Дейвид Рокфелер – милиардерът на 100 г.

Според "Форбс" той е най-възрастният богаташ в света
12 юни 2015 11:18, Петя Славова
76
Дейвид Рокфелер – милиардерът на 100 г.
Снимка: архив, Reuters

Дейвид Рокфелер - партриархът на фамилия Рокфелер, бивш банкер и според сп. "Форбс" най-възрастният милиардер в света, днес отбелязва своя 100-годишен юбилей, предаде ДПА.

Животът на Дейвид Рокфелер започва в Мидтаун Манхатън, Ню Йорк, където днес е Музеят на модерното изкуство, съосновател на който е майка му Аби Олдрич Рокфелер. Когато наследникът се появява на бял свят на 12 юни 1915 г. на това място се намира най-голямата частна резиденция в Ню Йорк.

Днес Дейвид Рокфелер е патриарх на фамилията с "позлатено" име, собственик на удивителни имоти и милиарди в банкови сметки. Петимата му братя и сестри са починали отдавна, а миналата година милиардерът погреба едно от собствените си деца след самолетна катастрофа, пише БТА.

Въпреки възрастта си Дейвид Рокфелер изглежда енергичен в редките си публични появи. От Музея на модерното изкуство вече почетоха подобаващо юбилея му. На тържеството Рокфелер се появи с проходилка, но облечен елегантно.

По случай рождения си ден, както подхожда на милиардер, който има всичко, Дейвид Рокфелер е направил подарък - семеен имот в щата Мейн, наречен Сийл Харбър. Според местното издание "Портланд (Мейн) прес хералд", собствеността с площ около 4 милиона квадратни метра на атлантическото крайбрежие е прехвърлена на неправителствената организация Ленд енд Гардън призърв и ще стане част от Националния парк Акадия. Рокфелер е оповестил дарението на партито по случая юбилея му, организирано от Музея на модерното изкуство.

Сп. "Форбс" отчита, че богатството на Дейвид Рокфелер възлиза на 3,2 милиарда долара, с което той се нарежда едва на 603-о място сред милиардерите в света. Столетникът обаче е достатъчно състоятелен, за да притежава няколко имения и голяма частна колекция от произведения на изкуството.

Рокфелер дарява всяка година милиони на Харвардския университет, който е завършил, на Музея на модерното изкуство и за редица други каузи. Той е сред милиардерите, положили Клетва за дарение - инициатива, подета от Уорън Бъфет и Бил Гейтс за даряване на минимум 50 процента от състоянието за филантропия.

Дейвид Рокфелер е единственият член на фамилията Рокфелер, който е публикувал автобиография. Когато книгата му излиза през 2002 г., милиардерът споделя за "Ню Йорк таймс", че "просто му се е случило да води по-скоро интересен живот и че описаното в нея може да се стори интересно на собствените му деца и близки".

В друго свое интервю за сп. "Форбс" Дейвид Рокфелер казва, че никога не е приемал богатството си даденост: "Имах чудесен живот. Убеден съм, че материалните блага могат да направят живота такъв. Но когато човек няма добри приятели и близки, които да ги е грижа за него, животът става празен и тъжен и материалните блага престават да бъдат важни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
5
 
! Отговори
ЦЕНТУРИОН преди 7 години
ЩЕ ДОЙДЕ ДЕН КОГАТО ВСИЧКИТЕ ПАРИ НА СВЕТА НЯМА ДА МУ СТИГНАТ, ЗА ДА ИЗПЛАТИ ГРЕХОВЕТЕ СИ!!!
60
1
 
11
 
! Отговори
АнонИмен Х преди 7 години
След време богатите ще разберат,че немогат да ядат парите!!
59
0
 
8
 
! Отговори
75-ти преди 7 години
До 75Много си далече от центъра на дупката душа...не можеш да сравняваш сърце на светец и човек с долар в гърдите... вместо сърце!
58
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Reptil
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А дано да се мъчи още 100 години!
56
1
 
12
 
! Отговори
лили иванова преди 8 години
не всичко е пари ,приятелю .не всичко е пари . жив и здрав
55
1
 
21
 
! Отговори
42 преди 8 години
ДА, САМО 4МЛРД. СЕ ВОДЯТ НА НЕГО, А ДРУГИТЕ СТОТИЦИ МИЛИАРДИ СА ПРЕХВЪРЛЕНИ НА НАЗНАЧЕНИ КАПИТАЛИСТИ, КАТО НАШИТЕ ТУК, САМО ЧЕ ПО- ПРЕХВАЛЕНИ, КОИТО СЕ ЗАНИМАВАТ И ОСНОВНО С ПРЕСТЪПНИ ДЕЙНОСТИ И МУ СЕ ОТЧИТАТ. НЕСЛУЧАЙНО ХЕНРИ ФОРД Е КАЗАЛ, ЧЕ НАЙ- ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ В СВЕТА СА БОГАТИТЕ ЕВРЕИ.
54
3
 
9
 
! Отговори
75 преди 8 години
Цял ден чакам отговор на въпроса : колко от вас са дали 1 лв на беден,възрастен човек да си купи хляб,или са дарили 10 лв на дом за сираци? Май няма да го дочакам. До 49. Дядо Добри,който е посветил живота си на другите и е дарил десетки хиляди лева е на 101 г/роден 1914г/, и той ли е от лошите?
53
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този таласъм повече ми прилича на Сорос
52
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Успокойте се.Вие сте умни,способни,велики... Единствената за жалкия ви живот е Рокфелер,Ротшилд,евреите,масоните,фашистите,световния заговор срещу вас.
51
11
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Ай честито! Да стигне 200!
50
2
 
24
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Заради такива вампири ще дойде ден, в който колкото и пари да имаш и да даваш няма да струват нищо, и няма да можеш да си купиш абсолютно нищо с тях... Понеже няма да има какво...
49
1
 
23
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Надявам се повечето си давате сметка, какво означават така наречените милиардери-филантропи, за останалата част от човечеството? А, именно: Войни, глад, болести, мизерия, жалко съществуване... Голямата маса съсредоточени парични средства във един индивид, винаги води точно до това! Със сигурност не е станал милиардер от това, че е правил дарения...
48
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 53: Да, имам си на идея какво число е трилион, но ти явно нямаш представа за "Новия световен ред", зад който стоят Рокфелер и Ротшилд. Само състоянието на фамилията Ротшилд възлиза над 750 Т Р И Л И О Н А!
47
0
 
25
 
! Отговори
Вяра преди 8 години
Хубаво е човек да види, че има и здравомислещи българи, не само овце! Още не сме стигнали дъното и може и да ни поробят, но няма да ни промият мозъците!
46
2
 
28
 
! Отговори
Куро преди 8 години
Този и още няколко подобия са отговорни за всички проблеми по света. Те създават войни, икономически кризи и всякакви световни проблеми само и единствено за личния интерес на шепа подобия на този. Жалко че много хора не знаят и не ги интересува това а в същото време се оплакват.
45
12
 
3
 
! Отговори
до 53 преди 8 години
250 трилиона....? Алоооо, ти имаш ли идея какво число е трилион, че и за 250 да говориш?????? Хахахахахаа.....баси т*пака, честно, спука ме от смях....250 трилиона каза..... хахахахахаааа......
44
2
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
***!
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво 3,2 милиарда, състоянието му е над 250 трилиона! Рокфелер е втория най-богат "човек" в света след Ротшилд.
42
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКато се каже "американците" се има предвид Джон и Сали, които живеят в някое забутано градче по средата на нищото и наистина ядат ГМО в близкия Макдоналдс, стават по 100 кг мин. и не живеят твърде дълго. Никой не твърди, че Рокфелер, Бил Гейтс и още няколко милиардери са типични американци. То е все едно да твърдиш, че всички сме като Цветан Василев и Ковачки.