Лура: Музиката ми е вдъхновена от традициите на Кабо Верде

За музиката и африканските ритми разказва певицата пред Az-jenata.bg
Обновена: 16 яну 2016 16:20 | 16 яну 2016 16:19, Михаела Лазарова
0
Лура: Музиката ми е вдъхновена от традициите на Кабо Верде
Снимка: София Мюзик Ентерпрайсис

Екзотични ритми и красив португалски. Това не са спомени от лятото, а нещо красиво, което предстои да се случи на 23 януари, когато за първи път на българска сцена ще пее Лура. Името й звучи толкова невероятно, колкото и музиката й. 

Мария де Лурдес Асуншао Пиня е родена в Лисабон, но корените й са от малката островна държава Кабо Верде, която е бивша португалска колония. Музиката на Лура е базирана именно на островните традиции и стиловете морна, фунана и батуке, но е повлияна и от африканската музика като цяло, както и от модерния западен саунд, най-вече ар-енд-би.

През 1996 година записва своя първи авторски албум и до днес има вече шест заглавия в личната си дискография. „Herança“ е последният от тях, а през 2007 година участва в знаменития филм „Фадо“, където изпълнява и песента си „Morna“.

Лура пристига у нас по покана на София Мюзик Ентерпрайсис, а всички, които искат да се докоснат до нейната музика ще могат да го направят в Sofia Live Club. В следващите редове ще прочетете интервю с Лура, което тя даде специално за Az-jenata.bg.

Коя е Лура? Опитайте да се опишете с няколко думи, или ако ще бъде по-лесно за вас, с песен... 

Лура е много красива жена. (усмихва се) Родена в Лисабон, първото дете на емигранти от Кабо Верде. Мечтала да стане танцьорка, но когато намери гласа си на 17-годишна възраст и скоро след това срещна земята, където родителите й са родени, прие мисията да използва гласа си, за да направи известна културата на родината си.

Опишете ни вашата музика...

Моята музика е вдъхновена от традиционната музика на Кабо Верде и разказва историите на нашия народ и на нашето ежедневие, в различни ритми със силни африкански влияния, но също така и с европейските, бразилски, джаз и соул влияния.

Може ли да ни кажете кои музиканти са повлияли най-много на кариерата ви?

Повлияна съм от Кабо Верде, музикални групи от 80-те години, като Bulimundo, Finacon и „Tubaroes“. Също така съм вдъхновена от Сезария Евора, Ела Фицджералд, Мириам Макеба и други.

Това ще бъде първото ви посещение в България. Знаете ли нещо за страната ни?

Да, това ще бъде първото ми посещение в България и съм много любопитна и благодарна за възможността да посетя известната и красива столица София, която е един от най-старите градове в Европа. България има огромно историческо богатство и се надявам да имам малко време да разгледам града и да опитам традиционната ви кухня.

Останалата част от интервюто може да прочетете в Az-jenata.bg
 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут
Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут

Коледни играчки – направи си сам
Коледни играчки – направи си сам

Коледни играчки – направи си сам