Лура: Музиката ми е вдъхновена от традициите на Кабо Верде

За музиката и африканските ритми разказва певицата пред Az-jenata.bg
Обновена: 16 яну 2016 16:20 | 16 яну 2016 16:19, Михаела Лазарова
0
Лура: Музиката ми е вдъхновена от традициите на Кабо Верде
Снимка: София Мюзик Ентерпрайсис

Екзотични ритми и красив португалски. Това не са спомени от лятото, а нещо красиво, което предстои да се случи на 23 януари, когато за първи път на българска сцена ще пее Лура. Името й звучи толкова невероятно, колкото и музиката й. 

Мария де Лурдес Асуншао Пиня е родена в Лисабон, но корените й са от малката островна държава Кабо Верде, която е бивша португалска колония. Музиката на Лура е базирана именно на островните традиции и стиловете морна, фунана и батуке, но е повлияна и от африканската музика като цяло, както и от модерния западен саунд, най-вече ар-енд-би.

През 1996 година записва своя първи авторски албум и до днес има вече шест заглавия в личната си дискография. „Herança“ е последният от тях, а през 2007 година участва в знаменития филм „Фадо“, където изпълнява и песента си „Morna“.

Лура пристига у нас по покана на София Мюзик Ентерпрайсис, а всички, които искат да се докоснат до нейната музика ще могат да го направят в Sofia Live Club. В следващите редове ще прочетете интервю с Лура, което тя даде специално за Az-jenata.bg.

Коя е Лура? Опитайте да се опишете с няколко думи, или ако ще бъде по-лесно за вас, с песен... 

Лура е много красива жена. (усмихва се) Родена в Лисабон, първото дете на емигранти от Кабо Верде. Мечтала да стане танцьорка, но когато намери гласа си на 17-годишна възраст и скоро след това срещна земята, където родителите й са родени, прие мисията да използва гласа си, за да направи известна културата на родината си.

Опишете ни вашата музика...

Моята музика е вдъхновена от традиционната музика на Кабо Верде и разказва историите на нашия народ и на нашето ежедневие, в различни ритми със силни африкански влияния, но също така и с европейските, бразилски, джаз и соул влияния.

Може ли да ни кажете кои музиканти са повлияли най-много на кариерата ви?

Повлияна съм от Кабо Верде, музикални групи от 80-те години, като Bulimundo, Finacon и „Tubaroes“. Също така съм вдъхновена от Сезария Евора, Ела Фицджералд, Мириам Макеба и други.

Това ще бъде първото ви посещение в България. Знаете ли нещо за страната ни?

Да, това ще бъде първото ми посещение в България и съм много любопитна и благодарна за възможността да посетя известната и красива столица София, която е един от най-старите градове в Европа. България има огромно историческо богатство и се надявам да имам малко време да разгледам града и да опитам традиционната ви кухня.

Останалата част от интервюто може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари