едно от собствените си деца след самолетна катастрофа, пише БТА.

Въпреки възрастта си Дейвид Рокфелер изглежда енергичен в редките си публични появи. От Музея на модерното изкуство вече почетоха подобаващо юбилея му. На тържеството Рокфелер се появи с проходилка, но облечен елегантно.

По случай рождения си ден, както подхожда на милиардер, който има всичко, Дейвид Рокфелер е направил подарък - семеен имот в щата Мейн, наречен Сийл Харбър. Според местното издание "Портланд (Мейн) прес хералд", собствеността с площ около 4 милиона квадратни метра на атлантическото крайбрежие е прехвърлена на неправителствената организация Ленд енд Гардън призърв и ще стане част от Националния парк Акадия. Рокфелер е оповестил дарението на партито по случая юбилея му, организирано от Музея на модерното изкуство.

Сп. "Форбс" отчита, че богатството на Дейвид Рокфелер възлиза на 3,2 милиарда долара, с което той се нарежда едва на 603-о място сред милиардерите в света. Столетникът обаче е достатъчно състоятелен, за да притежава няколко имения и голяма частна колекция от произведения на изкуството.

Рокфелер дарява всяка година милиони на Харвардския университет, който е завършил, на Музея на модерното изкуство и за редица други каузи. Той е сред милиардерите, положили Клетва за дарение - инициатива, подета от Уорън Бъфет и Бил Гейтс за даряване на минимум 50 процента от състоянието за филантропия.

Дейвид Рокфелер е единственият член на фамилията Рокфелер, който е публикувал автобиография. Когато книгата му излиза през 2002 г., милиардерът споделя за "Ню Йорк таймс", че "просто му се е случило да води по-скоро интересен живот и че описаното в нея може да се стори интересно на собствените му деца и близки".

В друго свое интервю за сп. "Форбс" Дейвид Рокфелер казва, че никога не е приемал богатството си даденост: "Имах чудесен живот. Убеден съм, че материалните блага могат да направят живота такъв. Но когато човек няма добри приятели и близки, които да ги е грижа за него, животът става празен и тъжен и материалните блага престават да бъдат важни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В биографията си споделя, че най-ценното за него е наследената от баща му плоча на Лили Иванова ;)
20
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, мама му стара - готини хора като Пратчет и Кристофър Лий си отидоха, а тоя птеродактил още диша
19
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА ТАЗИ САТАНИСКА ИЛЮМИНАТСКА МАСОНСК ЖИВОТА И СТРУВА 0.50 СТОТИНКИ БЪЛГАРСКИ ,САМО ЧЕ ГО НЯМА СМЕЛЧАГАТА ДА МУ ТЕГЛИ КУРШУМА ЩОТО ТОЛКОЗ СТРУВА ЕДИН ПАТРОН НАЛ ТЪЙ БЕ МАСОНЧЕАТА.И ТАМПЛИЕРИ ЛИ РОТЪРИ КЛУБ ЛИ ДА ВА ИЗБРОЯВАМ ЛИ ОЩЕ ПОЛКОНИЦИ НА САТАНАТА .
18
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като го гледам как е вампирясал, през 2115-та г. внуците ни ще честват следващия му юбилей.
17
5
 
29
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
тоя е слушал като тинейджър Лили Иванова
16
0
 
3
 
! Отговори
до Марулата преди 8 години
къде си бе
15
5
 
32
 
! Отговори
уруд преди 8 години
дори господ не го иска , и не умира
14
6
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Изчадие адово !
13
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не *** лесно влечугите. прочетете колко сърдечни операции са му правени и трансплантации..а на номер 10 ще кажа да прочете първите 50 страници на "капиталът" - ще си обясни много работи.. и ще спре да мисли наивно!Живееш в свят от хартия, приятелю. Хартия без покритие
12
2
 
48
 
! Отговори
ист преди 8 години
Рокфелер - наследник на милионери и работил 80 години имал само з милиарда. Калпазанин. Нашият Цв. Василев от КТБ само за 10 години направи 1 милиард. Това е да си банкер на годините. Евала - България страна на неограничените възможности.
11
4
 
14
 
! Отговори
Юесей преди 8 години
Нашите братушки зад океана имали много милиардери и много дълголетници!
10
32
 
10
 
! Отговори
Сик преди 8 години
Разпробитите и убити от живота жалки рубладжии са налазили новината здраво
9
19
 
5
 
! Отговори
75 преди 8 години
До 15.Съгласен съм.Тук всеки е анонимен.Кажи си честно,през живота си дали ли си 1 лв,на възрастен човек да си купи хляб.Дарил ли си 10 лв,на дом за сираци да им купят храна или дрешки.
8
3
 
53
 
! Отговори
10 преди 8 години
6-то сърце са му присъдили на тоя прилеп, за теб и 1 нямаше да има. Чудодейни хапчета няма, но този получава най-доброто в медицината, което е достатъчно.
7
2
 
30
 
! Отговори
11 преди 8 години
Discovery, А ти какви коментари очакваш?
6
37
 
21
 
! Отговори
75 преди 8 години
Много обичам конспиративни теории.Как богаташите живеят много,защото пият специални хапчета,а ние не.Никой обаче не обяснява,защо дядо Доби е на 101 г и си е жив и здрав.А половината Рокфекеровци,Кенеди и др.са починали на 50-60 г. Със сигурност този е вършил много престъпления.Но е раздал и милиарди за благотворителност.Както и Сорос,Геитс и мн. други.Най-вероятно го правят са успокоят гузната си съвест.Но ми е интерсено,колко от пишещите тук са дали 1лв,някой възрастен човек да си купи хляб.
5
2
 
52
 
! Отговори
И с пари човек бъди! преди 8 години
6-то сърце му беше присадено 6-то... Има хора чакат с години и умират млади... Жалко.... Жалко... че с пари можеш да си купиш живот жалко....
4
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
този ли беше със 6 сърдечни трансплантации ?!
3
11
 
37
 
! Отговори
:) преди 8 години
Остават му 2-3 години, после ще гние в ада.
2
8
 
39
 
! Отговори
патрончо преди 8 години
И този ша умре нема да е вечен ***